Διατροφή: Το μυστικό όπλο της υγείας και της ομορφιάς

Διατροφή: Το μυστικό όπλο της υγείας και της ομορφιάς

Όλοι γνωρίζουμε ότι η διατροφή είναι το κλειδί της υγείας και της ομορφιάς. Μέσω των φαγητών που καταναλώνουμε, προσφέρουμε στον οργανισμό μας τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται για την καλή λειτουργία του. Μια ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει τροφές και από τις τέσσερις ομάδες τροφίμων, με βάση τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Ένας  απλός κανόνα: προτίμησε φαγητά που είναι πιο κοντά στη φυσική μορφή των συστατικών τους.

Υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά
Οι τροφές ανήκουν σε τρεις κατηγορίες – υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά – ανάλογα με τη σύνθεσή τους. Οι υδατάνθρακες, τροφές πλούσιες σε άμυλα είναι βασική πηγή ενέργειας, καθώς τρέφουν τους μυς με γλυκόζη. Προτιμάμε τους σύνθετους υδατάνθρακες όπως τα προϊόντα ολικής άλεσης, αντί τους απλούς, όπως τα γλυκά. Οι πρωτεΐνες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κυττάρων. Σιτηρά, φρούτα και λαχανικά έχουν ελλιπείς πρωτεΐνες, κρέατα, ψάρια και γαλακτοκομικά μας παρέχουν πλήρεις.

Φρέσκα φρούτα και λαχανικά
Από τα φρούτα και τα λαχανικά λαμβάνουμε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που μειώνουν τον κίνδυνο για διάφορες ασθένειες, όπως η υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα ή τη δυσπεψία. Φρούτα και λαχανικά πρέπει να περιλαμβάνονται σε κάθε γεύμα και είναι ειδικά για κολατσιό, καθώς δημιουργούν μια αίσθηση κορεσμού. Ένας εύκολος τρόπος για να περιλαμβάνεις την απαραίτητη ποικιλία στη διατροφή σου είναι να επιλέγεις φρούτα και λαχανικά διαφορετικών χρωμάτων.

Όλα τα λίπη δεν είναι ίδια
«Προσέχετε τα λιπαρά!» είναι μια βασική συμβουλή σε όποιον αρχίζει δίαιτα, γιατί έχουν υψηλή θρεπτική αξία, καθώς είναι η πιο «συμπυκνωμένη» πηγή ενέργειας. Τα λιπαρά είναι απαραίτητα στον οργανισμό (και στην εμφάνιση της επιδερμίδας). ιδίως τα λεγόμενα απαραίτητα λιπαρά οξέα, αφού δεν έχει δυνατότητα να τα παράγει ο ίδιος ο οργανισμός. Προτίμησε τα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά, όπως η μαργαρίνη, και απόφευγε τα κορεσμένα λιπαρά που αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης.

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.