Έχουν θέση τα λιπαρά στη δίαιτα;

Έχουν θέση τα λιπαρά στη δίαιτα;

Γράφει η Θάλεια Καρδάτου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Τα λιπαρά αποτελούν μια από τις κυριότερες κατηγορίες θρεπτικών συστατικών των τροφίμων και θεωρούνται απαραίτητα για την διατήρηση ενός υγιούς σώματος αποτελώντας βασική πηγή ενέργειας.

Ο ρόλος των λιπαρών
Αποδίδοντας 9 Κcal ανά γραμμάριο, τα λιπαρά αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας προσφέροντας υγεία κι ευεξία στον οργανισμό. Αυτό βέβαια τα καθιστά επίσης, πολύτιμα σε περιόδους αυξημένων ενεργειακών αναγκών όπως κατά την βρεφική και παιδική ηλικία ή σε άτομα με υψηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Επιπλέον, βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση και μεταφορά των λιποδιαλυτών βιταμινών A,D,E και K, ενώ εξασφαλίζουν τα αναντικατάστατα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα. Επίσης αποτελούν πρόδρομες ενώσεις για τη σύνθεση σημαντικών βιολογικών μορίων όπως είναι οι ορμόνες και η βιταμίνη D. Τέλος, ενισχύουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της τροφής, προσθέτοντας άρωμα και γεύση που τόσο είναι απαραίτητα σε έναν φυσιολογικό τρόπο διατροφής ακόμη και σε αυτόν που θέλει να μειώσει το βάρος του και δεν θέλει να στερείται.

Ποιότητα και ποσότητα
Για να απολαμβάνετε ωστόσο μόνο τα οφέλη των λιπαρών, δώστε σημασία στην προέλευση και τη σύσταση των λιπαρών (δεν είναι όλα τα λιπαρά ίδια) αλλά και τη συχνότητα που τα καταναλώνετε. Για όσους ανησυχείτε ότι μπορεί οι θερμίδες να είναι πολλές, αρκεί να γνωρίζετε ότι τα λιπαρά πρέπει καλύπτουν περίπου το 1/3 των καθημερινών ενεργειακών μας απαιτήσεων σύμφωνα με τις συστάσεις των οργανισμών Υγείας. Αυτό ισχύει και για όσα άτομα κάνουν «δίαιτα» θέλοντας να πετύχουν μείωση του βάρους τους. Είναι προτιμότερο ωστόσο, να καταναλώνονται λιπαρά φυτικής προέλευσης (ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, μαλακές μαργαρίνες-spreads, ξηροί καρποί) σε σύγκριση με τα λιπαρά ζωικής προέλευσης (κρέας και προϊόντα τους, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, πχ αγελαδινό βούτυρο, γάλα, τυριά, λαρδί, κρέμα γάλακτος κλπ). Όσον αφορά στη σύσταση τους, τα μονοακόρεστα (υπάρχουν κυρίως στο ελαιόλαδο, το αβοκάντο και το κραμβέλαιο) και πολυακόρεστα λιπαρά (υπάρχουν στα φυτικά έλαια όπως ηλιέλαιο, σόγια, σησαμέλαιο, καλαμποκέλαιο, στις φυτικές μαργαρίνες, στα λιπαρά ψάρια και στα λαχανικά) ενδείκνυνται για καθημερινή κατανάλωση σε σχέση με τα κορεσμένα (υπάρχουν κυρίως σε τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης) και trans λιπαρά (υπάρχουν στα ζωικά λιπαρά και σε έλαια που έχουν υποστεί μερική υδρογόνωση). Ιδιαίτερα το λινελαϊκό (ω-6) και α-λινολενικό οξύ (ω-3) που ανήκουν στα πολυακόρεστα λιπαρά θεωρούνται απαραίτητα γιατί δεν μπορούν να παραχθούν από το σώμα και πρέπει να λαμβάνονται με τη διατροφή για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Η απάντηση λοιπόν στο ερώτημα του τίτλου είναι θετική, έχουν θέση τα λιπαρά στη διατροφή μας και μάλιστα σπουδαία. Απλά για κάποια λιπαρά, η θέση είναι μεγαλύτερη και για κάποια άλλα είναι μικρότερη και πλέον ξέρετε για ποια!

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Bao Ying, Han Jiali, Hu Frank B., Giovannucci Edward L., Stampfer Meir J., Willett Walter C., Fuchs Charles S., Association of Nut Consumption with Total and Cause-Specific Mortality., N Engl J Med 2013 Nov;369:2001-11.

Erkkila Arja, De Mello Vanessa D.F., Riserus Ulf, Laaksonen David E. Laaksonen, Dietary fatty acids and cardiovascular disease: An epidemiological approach , J Prog Lipid Res. 2008 Jan; 47: 172–187

Levitan E. B., Wolk A and Mittleman M. A., Fatty fish, marine ω-3 fatty acids and incidence of heart failure., Eur J Clin Nutr. 2010 Jun;64(6):587-94

Ετικέτες

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.