Διατροφικές οδηγίες για υγιή καρδιά

Διατροφικές οδηγίες για υγιή καρδιά

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τροφές για να διαλέγετε και να καταναλώνετε συχνά που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς σας:

1. Λιπαρά
Απολαύστε άφοβα φυτικά έλαια όπως παρθένο ελαιόλαδο καθώς και μαργαρίνες πλούσιες σε ακόρεστα λιπαρά και φυτικές στερόλες. Τα κορεσμένα λιπαρά, όπως εκείνα που βρίσκονται στο αγελαδινό βούτυρο πρέπει να αποφεύγονται ή να περιορίζονται καθώς μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης.

2. Φρούτα και λαχανικά
Επιλέξτε φρέσκα ή αποξηραμένα (χωρίς ζάχαρη) φρούτα και ποικιλία φρέσκων ή κατεψυγμένων λαχανικών. Καταναλώστε καθημερινά τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών.

3. Γαλακτοκομικά τρόφιμα προϊόντα χαμηλών λιπαρών
Καταναλώστε ημι-αποβουτηρωμένο ή άπαχο γάλα. Στη μαγειρική ή τη ζαχαροπλαστική αντικαταστήστε τη  κρέμα γάλακτος με τυριά ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών.

4. Καταναλώστε ψάρια και πουλερικά αντί κόκκινου κρέατος
Επιλέξτε λιπαρά ψάρια όπως σολομό, ρέγγα, σκουμπρί τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Άπαχο κρέας, πουλερικά (χωρίς πέτσα), λευκά ψάρια. Αποφύγετε το κόκκινο κρέας που μπορεί να είναι πλούσιο σε ανθυγιεινά λιπαρά.

5. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με φυτικές ίνες
Επιλέξτε προϊόντα ολικής άλεσης. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια αποτελούν επίσης πηγές φυτικών ινών.

6. Συμπεριλάβετε τις φυτικές στερόλες στη διατροφή σας
Οι φυτικές στερόλες βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα όπως στα λαχανικά, στα φρούτα και στα φυτικά έλαια, αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες. Aν θέλουμε και πρέπει να μειώσουμε τη χοληστερίνη μας σημαντικά, έχουν δημιουργηθεί τα εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες τρόφιμα. Είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι τα τρόφιμα αυτά μειώνουν αποτελεσματικά τη χοληστερόλη,7-10%, σε διάστημα 2-3 εβδομάδων, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

7. Επιλέξτε φυτικά έλαια
Αντικαταστήστε το αγελαδινό βούτυρο με softμαργαρίνες, οι οποίες περιέχουν φυτικά έλαια πλούσια σε «καλά» λιπαρά.

8. Προτιμήστε υγιεινά αντί έτοιμα σνακ
Επιλέξτε ανάλατους ξηρούς καρπούς για τα σνακ σας ή αποξηραμένα φρούτα. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα έχετε ένα υγιεινό σνακ που θα σας γεμίζει ενέργεια.

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.