Ενδιάμεσα γεύματα (σνακ). Γιατί είναι σημαντικά;

Ενδιάμεσα γεύματα (σνακ). Γιατί είναι σημαντικά;

Γράφει η Εύα Σταυρίδη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν τα σνακ ανάμεσα στα γεύματα θεωρώντας πως έτσι «γλιτώνουν» θερμίδες και υπάρχει μικρότερη πιθανότητα να πάρουν βάρος. Μία ισορροπημένη και σωστή διατροφή όμως «κουβαλάει» τον κανόνα των πέντε γευμάτων, δηλαδή 3 βασικά γεύματα: Πρωινό-Μεσημεριανό-Βραδινό και 2 ενδιάμεσα γεύματα: το δεκατιανό και το απογευματικό σνακ.

Και αυτό δεν είναι τυχαίο φυσικά! Να, λοιπόν, 5 καλοί λόγοι για να βάλετε και εσείς ενδιάμεσα γεύματα στη διατροφή σας!

  1. Σας κρατάνε χορτάτους. Το πρώτο και σημαντικότερο από όλα είναι πως καλύπτουν την αίσθηση της πείνας σας! Εάν μάλιστα μεσολαβούν πάνω από 4 ώρες μεταξύ των βασικών σας γευμάτων είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έχετε ακούσει… την κοιλιά σας να γουργουρίζει!
  2. Τρώτε λιγότερο στο μεσημεριανό και στο βραδινό. Φανταστείτε μία τυπική σας μέρα, όπου τρώτε το πρωινό σας πριν φύγετε για το γραφείο και δεν ξανατρώτε τίποτε όλο το οκτάωρο. Πλέον το μεσημέρι γυρνάτε κουρασμένοι και πεινασμένοι βάζοντας στο πιάτο σας μία τεράστια μερίδα φαγητού και ό,τι άλλο βρείτε μπροστά σας! Εάν όμως έχετε βάλει ένα ενδιάμεσο σνακ είναι σίγουρο ότι θα σας βοηθήσει να ελέγξετε πολύ καλύτερα την πείνα σας φθάνοντας στο βασικό γεύμα της ημέρας και θα μπορείτε να επιλέξετε με μεγαλύτερη σύνεση τι και πόσο θα φάτε.
  3. Βοηθούν στην απώλεια βάρους. Ακριβώς λόγω των δύο παραπάνω λόγων! Βάζοντας ενδιάμεσα σνακ, μπορείτε να ελέγξετε καλύτερα την πείνα σας όταν φθάνετε στο μεσημεριανό και στο βραδινό, όντας ευκολότερο για εσάς να περιορίσετε τις ποσότητες και να χάσετε βάρος.
  4. Είναι μία καλή ευκαιρία για να καταναλώσετε φρούτα! Πολλές φορές αμελούμε να καταναλώσουμε φρούτα μέσα στη μέρα με τη δικαιολογία πως δεν τα αναζητούμε. Εάν όμως δεν βάλουμε φρούτα στα ενδιάμεσα γεύματα, πότε θα τα βάλουμε;
  5. Με τα μικρά και συχνά γεύματα λειτουργεί αποδοτικότερα ο μεταβολισμός μας! Λόγω της διαδικασίας πέψης που γίνεται μετά από κάθε γεύμα και για την οποία ο οργανισμός δαπανεί κάποια ενέργεια, όταν βάζουμε μικρά και συχνά γεύματα με λίγες θερμίδες, τελικά βγαίνουμε κερδισμένοι καθώς ο μεταβολισμός μας «αναγκάζεται» να δαπανήσει ενέργεια για την “Τροφογενή Θερμογένεση” όπως ονομάζεται η καύση θερμίδων για τη διαδικασία πέψης.

Προσοχή! Μην μπερδεύετε τα ενδιάμεσα γεύματα (σνακ) με το τσιμπολόγημα! Είναι σημαντικό ακόμη και αυτά τα μικρά γεύματα να είναι συγκεκριμένα και δομημένα στο καθημερινό σας διαιτολόγιο. Εάν τα αντικαταστήσετε με ένα διαρκές «τσιμπολόγημα» θα χάσετε το μέτρημα στο τι έχετε καταναλώσει με αποτελέσματα ακριβώς αντίθετα από αυτά που έχουν τα μικρά και συχνά γεύματα!

Όσο για τα θρεπτικά τρόφιμα που μπορείτε να τα βάλετε ως σνακ, οι επιλογές είναι πολλές: φρούτα, ανάλατους ξηρούς καρπούς, γιαούρτι, παξιμαδάκια μπουκλίτσες με μαλακή φυτική μαργαρίνη και μέλι, φρυγανιές με τυράκι, τοστ, αποξηραμένα φρούτα…

Θυμηθείτε να έχετε ποιότητα και ποικιλία στα ενδιάμεσα σνακ! Και να μην ξεχνάτε πως το φαγητό είναι κι αυτό μια απόλαυση!

 

Βιβλιογραφία

Tam L, Bagozzi R, When planning is not enough: The self-regultory effect of implementation intentions on changing snacking habits. Health Psychology, 2010 May; 29(3): 284-292

Keast D, Nicklas T, O’Neil C, Snacking is associated with reduced risk of overweight and reduced abdominal obesity in adolescents: National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 1999–2004, Am J Clin Nutr, 2010 August, 92(2), 428-435

Marmonier C, Chapelot D, Louis-Sylvestre J, Metabolic and behavioral consequences of a snack consumed in a satiety state, Am J Clin Nutr, 1999 November; 70 (5): 854-866

 

 

Ετικέτες

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.