8 ερωτήσεις και απαντήσεις για τα λιπαρά της διατροφής!

8 ερωτήσεις και απαντήσεις για τα λιπαρά της διατροφής!

Εύα Σταυρίδη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Λιπαρά της διατροφής: ένα γευστικά αγαπημένο συστατικό των τροφίμων, που όμως μπορεί να προκαλέσει παρεξηγήσεις και τελικά να μας βάλει στο δίλημμα: να καταναλώνω λιπαρά ή όχι;

Παρακάτω ακολουθούν 8 ερωτήσεις/απαντήσεις για να «ξεδιαλύνουμε» το θέμα των λιπαρών, μια για πάντα!

  • Τι είναι τα λιπαρά της διατροφής;

Τα λιπαρά της διατροφής είναι συστατικό που βρίσκεται στα τρόφιμα. Μαζί με τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες, τα λιπαρά αποτελούν τα μακροθρεπτικά (βασικά) συστατικά της διατροφής.

  • Έχω ακούσει ότι υπάρχουν διάφορά είδη λιπαρών-καλά και βλαβερά. Τι ισχύει τελικά;

Πράγματι, δεν μπορούμε να βάλουμε όλα τα λιπαρά στο ίδιο καζάνι! Υπάρχουν τα ακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι τα «καλά» λιπαρά και τα κορεσμένα, τα οποία είναι τα «επιβαρυντικά» για την υγεία. Τα «καλά» χωρίζονται σε δύο ομάδες, τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα. Υπάρχει μία ακόμα κατηγορία η οποία ονομάζεται trans λιπαρά και αποτελεί την πιο επιβλαβή κατηγορία, μιας και δημιουργούνται από κάποιες μεθόδους επεξεργασίας τροφίμων.

  • Σε ποια τρόφιμα βρίσκεται αυτά;
Κατηγορία λιπαρών Τρόφιμα
Πολυακόρεστα Φυτική μαλακή μαργαρίνη, ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, σογιέλαιο, σόγια, σουσάμι, ταχίνι, λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες, γαύρος), λιναρόσπορος, αμύγδαλα, καρύδια, ηλιόσποροι, κρόκος αβγού, ιχθυέλαια, φύτρο σιταριού, καρύδια, καλαμπόκι και τα έλαιά τους
Μονοακόρεστα Ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, κραμβέλαιο, ελιές, σουσάμι, ταχίνι, αβοκάντο, αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια, φουντούκια, φυστικοβούτυρο, φουντούκια
Κορεσμένα Μέρη κόκκινων κρεάτων υψηλά σε λιπαρά (μοσχάρι, αρνί, χοιρινό, κατσίκι), γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά (γάλα, γιαούρτι), κίτρινα και λευκά τυριά, παγωτό, κρέμα γάλακτος, φοινικέλαιο, λάδι καρύδας, λαρδί, μπέικον, ζωικό βούτυρο
Trans Φυτικά έλαια που έχουν υποστεί μερικώς τη διαδικασία της υδρογόνωσης π.χ. τηγάνισμα στο ίδιο έλαιο πάνω από οκτώ φορές. Φυσικά υπάρχουν στο γάλα, το αγελαδινό βούτυρο, το βόειο και το αρνίσιο κρέας.
  • Τα χρειαζόμαστε τελικά τα λιπαρά στη διατροφή μας;

Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων ευεργετικών λιπαρών είναι σημαντική για διάφορους λόγους. Κατ’ αρχάς αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για το σώμα μας, αλλά και δομικά συστατικά των κυττάρων μας. Επιπλέον, χωρίς τα λιπαρά οι λεγόμενες λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, E, και Κ δεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό. Επιπλέον, μερικά λίπη όπως τα ω-3 και ω-6 είναι απαραίτητα καθώς ο οργανισμός μας δεν τα παράγει από μόνος του. Τέλος, παίζουν ζωτικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, των ματιών, της καρδιακής λειτουργίας και στην ανάπτυξη.

  • Πόσο πρέπει να τρώμε;

Οι ενήλικες θα πρέπει να προσλαμβάνουν το 20-35% της συνιστώμενης ημερήσιας ενέργειάς τους από λιπαρά. Για μια μέση γυναίκα που η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 2000 θερμίδες θα πρέπει να καταναλώνει 44g λιπαρών. Αντίστοιχα, για τους άντρες των 2500 θερμίδων θα πρέπει να καταναλώνουν 78g λίπους. Γενικά, συνιστάται το λιγότερο από το 10% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης να προέρχεται από κορεσμένα λιπαρά.

  • Όταν τρώμε λιπαρά, αυτά μετατρέπονται σε λίπος στο σώμα;

Η αύξηση του βάρους δεν σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό αλλά βασίζεται στη συνολική ημερήσια πρόσληψη ενέργειας. Όταν κάποιος καταναλώνει περισσότερες θερμίδες από ότι χρειάζεται για να διατηρηθεί και ταυτόχρονα δεν ασκείται σημαντικά τότε αυξάνει το βάρος του και άρα το λίπος στο σώμα του. Παρ’ όλα αυτά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως τα λιπαρά της διατροφής είναι ένα ενεργειακά πυκνό θρεπτικό συστατικό που προσδίδει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο, για αυτό θα πρέπει να καταναλώνεται στην κατάλληλη ποσότητα.

  • Όταν τρώμε περισσότερα λιπαρά απ’ όσα χρειαζόμαστε τότε τι επιπτώσεις υπάρχουν;

Εάν αυτό συνοδεύεται και με αυξημένη κατανάλωση θερμίδων γενικά, τότε υπάρχει κίνδυνος αύξησης του σωματικού βάρους. Επιπλέον, η αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, ενώ η κατανάλωση trans φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά την καρδιαγγειακή υγεία.

  • Τελικά, έχει νόημα να προτιμώ προϊόντα με χαμηλά λιπαρά;

Συνήθως τα προϊόντα τα οποία κυκλοφορούν με μειωμένα λιπαρά περιείχαν αρχικά κορεσμένα λιπαρά, όπως το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί και η κρέμα γάλακτος. Έτσι, με αυτά κερδίζεται σε θερμίδες αλλά και σε κατανάλωση των βλαβερών λιπαρών. Αυτό όπως που είναι σημαντικό είναι να έχετε το νου σας και για τα trans λιπαρά των προϊόντων, τα οποία αν περιέχονται στο προϊόν μπορεί να αναφέρονται ως «υδρογονωμένα» ή «μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά».

Εάν εξακολουθείτε να έχετε κι άλλες απορίες για το παρεξηγημένο αυτό συστατικό της διατροφής καλό είναι να ενημερώνεστε συστηματικά από έγκυρες πηγές! Για μια καλή διατροφή και υγεία!

 

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.