Διατροφή για γερά μυαλά στη δουλειά ή το σχολείο

Διατροφή για γερά μυαλά στη δουλειά ή το σχολείο

Γράφει η Δήμητρα Μελαδάκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, ΜSc

Είχατε σκεφτεί ποτέ ότι η έλλειψη συγκέντρωσης και η κούραση στη δουλειά ή στο σχολείο μπορεί να αποφευχθεί με τη σωστή διατροφή; Και όλα ξεκινούν από το πρωινό γεύμα! Σχεδιάστε προσεκτικά το πρωινό και τα σνακ σας για μέγιστη διανοητική απόδοση στο σχολείο και στη δουλειά.

  • Η τροφή του εγκεφάλου μας είναι η γλυκόζη και η πρόσληψη της μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τη σκέψη. Όμως, δεν είναι ανάγκη να καταναλώσετε κάποιο αναψυκτικό ή γλυκό για να πάρετε την απαραίτητη γλυκόζη. Όλοι οι υδατάνθρακες στο σώμα μας μετατρέπονται σε γλυκόζη, οπότε κάποιο φρούτο ή χυμός είναι καλές προσθήκες για το πρωινό ή το σνακ σας στη δουλειά ή το σχολείο.
  • Η πηγή αμύλου στο πρωινό συνιστάται να είναι ολικής άλεσης για πιο ομαλή ροή της γλυκόζης στο σώμα και άρα στον εγκέφαλο. Αντικαθιστώντας δηλαδή το άμυλο του πρωινού σας με το ολικής άλεσης αντίστοιχό του θα έχετε τροφή για το μυαλό σας για περισσότερη ώρα.
  • Τα καλά λιπαρά και ιδιαίτερα τα ω-3 φαίνεται ότι έχουν δράση στη λειτουργία του εγκεφάλου και τη μνήμη, οπότε προσθέστε στη διατροφή σας πηγές καλών λιπαρών όπως ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και μαλακή φυτική μαργαρίνη και βάλτε στο πρόγραμμα την κατανάλωση ψαριού δύο φορές την εβδομάδα.
  • Βασικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου παίζει και η πρόσληψη αντιοξειδωτικών. Που υπάρχουν αυτά; Στα φρούτα και στα λαχανικά, στα μπαχαρικά, στο τσάι, στα προϊόντα ολικής άλεσης και στη σοκολάτα.
  • Αν τα συνδυάσουμε όλα αυτά έχουμε ένα καλό πρωινό μπορεί να βελτιώσει την απόδοση των παιδιών στο σχολείο και τη δική σας στη δουλειά, όμως μην το παρακάνετε. Η υπερβολική πρόσληψη τροφής μάλλον θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.
  • Οι ενήλικες της παρέας μην ξεχνάνε και την καφεΐνη, ουσία που βρίσκεται στον καφέ, στη σοκολάτα και κάποια είδη τσαγιού και μπορεί να διεγείρει το νευρικό μας σύστημα με αποτέλεσμα καλύτερη συγκέντρωση και απόδοση.
  • Η έλλειψη συγκέντρωσης και η χαμηλή απόδοση στο σχολείο ή τη δουλειά συχνά σχετίζονται με λίγο ή/ και κακό ύπνο. Οι ενήλικες χρειάζονται 7-9 ώρες ύπνου και τα παιδιά ακόμα περισσότερο, οπότε σχεδιάστε έτσι το πρόγραμμα της ημέρας σας και της ημέρας του παιδιού σας με σκοπό να συμπληρώνονται αυτές οι ώρες, βελτιώστε τις συνθήκες του ύπνου σας (π.χ. ανοιχτή τηλεόραση, φως κ.ά.) και χάστε βάρος αν η ποιότητα του ύπνου σας επηρεάζεται από άπνοιες.
  • Μήπως να πάρουμε κάποιο συμπλήρωμα; Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα συμπληρώματα ginseng, gingko και βιταμινών μπορεί να έχουν δράση στη συγκέντρωση και τη μνήμη, αλλά τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν την χορήγηση συμπληρώματος σε άτομα που δεν έχουν κάποια έλλειψη στη διατροφή τους. Οπότε μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφίμων, καλά λιπαρά, φρούτα και λαχανικά είναι αυτό που χρειάζεστε  και όχι κάποια μαγική φόρμουλα.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Feart C1, Samieri CBarberger-Gateau P. Mediterranean diet and cognitive health: an update of available knowledge. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2015 Jan;18(1):51-62. doi: 10.1097/MCO.0000000000000131.

Yaffe K1, Falvey CM2, Hoang T3. Connections between sleep and cognition in older adults. Lancet Neurol. 2014 Oct;13(10):1017-28. doi: 10.1016/S1474-4422(14)70172-3

 

Ετικέτες

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.