Οι διατροφικές συνήθεις στην εγκυμοσύνη

Οι διατροφικές συνήθεις στην εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη είναι ίσως μία από τις ομορφότερες περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας. Αν σκεφτείτε όμως πως για 9 ολόκληρους μήνες το μωρό σας τρέφεται με ότι τρέφεστε και εσείς , καταλαβαίνετε πόσο σημαντική είναι μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.
Ωστόσο, πόσο προσέχετε τη διατροφή σας ;

Μία σωστή και ισορροπημένη δίαιτα είναι αναγκαία τους μήνες της εγκυμοσύνης αλλά και αυτούς του θηλασμού καθώς όχι μόνο βοηθά στην ανάπτυξη του εμβρύου αλλά μπορεί και να επηρεάσει τις μελλοντικές προτιμήσεις του !

Ακόμα και αν δεν σας αρέσουν τα ψάρια, στην περίοδο της εγκυμοσύνης επιβάλλεται να τρώτε καθώς είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά τα οποία βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας. Αποφύγετε τα ωμά ψάρια (σούσι) και τα μεγάλου μεγέθους (ξιφία κλπ) λόγω παρουσίας βαρέων μετάλλων.

  • Η λήψη πρωτεϊνών είναι επίσης απαραίτητη για αυτό ενδείκνυται να τρώτε άπαχο κρέας και αυγά( απαραίτητη προϋπόθεση, να είναι καλά μαγειρεμένα). Αν ωστόσο είστε χορτοφάγος πάρτε την απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνης από τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς.
  • Το ασβέστιο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λείπει από την διατροφή σας για αυτό φροντίστε να καταναλώνετε καθημερινά γαλακτοκομικά προϊόντα, πάντα παστεριωμένα, όπως το γάλα, γιαούρτι και τυρί. Για να αποφύγετε και την υπερβολική αύξηση του βάρους σας , καλύτερα να επιλέγετε εκείνα με χαμηλά λιπαρά.
  • Φυσικά δε χρειάζεται να αναφέρουμε την αναγκαιότητα των βιταμινών στην ανάπτυξη του παιδιού σας. Για αυτό θα πρέπει καθημερινά να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά , καλά πλυμένα.
  • Όσον αφορά την ποσότητα του φαγητού η φράση ‘τρώω για δύο’ είναι απλά ένας μύθος. Πρέπει να τρώτε όταν πεινάτε και να σταματάτε με το που χορτάσετε. Μία γενική οδηγία είναι πως τα κιλά που θα πάρετε πρέπει να είναι ποσό αντιστρόφως ανάλογο με τον προσωπικό σας δείκτη μάζας σώματος. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως όσο μικρότερος είναι ο δείκτης μάζας σώματος σας τόσο περισσότερα κιλά πρέπει να πάρετε συγκριτικά με κάποια γυναίκα με υψηλότερο δείκτη.

Η περίοδος της εγκυμοσύνης συνεπάγεται μεγάλες αλλαγές στις προηγούμενες καθημερινές σας συνήθειες και αρκετές απαγορεύσεις. Ωστόσο ακολουθώντας τις συμβουλές του γυναικολόγου και του διατροφολόγου σας και με μέτρο και προσοχή μπορείτε να καταναλώνετε τα πάντα χωρίς τύψεις

Ετικέτες

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.