Διατροφικοί στόχοι για τη νέα χρονιά

Διατροφικοί στόχοι για τη νέα χρονιά

Δήμητρα Μελαδάκη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Η προηγούμενη χρονιά έφτασε στο τέλος της, η νέα χρονιά είναι εδώ κ αυτό συνοδεύεται συνήθως με απολογισμό αλλά και στοχοθεσία. Νομίζω ότι δεν αποτελεί έκπληξη για κανέναν ότι κάποιοι από τους πιο δημοφιλείς στόχους για τη νέα χρονιά αφορούν τη διατροφή, την άσκηση και/ ή την απώλεια βάρους.

Επίσης όμως, δεν αποτελεί έκπληξη ότι ελάχιστοι από τους στόχους αυτούς εκπληρώνονται τελικά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πως θα τα καταφέρετε φέτος να εκπληρώσετε τους στόχους σας;

Αρχικά, θα πρέπει να θέσετε για στόχο κάτι συγκεκριμένο, μετρήσιμο και σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μη βάζετε γενικούς στόχους όπως: “Το νέο έτος θα χάσω βάρος” ή “Τη νέα χρονιά θα τρώω πιο υγιεινά”. Συγκεκριμενοποιήστε το στόχο σας, δηλαδή “Στόχος μου είναι να χάσω 8 κιλά μέχρι το Πάσχα” ή “Φέτος θα τρώω σαλάτα κάθε μέρα ξεκινώντας από τον Ιανουάριο” έτσι θα μπορέσετε να τον πετύχετε ευκολότερα.

Προσοχή όμως, οι στόχοι σας πρέπει να είναι και εφικτοί. Δείτε με ρεαλισμό την καθημερινότητά σας και μην βάζετε στόχους που είναι αδύνατον να πετύχετε. Αν για παράδειγμα εργάζεστε πολλές ώρες ή έχετε πολλές υποχρεώσεις, μη θέσετε το στόχο “Θα πηγαίνω γυμναστήριο κάθε μέρα” αν κάτι τέτοιο είναι μάλλον ανέφικτο. Βάλτε ένα μικρότερο στόχο, όπως “Να πηγαίνω για τρέξιμο κάθε Κυριακή” αν η Κυριακή είναι μία μέρα που έχετε συνήθως περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Μη βάζετε όμως όρια στους στόχους σας, αν στόχος σας είναι να μειώσετε το βάρος σας κατά 50 κιλά, βάλτε τον απλά στο ανάλογο χρονικό όριο.

Στη συνέχεια, πριν θέσετε το στόχο σας σε εφαρμογή βρείτε όλα τα εργαλεία που θα σας βοηθήσουν στην υλοποίησή του. Αν για παράδειγμα θέλετε να τρώτε πρωινό, κάντε τον ανάλογο προγραμματισμό έτσι ώστε να αγοράσετε τα απαραίτητα προϊόντα, γάλα/ γιαούρτι, ψωμί ολικής άλεσης, φυτική μαργαρίνη και μέλι άλλα σε αρκετή ποσότητα, για να είναι διαθέσιμα στο σπίτι σας. Αν θέλετε να χάσετε βάρος, βρείτε ίσως κάποιον ειδικό, όπως ένα διαιτολόγο που θα σας βοηθήσει στην πορεία αυτή σωστά και εξατομικευμένα.

Τέλος, βρείτε στα αγαπημένα σας πρόσωπα υποστήριξη γι’ αυτό που στοχεύετε να κάνετε. Η υποστήριξη αυτή μπορεί να είναι πρακτική, π.χ. ίσως και κάποιο μέλος της οικογένειας βάλει τον ίδιο στόχο, αλλά και ψυχολογική.

Μερικά παραδείγματα διατροφικών στόχων για τη νέα χρονιά μπορεί να είναι:

  • Να καταναλώνω πρωινό 5-6 φορές/ εβδομάδα.
  • Να παίρνω μαζί μου το μεσημεριανό μου γεύμα στη δουλειά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.
  • Να μειώσω το junk food σε 1 φορά/ 2 εβδομάδες.
  • Να μαγειρεύω με λιγότερο λάδι και μόνο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ενώ στα γλυκά να χρησιμοποιώ λιγότερη ζάχαρη και φυτικά έλαια (ελαιόλαδο, μαργαρίνη) αντί για αγελαδινό βούτυρο.
  • Αντί για κέικ και μπισκότα, το απόγευμα να καταναλώνω φρούτα.
  • Να μην αγοράζω από το supermarket σοκολάτα και να περιορίσω την κατανάλωσή της σε 1-2 φορές/ εβδομάδα και να προτιμώ τη σοκολάτα υγείας.
  • Να πηγαίνω γυμναστήριο 3 φορές/ εβδομάδα, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο.
  • Να προγραμματίζω 2 σαββατοκύριακα κάθε μήνα κάποια δραστηριότητα που να περιλαμβάνει άσκηση.

 

Βιβλιογραφία

Durant NH1, Joseph RP, Affuso OH, Dutton GR, Robertson HT, Allison DB. Empirical evidence does not support an association between less ambitious pre-treatment goals and better treatment outcomes: a meta-analysis. Obes Rev. 2013 Jul;14(7):532-40. doi: 10.1111/obr.12038. Epub 2013 Apr 18.

Siegert, Richard J; Taylor, William J (2004). «Theoretical aspects of goal-setting and motivation in rehabilitation». Disability & Rehabilitation (Informa) 26 (1): 1–8.

Ετικέτες

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.