Ας γνωρίσουμε τα υγιεινά λιπαρά

Ας γνωρίσουμε τα υγιεινά λιπαρά

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο αποτελεί το βασικότερο συστατικό της διατροφικής πυραμίδας στη Μεσογειακή Διατροφή. Αποτελείται κατά 80% από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ περιέχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη Ε, τα καροτενοειδή και οι φαινολικές ενώσεις. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι πλουσιότερο σε αντιοξειδωτικά από το απλό ελαιόλαδο και αυτό σχετίζεται με τη διαδικασία παραγωγής του. Χάρη στη σύστασή του, το ελαιόλαδο επιδρά θετικά σε δείκτες καρδιαγγειακής λειτουργίας. Πιο συγκεκριμένα, η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών της διατροφής μας με μονοακόρεστα λιπαρά βελτιώνει τα λιπίδια του αίματος, επιφέροντας μείωση στην ολική και LDL-χοληστερόλη, ενώ έχει επίσης αποδειχτεί ότι μια διατροφή πλούσια σε μονοακόρεστα είναι προτιμότερη από μια συνολικά χαμηλού λίπους διατροφή όσον αφορά στην υγεία των αρτηριών. Θετικές επιδράσεις έχουν παρατηρηθεί επίσης στον έλεγχο του σακχάρου, σε διάφορες μορφές καρκίνου, στην αρτηριακή πίεση, καθώς και στην καταπολέμηση του Μεταβολικού Συνδρόμου.

Ωμέγα-3

Το ανθρώπινο σώμα είναι ικανό να παράγει όλα τα λιπαρά οξέα που χρειάζεται, εκτός από δύο, το α-λινολενικό οξύ (ALA), ένα Ω3 λιπαρό οξύ και το λινελαϊκό οξύ (LA), ένα Ω6 λιπαρό οξύ. Τα παραπάνω είναι αναγκαίο να λαμβάνονται μέσω της διατροφής και γι’ αυτό τον λόγο ονομάζονται και «απαραίτητα λιπαρά οξέα». Τα μακράς αλύσου λιπαρά οξέα, που ανήκουν στην οικογένεια των ω-3, έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ασκώντας πολλαπλές προστατευτικές δράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα. Επιπλέον συμμετέχουν στο μεταβολισμό της γλυκόζης, προάγοντας την ευγλυκαιμία, και είναι απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία της όρασης και του εγκεφάλου κατά την παιδική ηλικία. Ω-3  πολυακόρεστα λιπαρά οξέα περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολωμός, το σκουμπρί, η ρέγγα, η πέστροφα, η σαρδέλα και σε καρπούς, όπως τα καρύδια, οι σπόροι ελαιοκράμβης, η σόγια, καθώς και στα έλαια αυτών.

Ωμέγα-6

Τα Ω-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ανήκουν, όπως είπαμε, στα απαραίτητα λιπαρά οξέα και πρέπει να προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής. Οι καλύτερες πηγές Ω-6 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων είναι οι ηλιόσποροι, το φύτρο σιταριού, το σουσάμι, τα καρύδια, το καλαμπόκι, η σόγια, το κάρδαμο, η canola, ο λιναρόσπορος, τα αμύγδαλα, τα πεκάν και τακάσιους, καθώς και τα έλαιά τους και οι soft μαργαρίνες που προέρχονται από αυτά. Τα Ω-6 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής, των καρδιαγγειακών παθήσεων, του καρκίνου, των αρθριτικών παθήσεων, καθώς και του άσθματος.

Πηγή:  http://www.mednutrition.gr/diatrofikos-odigos-gia-ygieina-lipara

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.