5 τρόποι να πείσετε το παιδί σας να δοκιμάσει νέα τρόφιμα

5 τρόποι να πείσετε το παιδί σας να δοκιμάσει νέα τρόφιμα

Αν έχετε παιδί μικρό σε ηλικία υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να έχετε ήδη αντιμετωπίσει προβλήματα με τη διατροφή του. Τα παιδιά ηλικίας μέχρι και 8 ετών μπορούν να γίνουν πολύ επιλεκτικά όσον αφορά το φαγητό τους γεγονός που κάνει τους γονείς να απελπίζονται.

Ωστόσο, ακολουθώντας μερικές από τις παρακάτω συμβουλές θα είναι πιο εύκολο για εσάς να πείσετε το παιδί σας να δοκιμάσει κάποια φαγητά που μέχρι πρόσφατα δεν άγγιζε καν.

 

Μην πιέζετε το παιδί σας

Όταν το παιδί σας αρνείται να φάει, μην το πιέζετε να δοκιμάσει κάτι που δε θέλει. Είναι πολύ πιο πιθανό να το δοκιμάσει αν του βάλετε μία μικρή ποσότητα στο πιάτο του, παρά αν το γεμίσετε και του επιβάλλετε να το φάει.

 

Κάντε το να φαίνεται ελκυστικό

Κόβοντας τα σκληρά κυρίως φρούτα και λαχανικά όπως το καρότο, το ραπανάκι, το μήλο ή το ακτινίδιο σε διάφορα σχήματα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πιάτο που θα εξάψει την περιέργεια του παιδιού σας και θα το κάνει να θελήσει να το δοκιμάσει.

 

Κρύψτε τα τρόφιμα που δεν τρώει

Αν το παιδί σας αρνείται να δοκιμάσει σπανάκι ή καρότο, γιατί να μην τα καμουφλάρετε μέσα σε πίτες ή χυμούς ; Με τον τρόπο αυτό το παιδί θα πάρει όλα τα θρεπτικά συστατικά και θα αρχίσει να τρώει αυτά που μέχρι τώρα απέφευγε απλά και μόνο από την όψη τους.

 

Κάντε το παιδί σας να συμμετέχει ενεργά

Εμπλέκοντας το παιδί σας στη μαγειρική και στη διαδικασία παρασκευής του φαγητού, αυξάνετε τις πιθανότητες να το δοκιμάσει καθώς έχει προσπαθήσει και το ίδιο ώστε να το φτιάξει.

 

Έχετε υπομονή

Τα μικρά παιδιά δύσκολα θα δοκιμάσουν κάτι που δεν γνωρίζουν για αυτό πρέπει να έχετε υπομονή και να μη χάνετε την ψυχραιμία σας όταν απορρίπτουν κάτι που φτιάξατε, καθώς το να τρώνε τα πάντα είναι μια διαδικασία χρονοβόρα.

 

Γενικά, μην πιέζετε το παιδί σας να κάνει κάτι που δε θέλει, καθώς θα έχετε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα, πυροδοτώντας μία αντιδραστική συμπεριφορά. Εξάλλου, μην ξεχνάτε πως δεν είναι το δικό σας παιδί ‘δύσκολο’ αλλά πρόκειται για μία φάση που περνάνε όλα τα παιδιά στα πρώτα στάδια της ζωής τους.

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.