Έφηβοι: Το πρωινό τους είναι τα ..social media. Τι πρέπει να τρώνε;

Έφηβοι: Το πρωινό τους είναι τα ..social media. Τι πρέπει να τρώνε;

Δήμητρα Μελαδάκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Σίγουρα η εικόνα ενός εφήβου να τρώει με το ένα χέρι και με το άλλο να ασχολείται με το κινητό, το tablet ή τον υπολογιστή του δεν είναι ξένη σε όσους έχουν στο περιβάλλον τους άτομα αυτής της ηλικίας. Οι περισσότεροι βρίσκονται “online” τις περισσότερες ώρες της ημέρας και έχουν λογαριασμό σε περισσότερα από ένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι το facebook, το twitter και άλλα πολλά.

Μπορεί η συμπεριφορά αυτή να επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες; Και όμως ναι, όπως έδειξε μία έρευνα σε 9000 εφήβους. Όσο περισσότερη ώρα ασχολούνταν την ημέρα οι έφηβοι με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες είχαν να κάνουν κακές διατροφικές επιλογές, να μην τρώνε πρωινό και να καταναλώνουν αναψυκτικά. Στη συγκεκριμένη έρευνα, δεν βρέθηκε κάποια παρόμοια σχέση με την παχυσαρκία.

Ωστόσο, η σχέση του χρόνου που περνά ένας έφηβος μπροστά σε οθόνη γενικά, τηλεόραση, υπολογιστής, κινητό κτλ, με την παχυσαρκία είναι κάτι γνωστό, όπως γνωστό είναι και το γεγονός ότι με την εισβολή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη ζωή μας, έχει αυξηθεί και ο χρόνος μπροστά σε οθόνη.

Τι μπορεί να γίνει για να μην “χαλάσουν” οι διατροφικές συνήθειες του εφήβου λόγω της χρήσης των social media και να καταναλώσει το πρωινό που του είναι τόσο απαραίτητο;

  • Δεν είναι πολύ αργά για να θεσπίσετε, αν είναι αυτό εφικτό, ένα οικογενειακό πρωινό γεύμα, όπου θα επικοινωνείτε μεταξύ σας και άρα η χρήση κάποιου άλλου μέσου θα είναι μη απαραίτητη.
  • Ετοιμάστε του ένα πρωινό που του αρέσει όπως:

– 1 ποτήρι γάλα, ψωμί ολικής άλεσης με φυτική μαλακή μαργαρίνη και μέλι ή μαρμελάδα

– 1 κουλούρι Θες/νίκης με 1 ποτήρι χυμό

– 1 γιαούρτι με βρώμη και φρούτα.

– 1 τοστ με τυρί και 1 φρούτο

– Ίσως ακόμα και κάποιο μπισκότο ή κέικ που θα έχετε προετοιμάσει στο σπίτι επιλέγοντας ποιοτικά υλικά και κάνοντας αντικατάσταση του ζωικού βουτύρου με φυτική μαλακή μαργαρίνη.

Και μην ξεχνάμε ότι δεν είναι μόνο οι έφηβοι που εθίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προσπαθήστε και εσείς να μην αλλάζετε διατροφικές συνήθειες επειδή σας τρώει χρόνο η ενασχόληση μαζί τους και να μην σπαταλάτε πολλές ώρες την ημέρα μπροστά από οθόνη.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Sampasa-Kanyinga H1, Chaput JP2, Hamilton HA3. Associations between the use of social networking sites and unhealthy eating behaviours and excess body weight in adolescents. Br J Nutr. 2015 Dec;114(11):1941-7. doi: 10.1017/S0007114515003566. Epub 2015 Sep 24

Schmidt ME1, Haines J, O’Brien A, McDonald J, Price S, Sherry B, Taveras EM. Systematic review of effective strategies for reducing screen time among young children. .Obesity (Silver Spring). 2012 Jul;20(7):1338-54. doi: 10.1038/oby.2011.348. Epub 2012 Jan 5.

Ετικέτες

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.