Χριστούγεννα και Διατροφή

Χριστούγεννα και Διατροφή

Συνέντευξη στον Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Ευάγγελο Ζουμπανέα, συνιδρυτή της επιστημονικής ομάδας Διατροφή www.diatrofi.gr Διευθύνων Σύμβουλο στο Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διaτροφικών Διαταραχών www.keadd.gr

 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ…. Ατμόσφαιρα θαλπωρής, οικογενειακές στιγμές, φιλικές συγκεντρώσεις, πάρτι και …..γεμάτα τραπέζια!! Η εποχή του χρόνου όπου τα σχέδια σας για υγιεινή διατροφή και μείωση ή αποφυγή της αύξησης του βάρους μπορεί να απειληθούν καθώς οι πειρασμοί είναι πολλοί…….

 

1.Ποιος θα πρέπει να είναι ο τρόπος σκέψης και ο στόχος της διατροφής μας τα Χριστούγεννα;

Τα Χριστούγεννα είναι μια δύσκολη περίοδος για δίαιτα. Μπορείτε όμως, αν όχι να μειώσετε, να αποφύγετε την αύξηση του βάρους σας εάν προσέξετε και σκεφτείτε λίγο την διατροφή σας και την άσκηση. Είναι λάθος να χαλαρώσετε και να θεωρήσετε ότι οι γιορτές και οι διακοπές από την εργασία μπορούν επίσης να αποτελέσουν την αφορμή για διακοπή και στην προσπάθειά σας. Το αντίθετο μάλιστα. Οι γιορτές είναι η καλύτερη ευκαιρία να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας, να κάνετε μία γενική πρόβα «συντήρησης», να δείτε πόσο καλά έχετε αφομοιώσει όλες τις πληροφορίες που αποκτήσατε σε αυτό το χρονικό διάστημα που είμαστε μαζί. Μην ξεχνάτε ότι μεγάλη σημασία στην προσπάθειά σας δεν έχουν τα κιλά που χάσατε αλλά η γνώση που αποκτήσατε για το πώς έγινε αυτό και πώς μπορείτε να τα διατηρήσετε.

2.Τι μπορούμε να κάνουμε με τα γλυκά κατά την διάρκεια των ημερών των Χριστουγέννων;

Φάτε με μέτρο! Μην στερηθείτε τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά (μελομακάρονα, κουραμπιέδες κτλ)απλά καταναλώστε τα με μέτρο! Γενικά προσπαθήστε να τα φάτε με στρατηγική. Για παράδειγμα φάτε μαζί με το πρωινό σας ένα μελομακάρονο ή ένα μικρό κομμάτι βασιλόπιτα. Με τον τρόπο αυτό ο οργανισμός σας θα αξιοποιήσει κατά την διάρκεια της ημέρας τις θερμίδες των γλυκών. Οι υδατάνθρακες (ζάχαρη) που περιέχονται σε αυτά θα καταναλωθεί για τις τρέχουσες αυξημένες καθημερινές δραστηριότητες των ημερών και δεν θα αποθηκευτεί με την μορφή λίπους. Μία άλλη καλή λύση, ιδιαίτερα για τις γυναίκες που θέλουν να φάνε κάποιο γλυκό νωρίς το απόγευμα, είναι να φάνε το μελομακάρονο ή τον κουραμπιέ μετά από το απογευματινό τους φρούτο ή χυμό.

3.Πως θα μπορέσουμε να φάμε περισσότερο χωρίς αυτό να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ζυγαριά μας;

Ασκηθείτε! Η άσκηση θα σας βοηθήσει όχι μόνο να αποφύγετε το stress των γιορτών αλλά ΚΑΙ να αποφύγετε αυτά τα έξτρα κιλά από τα πληθώρα εορταστικά τραπέζια. Εάν δεν μπορείτε να πάτε στο γυμναστήριο, εντάξτε με πιο εύκολους τρόπους την φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητα σας. Η δραστηριότητα δε είναι ανάγκη να γίνεται όλη με τη μια. Μπορεί να γίνεται ανά διαστήματα – 10 λεπτά εδώ, 20 λεπτά εκεί – αρκεί να έχει συνολική διάρκεια 30 λεπτά κάθε μέρα. Περπατήστε στα μαγαζιά, ανεβείτε τα σκαλιά αντί να χρησιμοποιείται ανσασέρ, οτιδήποτε. Σηκωθείτε από το τραπέζι και αντί για ένα έξτρα γλυκό με τον καφέ σας  πηγαίνετε μια βόλτα. Οι στολισμένοι δρόμοι και το πνεύμα των γιορτών είναι ιδανικά για βόλτες. Να θυμάστε ότι η άσκηση θα σας βοηθήσει να κάψετε κάποιες έξτρα θερμίδες οι οποίες μπορούν να αποβούν το κλειδί της επιτυχίας για την αποφυγή της αύξησης του βάρους κατά την διάρκεια των γιορτών.

4. Πως θα πρέπει να φάμε στις διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις οι οποίες πληθαίνουν κατά την διάρκεια των εορτών;

Τα Χριστούγεννα και τις γιορτές αυξάνονται και οι προσκλήσεις για διάφορα πάρτι και φιλικές συγκεντρώσεις. Πολλοί από εσάς θα ανησυχούν για τα παραπάνω κιλά που μπορεί να βάλουν από τις συνεχείς  ‘παρεκτροπές’. Αξίζει, όμως, κάποιος να αρνηθεί μία πρόσκληση για μία γιορτή; Είναι τελικά τόσο δύσκολο κάποιος να συνδυάσει την κοινωνική ζωή με την σωστή διατροφή; Όλα είναι θέμα στρατηγικής. Οι μεγάλοι μπουφέδες και τα πολύπλοκα τραπέζια με τα πολλά φαγητά δεν αποτελούν πρόβλημα για αυτούς που ακολουθούν μερικούς απλούς και βασικούς κανόνες διατροφής.

  1. Μην απορρίψετε λοιπόν την πρόσκληση να πάτε σε κάποιο γεύμα. Αποτελεί και αυτό κομμάτι μιας υγιής κοινωνικής ζωής. Η απομόνωση οδηγεί σε δυσάρεστα συναισθήματα και σκέψεις και έτσι μπορεί να μειωθεί η αντίστασή σας και να οδηγηθείτε σε υπερκατανάλωση φαγητού.
  2. Όταν πάτε σε ένα πάρτι ή σε κάποιο γεύμα ή τραπέζι, μην πάτε ποτέ πεινασμένοι!!! Πιείτε ένα χυμό ή φάτε ένα φρούτο ή μια μικρή σαλάτα πριν φύγετε από το σπίτι και μόλις φτάσετε πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι νερό για να γεμίσει το στομάχι σας. Η πείνα είναι πάντα κακός σύμβουλος, υπονομεύει την αντίστασή σας και τελικά οδηγεί στην υπερκατανάλωση φαγητού.
  3. Είτε το φαγητό είναι σε μπουφέ είτε στρωμένο σε τραπέζι, η στρατηγική μας δεν αλλάζει. Γεμίζουμε την πρώτη φορά το πιάτο μας (αν δεν έχουμε φάει κάτι από πριν) με σαλατικά. Μετά ξαναγεμίζουμε το μισό με λαχανικά ή χορταρικά, αποφεύγοντας τις περίεργες σάλτσες, και το άλλο μισό με κρέας ή ψάρι ή κοτόπουλο ή από όλα μαζί. Νοστιμίστε το φαγητό σας με αρωματικό ξύδι ή χυμό λεμονιού και αποφύγετε τις πολλές κρέμες και σάλτσες Στο πλάι μπορούμε να βάλουμε μία μικρή ποσότητα (μία δύο κουταλιές και όχι παραπάνω) από 4 διαφορετικά πιάτα, από αυτά που σας αρέσουν. Προσθέστε στο πιάτο σας 2-3 πατάτες φούρνου ή 2-3 κουταλιές ρύζι ή μακαρόνια και διαλέξτε και δύο με τρεις μεζέδες να συμπληρώσετε το γεύμα σας και ξεχάστε τα υπόλοιπα. Αυτά τα δύο μεζεδάκια που θα διαλέξετε ας είναι κάτι που έχετε την ευκαιρία να το απολαύστε μόνο κατά ην διάρκεια των γιορτών και των ιδιαίτερων περιστάσεων όπως γέμιση γαλοπούλας, ένα κομμάτι πίτα ή σουφλέ (μπορείτε να γευτείτε μια σπανακόπιτα ή ένα σοκολατάκι οποιαδήποτε στιγμή, έτσι δεν είναι;) και πάρτε απλά μια μπουκιά για την γεύση. Με αυτόν τον τρόπο θα απολαύσετε ή θα δοκιμάσετε νέες γεύσεις, δεν θα στερηθείτε το φαγητό και δεν θα φάτε παραπάνω ποσότητες. Προσοχή, στο πιάτο σας δεν είναι ανάγκη να βάλετε ψωμί.
  4. Αν το γεύμα είναι μπουφές τότε αφού γεμίσετε το πιάτο σας σωστά, όπως περιγράψαμε παραπάνω, απομακρυνθείτε από τον μπουφέ. Μόλις τελειώσετε αφήστε το πιάτο σας και εστιάστε την προσοχή σας άλλα πράγματα. Μιλήστε με τους γύρω σας, ακούστε την μουσική, χορέψτε. Αν το γεύμα είναι σε τραπέζι, τοποθέτησε τα μαχαιροπίρουνα στο πιάτο σας για να δείξετε ότι τελειώσατε
  5. Απολαύστε την κάθε μπουκιά φαγητού. Μασάτε αργά. Αφήστε να μεσολαβήσει λίγος χρόνος μεταξύ της μίας πιρουνιάς και της άλλης.
  6. Χορέψτε, ξεφαντώστε, κάψτε θερμίδες και πιείτε λιγότερο αλκοόλ και περισσότερο νερό ή ανθρακούχα νερά με λεμόνι ή lime. Αποφύγετε τα κοκτέιλ και τα παχυντικά ποτά και αρκεσθείτε καλύτερα στο κρασί ή γεμίστε το ποτήρι σας με παγάκια, βάλτε λίγο παραπάνω νερό ή σόδα και λιγότερο ποτό και μην προσθέτετε χυμούς ή αναψυκτικά με ζάχαρη. Μια-δύο μπίρες ή 1-2 ποτηράκια βότκα ή ουίσκι ή ουζάκι αρκούν για να περάσετε μια όμορφη βραδιά (χωρίς φιστίκια, αλμυρά, και τσιπς). Για κάθε ποτήρι κρασί που θα πίνετε, πιείτε ένα ποτήρι νερό. Θα σας βοηθήσει να ελέγξετε την κατανάλωση αλκοόλ, να αποφύγετε τις άδειες και θερμίδες και τον πονοκέφαλο και την αδιαθεσία της επόμενης μέρας. Γεμίστε μία φορά το ποτήρι σας για να ανταλλάξετε ευχές με τους άλλους. Το αλκοόλ, πέρα από το γεγονός ότι έχει μόνο θερμίδες να σας προσφέρει, μειώνει και την αντίσταση σας και μπορεί να σας οδηγήσει σε υπερκατανάλωση φαγητού.
  7. Προσπαθήστε κατά την διάρκεια του γεύματος να μιλάτε μαζί με τους γύρω σας. Το γεύμα έχει αυτόν τον σκοπό, να βρεθείτε όλοι μαζί για περάσετε καλά, όχι για να φάτε μέχρι τελικής πτώσεως. Η συζήτηση θα σας βοηθήσει να φάτε με ένα αργό ρυθμό και να νοιώσετε έγκαιρα το αίσθημα της πληρότητας χωρίς να φάτε παραπάνω φαγητό από αυτό που πρέπει.

5. Όσο όμως και αν προσέξουμε, την επόμενη μέρα η ζυγαριά μας πάντα μας δείχνει παραπάνω. Που οφείλεται αυτό;

Το να ανεβείτε στην ζυγαριά σας μετά από ένα εορταστικό γεύμα είναι μάλλον μια λανθασμένη κίνηση, η οποία το μόνο που θα κάνει είναι να μας ρίξει την ψυχολογία. Όπως και να έχουν τα πράγματα η ζυγαριά θα σας δείξει λίγο παραπάνω τις  επόμενες ημέρες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι προσθέσατε λίπος, αλλά ότι το σώμα επειδή έφαγε περισσότερες και διαφορετικές τροφές από αυτές που έτρωγε μέχρι πρόσφατα δυσκολεύεται να τις αποβάλει. Αρκεί να σκεφτείτε επίσης ότι τα ιδιαίτερα αλμυρά και γλυκά εδέσματα, τα οινοπνευματώδη που καταναλώσατε έχουν προκαλέσει μια αυξημένη κατακράτηση υγρών στο σώμα που εσείς το νιώθετε σαν ένα μικρό φούσκωμα ή ένα μικρό πόνο στο στομάχι ή μια μικρή απροσδιόριστη αδιαθεσία. Το στομάχι μαθημένο έπειτα από τόσο καιρό σε μικρές και σωστά συνδυασμένες ποσότητες τροφής, όταν δέχτηκε περισσότερο  φαγητό από το κανονικό αντέδρασε. Το βάρος σας λοιπόν την επόμενη μέρα είναι πλασματικό και παροδικό.

6. Αν φάμε παραπάνω την επόμενη μέρα τι πρέπει να κάνουμε;

Μία με δυο μέρες σωστής και πειθαρχημένης διατροφής με φρούτα, σαλατικά  και γιαούρτι ή γαλακτοκομικά θα επιτρέψει στο σχετικά ταλαιπωρημένο πεπτικό σύστημα να αποκτήσει γρήγορα την καλή του φυσική κατάσταση και να «ξεπρηστείτε». Αυτό θα σας βοηθήσει να ξαναποκτήσετε το βάρος που είχατε πριν από το «πλούσιο» γεύμα που προηγήθηκε  και να μπείτε ξανά γρήγορα και απλά στον ρυθμό σας. Άλλωστε ό,τι τρώμε σήμερα, αποθηκεύεται έπειτα από 48 ώρες. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι έχουμε πάντοτε τη δυνατότητα να εξισορροπήσουμε τις παραπανίσιες θερμίδες που πήραμε την αμέσως επόμενη ή και μεθεπόμενη ημέρα.

Αγνοήστε λοιπόν τη ζυγαριά  και αντιδράστε δυναμικά την επομένη από κάθε πλούσιο γεύμα, τρώγοντας πολύ ελαφρές τροφές. Μία διατροφή με φρούτα, σαλατικά και γιαούρτι ή γαλακτοκομικά θα επιτρέψει και στο σχετικά ταλαιπωρημένο πεπτικό σύστημα να αποκτήσει γρήγορα την καλή του φυσική κατάσταση.

7. Ποιο θα ήταν το ποιο μεγάλο διατροφικό λάθος που θα μπορούσε να κάνει κάποιος κατά την διάρκεια των εορτών;

Το ζήτημα όμως είναι να μην εγκαταλείψετε την προσπάθειά σας. Κανένας δεν θα σας κατηγορήσει αν τελικά δοκιμάσατε όλα όσα υπήρχαν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι και…ήπιατε και λίγο παραπάνω. Οι ημέρες των γιορτών ενδείκνυνται για τέτοιες…παρασπονδίες. Οι απογοητεύσεις και η θεωρία του ότι αφού τα χάλασα μια μέρα, χάλασε όλη η δίαιτα, δεν βοηθά. Προσπαθήστε να βάλετε σε μία τάξη την διατροφή σας. Είναι σημαντικό για σας πάντα να θυμάστε τον τελικό σας στόχο. Να μάθετε πως να διατρέφεστε σωστά και πως να μπορείτε να απολαμβάνετε το φαγητό σας τρώγοντας σωστά και υγιεινά κάνοντας τους σωστούς συνδυασμούς και τις σωστές επιλογές.

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.