Διατροφή στο σχολείο

Διατροφή στο σχολείο

Ο Σεπτέμβρης σηματοδοτεί τη νέα σχολική χρονιά και  μας παρακινεί να κάνουμε μια καινούρια αρχή. Τι πιο επωφελές για μια οικογένεια να θέσει φέτος τις πρώτες βάσεις για μια ποιοτικότερη καθημερινότητα, ξεκινώντας από τη Διατροφή!

Τα παιδιά χρειάζονται όλα τα απαραίτητα εφόδια για μια σωστή και παραγωγική αρχή.

Οι γονείς, καλό είναι να φροντίσουν να ακολουθούν τα παιδιά τους διατροφικές οδηγίες ώστε να εξασφαλίσουν την καλύτερη πρόοδο στη νέα σχολική χρονιά:

Το πρωινό: Τα παιδιά είναι σημαντικό να τρώνε πρωινό.

• Θα μπορούν να πετυχαίνουν καλύτερη απόδοση στο σχολείο.
• Θα αισθάνονται λιγότερη κούραση ή υπνηλία στα πρωινά μαθήματα.
• Θα αθλούνται περισσότερο, καταναλώνοντας μικρότερη ποσότητα γλυκών ή λιπαρών τροφίμων στη διάρκεια της μέρας.
• Τα παιδιά που δεν τρώνε πρωινό εμφανίζουν ελλείψεις σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (σίδηρος, ασβέστιο, ψευδάργυρος, φυλλικό οξύ) και έχουν τάση αύξησης βάρους.
• Μελέτες έχουν δείξει πως τα παιδιά που τρώνε πρωινό έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν  παχύσαρκα.

Σωστές επιλογές πρωινού είναι οι εξής:
• 1 φλιτζάνι γάλα 1,5% με δημητριακά ολικής άλεσης και φρούτο
• 1 ποτήρι γάλα 1,5 % σε λιπαρά  & 1 φέτα ψωμί πολύσπορο ή 2 φρυγανιές σικάλεως ή  με μαλακή μαργαρίνη και μέλι ή μαρμελάδα ή ταχίνι
• 1 ποτήρι χυμό φρούτων με ψωμί πολύσπορο και αυγό βραστό
• 1 ποτήρι γάλα 1,5 % σε λιπαρά  & Τοστ με ψωμί πολύσπορο, φιλέτο γαλοπούλας με ελαιόλαδο και τυρί χαμηλών λιπαρών

Ποικιλία τροφίμων: Τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν τρόφιμα από όλες τις ομάδες, έτσι ώστε να προσλαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Δεν θα πρέπει να λείπουν τα ακόλουθα τρόφιμα:

Σταφίδες. Περιέχουν βάριο, που «ξυπνούν» τη μνήμη.

Ψάρια: προσφέρουν ω3 λιπαρά οξέα που ενισχύουν τη συγκέντρωση της προσοχής.

Συκώτι: Λόγω σιδήρου και χολίνης βοηθά στην καλή οξυγόνωση του εγκεφάλου, στην ενδυνάμωση της πνευματικής απόδοσης και στην ικανότητα εκμάθησης.

Γιαούρτι. Πλούσιο σε βιταμίνη Β12 προστατεύει τον εγκέφαλο, ενισχύει τη μνήμη, την αυτοσυγκέντρωση και τη γλωσσική ανάπτυξη.

Κόκκινο κρέας. Οι πρωτεΐνες που περιέχει είναι απαραίτητες για τους νευροδιαβιβαστές, οι οποίοι είναι ζωτικής σημασίας για τη διαδικασία της σκέψης.

Ξηροί καρποί. Περιέχουν σίδηρο και μαγγάνιο με αποτέλεσμα να τονώνουν την ταχύτητα της σκέψης και της κρίσης.

 

Όσο πιο συχνά τόσο πιο καλά: Τα συχνά γεύματα βοηθάνε στην αποφυγή χαμηλών επιπέδων  σακχάρου, που έχει συσχετισθεί με φτωχή μνήμη, δυσκολίες συγκέντρωσης και μάθησης.

Εύκολες και γρήγορες εναλλακτικές για το σχολείο είναι:
• Τοστ ή πίτα αραβική με τυρί/αλλαντικά με ελαιόλαδο & λαχανικά
• Μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως

• Φρούτα/χυμοί
• Ανάλατοι ξηροί καρποί

 

 Mειώστε τις ώρες τηλεθέασης: Οι πολλές ώρες, φαίνεται να παρασέρνουν σε συχνό τσιμπολόγημα ειδικά ανθυγιεινών τροφών, λόγω και των διαφημίσεων, αλλά και σε μειωμένη φυσική δραστηριότητα. Μια από τις πολλές έρευνες που πραγματεύονται το παραπάνω θέμα, μάς λέει χαρακτηριστικά ότι  όσο πιο πολύ τηλεόραση βλέπουν τα νήπια, τόσο μεγαλώνει η πιθανότητα να εξελιχθούν σε παχύσαρκα παιδιά και «κακούς» μαθητές.

Η σχολική ηλικία είναι η ιδανικότερη ηλικία αφομοίωσης και μάθησης. Άρα βοηθήστε να έχουν μία ποιοτικότερη και υγιέστερη ζωή. Και μην ξεχνάτε τη φυσική δραστηριότητα που είναι άκρως απαραίτητη για τα μικρά παιδιά.

 

Πηγή: http://www.dinanikolaou.gr/press-office/articles/new/1745

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.