Διατροφή που φτιάχνει τη διάθεση

Διατροφή που φτιάχνει τη διάθεση

Γράφει η Δήμητρα Μελαδάκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Οι διακοπές τελείωσαν και ο Σεπτέμβρης είναι εδώ γεμάτος δουλειά, υποχρεώσεις, τακτοποιήσεις και πολιτικές εξελίξεις φυσικά. Η διάθεση πέφτει και το άγχος αυξάνεται. Μπορεί η διατροφή να σας βοηθήσει να μην χαλάσει η διάθεσή μας και να μπορέσετε να επανέλθετε στην καθημερινότητα χωρίς μελαχγολία, γκρίνια και στρες; Η απάντηση είναι ότι ναι, μπορεί!

Γενικά, φαίνεται ότι μία ισορροπημένη διατροφή χωρίς περιόδους έντονης πείνας μέσα στην ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της καλής διάθεσης. Πως γίνεται αυτό; Από τη μία, διατηρούνται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σταθερά και από την άλλη αποφεύγεται το πολύ δυσάρεστο αίσθημα της πείνας που επηρεάζει άμεσα τη διάθεσή σας. Καταναλώστε σνακ με ολικής άλεσης προϊόντα, φρούτα και λαχανικά σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, με τον τρόπο αυτό θα δώσετε στον εγκέφαλό σας τα κατάλληλα συστατικά για να συνθέσει σεροτονίνη, την ορμόνη που μας κάνει χαρούμενους.

Πέρα από τους υδατάνθρακες, την έκκριση σεροτονίνης μπορεί να αυξήσουν και άλλες τροφές όπως αυτές που είναι πλούσιες σε τρυπτοφάνη και σε φυλλικό οξύ, δηλαδή τα πουλερικά, τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί (καλές πηγές τρυπτοφάνης) και πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών και τα όσπρια (καλές πηγές φυλλικού).

Μην ξεχνάμε όμως και το νερό. Η μικρή αφυδάτωση μπορεί να σας χαλάσει τη διάθεση και να μειώσει τη συγκέντρωσή σας.

Τα καλά λιπαρά, και ιδιαίτερα τα ω-3 φαίνεται ότι έχουν θετική επίδραση στην ψυχολογία. Βάλτε τα ψάρια στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιό σας, καθώς και ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και μαλακή φυτική μαργαρίνη στο ημερήσιο, για καλύτερη διάθεση.

Ένα άλλο συστατικό που η έλλειψή του έχει συσχετιστεί με μειωμένη διάθεση είναι το σελήνιο. Καλές πηγές σελήνιου είναι το κρέας, τα προϊόντα ολικής άλεσης, το ψάρι, τα θαλασσινά και κάποιοι ξηροί καρποί, όπως τα Brazil nuts και οι ηλιόσποροι.

H δράση της καφεΐνης στη διάθεση είναι κάπως πιο σύνθετη. Μικρές δόσεις καφεΐνης φαίνεται ότι βελτιώνουν τη διάθεση και μας κάνουν περισσότερο παραγωγικούς. Οπότε απολαύστε τον καφέ σας με μέτρο.

Δεν ξέχασα τη σοκολάτα, το πιο γνωστό μάλλον τρόφιμο που έχει συσχετιστεί με τη διάθεση. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και τη γνωσιακή λειτουργία του εγκεφάλου, όμως ακόμα δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό γίνεται αυτή η βελτίωση και ποια είναι η ποσότητα που χρειάζεται. Επιτρέπεται άρα η χρήση της δικαιολογίας αυτής για ένα σοκολατάκι την ημέρα, αλλά μέχρι νεοτέρας, ας μην το παρακάνουμε.

Φυσικό αντικαταθλιπτικό είναι και η άσκηση, γι’ αυτό μην καθυστερείτε την επιστροφή στο γυμναστήριο ή το αγαπημένο σας άθλημα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Berr C1, Arnaud JAkbaraly TN. Selenium and cognitive impairment: a brief-review based on results from the EVA study. Biofactors. 2012 Mar-Apr;38(2):139-44. doi: 10.1002/biof.1003. Epub 2012 Mar 15.

Ellsworth-Bowers ER1, Corwin EJ. Nutrition and the psychoneuroimmunology of postpartum depression. Nutr Res Rev. 2012 Jun;25(1):180-92. doi: 10.1017/S0954422412000091.

Scholey AOwen L. Effects of chocolate on cognitive function and mood: a systematic review. Nutr Rev. 2013 Oct;71(10):665-81. doi: 10.1111/nure.12065.

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.