Ελαιόλαδο και καρδιακή ανεπάρκεια

Ελαιόλαδο και καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, το ελαιόλαδο μπορεί να αναστείλει την καρδιακή ανεπάρκεια ενός ασθενούς. Το ελαϊκό – το λιπαρό που βρίσκεται στο χρυσό υγρό (ελαιόλαδο) – μπορεί να βοηθήσει την καταπονημένη καρδιά του ασθενούς να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, που χρησιμοποιεί τα λιπαρά του οργανισμού ως «καύσιμο».

Ο βασικός λόγος που ένα άτομο μπορεί να υποφέρει από καρδιακή ανεπάρκεια είναι όταν ο μυς υποστεί ζημιά μετά από καρδιακή προσβολή, χρήση ναρκωτικών ουσιών ή κατάχρηση αλκοόλ ακόμη και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Τα συμπτώματα που υποδεικνύουν καρδιακή ανεπάρκεια είναι η δύσπνοια, τόσο κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας όσο και κατά την ανάπαυση, πόνος στα πόδια, στους αστραγάλους, στο στομάχι και στην πλάτη και σωματική κόπωση.

Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της καρδιακής  ανεπάρκειας. Ένας  συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής και αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να διαχειριστούν τα συμπτώματα και να διατηρήσουν σταθερή την κατάστασή τους.

Για τα ευρήματά τους οι επιστήμονες βασίστηκαν σε προηγούμενες μελέτες που έδειξαν ότι μια υγιής καρδιά απορροφά το λίπος για να συνεχίσει την άντληση, αλλά αν καταστραφεί ο μυς δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει τη διαδικασία ή να αποθηκεύσει – εξαντλώντας την ενέργειάς της. Αυτό σημαίνει ότι η καρδιά δεν δύναται να εργάζεται αρκετά σκληρά, με αποτέλεσμα να αποθηκεύονται τοξικά λίπη και να φράζουν οι αρτηρίες.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το ελαϊκό βοηθά το σώμα να παράγει ένζυμα τα οποία αποδομούν το λίπος και η καρδιά μπορεί πάλι να το απορροφήσει. Αυτό ενισχύει την άποψη ότι η κατανάλωση υγιεινών λιπαρών έχει άμεσα θετικά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας.

Τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε αρουραίους, που έπασχαν από τη νόσο. Τους χορηγήθηκαν λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα και τροφές με ζωϊκά λίπη και κατέγραψαν πώς ανταποκρίθηκε η καρδιά των τρωκτικών μετά την  χορήγηση ελαιόλαδου.

«Όταν το ελαϊκό αντλήθηκε μέσω της καρδιάς, οι επιστήμονες είδαν μια «άμεση» βελτίωση στο πώς η καρδιά συσπάστηκε και άντλησε αίμα», εξήγησε ο Δρ. Lewandowski, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Ιλινόις.

Η συγκεκριμένη μελέτη επιβεβαιώνει αυτό που και προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει, ότι δηλαδή μια διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο μπορεί να επηρεάσει και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Φυσικά υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου για την υγεία της καρδιάς και θα πρέπει να τους φροντίζουμε όλους.

 Πηγή: http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/olive-oil-could-help-to-reverse-heart-failure-scientists-claim-9765452.html

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.