Διατροφή στην παραλία (έτοιμα γεύματα/σνακ ή από το σπίτι;)

Διατροφή στην παραλία (έτοιμα γεύματα/σνακ ή από το σπίτι;)

Γράφει η Δήμητρα Μελαδάκη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Οι μεγάλες ζέστες του καλοκαιριού ξεκίνησαν και οι εξορμήσεις στην παραλία πληθαίνουν, είτε με βάση την Αθήνα, είτε στις διακοπές. Κάποιοι έχουν μία ανησυχία σχετικά με την αλλαγή του προγράμματος διατροφής τους και πως θα ανταποκριθούν στις αλλαγές, όπως για παράδειγμα οι αρκετές ώρες εκτός σπιτιού ή στην παραλία. Πως μπορείτε λοιπόν να κάνετε καλές διατροφικές επιλογές στην παραλία;

Για αρχή, δεν ξεχνάμε το πρωινό. Αν πάμε στην παραλία νηστικοί, σίγουρα θα πεινάσουμε πιο γρήγορα, γι αυτό ας φάμε κάτι πριν πάμε. Τι μπορεί να είναι αυτό; Κάποιο γαλακτοκομικό με ψωμί με μαλακή φυτική μαργαρίνη και μέλι/ μαρμελάδα, τοστ, κουλούρι Θες/νίκης απλό ή γεμιστό και άλλα τρόφιμα στο ίδιο στυλ.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να προγραμματίζουμε. Δεν θα χρειαστούμε τις ίδιες “προμήθειες” στην περίπτωση που θα φάμε το κυρίως μας γεύμα μετά από 2-3 ώρες στην παραλία  σε σχέση με την περίπτωση που σχεδιάζουμε να περάσουμε όλη μας την ημέρα εκεί.

Ανάλογα λοιπόν με τις ώρες που θα κάτσουμε, επιλέγουμε τα κατάλληλα γεύματα/ σνακ. Ιδανικά, και ειδικά όταν περνάμε πολλές ώρες στη παραλία, έχουμε ένα ψυγειάκι/ ισοθερμική τσάντα μαζί μας στο οποίο μπορούμε να βάλουμε φρούτα, τυρί, τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, γιαούρτι απλό ή με φρούτα, χυμό, τρόφιμα που εύκολα καταναλώνονται στην παραλία. Ακόμα όμως και αν δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα μπορούμε να έχουμε μαζί μας αρτοσκευάσματα ολικής άλεσης, όπως κρακεράκια, κριτσίνια κτλ ή/ και ξερά φρούτα και ξηρούς καρπούς που είναι ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες.

Αν πάλι δεν επιθυμούμε ή δεν έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε κάποιο τρόφιμο μαζί, μπορούμε να βρούμε καλές επιλογές στο καφέ της παραλίας ή σε κάποιο κατάστημα κοντά. Τι θα μπορούσε να είναι αυτό; Κάποιο τοστ/ σάντουιτς/ αραβική πίτα με κάποια πηγή πρωτεΐνης, π.χ. κοτόπουλο, τυρί, τόνο κτλ, κάποια σαλάτα με προσοχή στο dressing ή κάποια φρουτοσαλάτα. Προσοχή σε πιο ενεργειακά πυκνές επιλογές, όπως club sandwich, burger και άλλα.

Τέλος, εκμεταλλευτείτε την επίσκεψη στην παραλία για αύξηση της φυσικής δραστηριότητας. Κολυμπήστε, παίξτε ρακέτες και περπατήστε, αντί να κάθεστε για ώρες κάτω από την ομπρέλα ή κάνοντας ηλιοθεραπεία.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Kristensen M1, Jensen MG. Dietary fibres in the regulation of appetite and food intake. Importance of viscosity. Appetite. 2011 Feb;56(1):65-70. doi: 10.1016/j.appet.2010.11.147. Epub 2010 Nov 27.

St-Onge MP1. Dietary fats, teas, dairy, and nuts: potential functional foods for weight control? Am J Clin Nutr. 2005 Jan;81(1):7-15.

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.