Χριστούγεννα- η επόμενη μέρα. Τι να φάω για πρωινό

Χριστούγεννα- η επόμενη μέρα. Τι να φάω για πρωινό

Δήμητρα Μελαδάκη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Είτε το έχετε παρακάνει, είτε έχετε καταφέρει να συγκρατηθείτε στους πειρασμούς της προηγούμενης ημέρας, το πρωινό “της επόμενης ημέρας” είναι σημαντικό. Ξεκινώντας καλά διατροφικά την επόμενη μέρα, έχετε περισσότερες πιθανότητες να μην πέσετε στην παγίδα της εγκατάλειψης κάθε προσπάθειας για προσοχή της διατροφής στις γιορτές. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι το τραπέζι των Χριστουγέννων είναι μάλλον μόνο η αρχή για μία σειρά από εορταστικά τραπέζια.

Τι θα μπορούσατε να φάτε για πρωινό την επόμενη ημέρα;

  • Ξεκινήστε την ημέρα πολύ θρεπτικά επιλέγοντας να καταναλώσετε γιαούρτι. Συνδυάστε το με ένα φρούτο και λίγους ξηρούς καρπούς για ένα πλήρες πρωινό που θα σας κρατήσει χορτάτους για ώρες.
  • Εναλλακτικά, ένα ποτήρι γάλα με μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης με μαλακή φυτική μαργαρίνη και μέλι ή μαρμελάδα είναι εξίσου πλήρες και θρεπτικό.
  • Γι’ αυτούς που προτιμούν το αλμυρό πρωινό, το κλασικό τοστ ή φρυγανιές με τυρί είναι μία καλή λύση πρωινού. Και γιατί όχι; Μπορείτε να αντικαταστήσετε το κλασικό τυρί με χαμηλά λιπαρά που καταναλώνετε καθημερινά με μία μερίδα από το πιο λιπαρό τυρί που πιθανότατα είχατε χθες στο γιορτινό τραπέζι. Προσθέστε ένα φρούτο, λίγο χυμό, ή λίγα λαχανικά.
  • Για αυτούς που πιστεύουν ότι δεν θα μπορούν να αντισταθούν στους πειρασμούς που περίσσεψαν από το χθεσινό τραπέζι, θα ήταν καλή ιδέα να καταναλώσετε κάποιο από τα περισσεύματα αντί για το πρωινό σας. Καταναλώστε δηλαδή μία κούπα γάλα με 1-2 μελομακάρονα ή 1 κομμάτι σπανακόπιτα για πρωινό. Είναι προτιμότερο από το να φάτε ένα άλλο πρωινό αλλά τελικά να καταναλώσετε και το τρόφιμο που επιθυμείτε δέκα λεπτά μετά.

 

Μην παραλείψετε το πρωινό σας την επόμενη μέρα των Χριστουγέννων θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα διορθώσετε τις χθεσινές ατασθαλίες, ειδικά αν ακολουθεί και άλλο εορταστικό τραπέζι τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων. Αντίθετα, καταναλώστε ένα θρεπτικό πρωινό στην κατάλληλα μερίδα για τον καθένα που θα σας ικανοποιήσει και θα σας κρατήσει χορτάτους για μερικές ώρες μετά. Εκμεταλλευτείτε τον παραπάνω ελεύθερο χρόνο που ίσως έχετε για να κάνετε μία βόλτα, αυξάνοντας έτσι τη φυσική σας δραστηριότητα.

BΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ello-Martin JALedikwe JHRolls BJ. The influence of food portion size and energy density on energy intake: implications for weight management. Am J Clin Nutr. 2005 Jul;82(1 Suppl):236S-241S.

Ledoux TAHingle MDBaranowski T. Relationship of fruit and vegetable intake with adiposity: a systematic review. Obes Rev. 2011 May;12(5):e143-50.

Ετικέτες

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.