Επηρεάζονται τα παιδιά από τη διατροφή των γονιών;

Επηρεάζονται τα παιδιά από τη διατροφή των γονιών;

Η σωστή διατροφή είναι κάτι που τα παιδιά πρέπει να μάθουν από μικρά έτσι ώστε να την ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή. Επομένως, η διατροφική διαπαιδαγώγηση που λαμβάνουν από τους γονείς τους στη σχολική ηλικία είναι ιδιαίτερα σημαντική. Παρόλα αυτά οι γονείς σε πολλές περιπτώσεις, χωρίς να το θέλουν, κάνουν αρκετά λάθη στη διατροφή των παιδιών . Μερικά από τα πιο συχνά που μπορεί να γίνουν, και όλοι μπορεί να έχουμε κάνει είναι τα εξής:

Χρησιμοποιούμε λάθος εκφράσεις

Εκφράσεις όπως «Αν δεν φας όλο σου το φαγητό , δε θα σηκωθείς από το τραπέζι» ή «Δε θα φας γλυκό αν δεν τελειώσεις το φαγητό σου» , έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά συσχετίζουν τη διαδικασία του φαγητού ως κάποια υποχρέωση που πρέπει να διεκπεραιωθεί χωρίς ουσιαστικά να μαθαίνουν πως πρέπει να σηκώνονται από το τραπέζι μόλις χορτάσουν.

Δεν αποτελούμε παράδειγμα προς μίμηση

Τα παιδιά ειδικά σε μικρές ηλικίες μιμούνται τους γονείς τους, οπότε ο αποδοτικότερος τρόπος να ακολουθήσουν μία σωστή διατροφή είναι αν εμείς αποτελούμε πρότυπα μίμησης. Αν λοιπόν εμείς πρώτα τρώμε φρούτα, λαχανικά και γενικά διατηρούμε μία ισορροπημένη δίαιτα είναι πολύ πιο εύκολο να μάθουμε και στα παιδιά μας την αξία της σωστής διατροφής.

Απαγορεύουμε τα γλυκά

Η παντελής απαγόρευση των γλυκών δεν είναι μία τακτική που πρέπει να ακολουθούμε, καθώς με τον τρόπο αυτό αυξάνονται οι πιθανότητες τα παιδιά να τρώνε κρυφά από εμάς πολύ μεγαλύτερες ποσότητες όταν τους δοθεί η ευκαιρία, αφού τους απαγορεύουμε να τα τρώνε στο σπίτι.

Αντικαθιστούμε τα φρούτα με τους χυμούς

Οι χυμοί φυσικά και θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή τόσο των παιδιών σας όσο και τη δική μας, παρόλα αυτά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο των ωμών φρούτων. Η πλειοψηφία αυτών των ροφημάτων είναι αρκετά πλούσια σε θερμίδες χωρίς να προσφέρουν τα αντίστοιχα θρεπτικά συστατικά των φρούτων, ειδικά όσον αφορά στις φυτικές ίνες.

Δεν επιτρέπουμε στα παιδιά να ασχοληθούν με την κουζίνα

Τα παιδιά τα οποία ασχολούνται με τη διαδικασία του μαγειρέματος είναι πολύ πιο πιθανό να καταναλώσουν το φαγητό που τα ίδια ετοίμασαν και επιπλέον είναι και πολύ πιο πιθανό να καταναλώσουν τρόφιμα που άλλα παιδιά της ηλικίας τους αποφεύγουν, όπως τα λαχανικά.

Συμπεριφερόμαστε στα παιδιά ως ενήλικες

Στην περίπτωση που το παιδί οδεύει προς την παχυσαρκία, η αντιμετώπιση μας δεν πρέπει να είναι η ίδια όπως αν ήταν ενήλικος. Οι ελλιπείς μερίδες φαγητού ώστε το παιδί να χάσει βάρος ή η διακοπή του βραδινού γεύματος αποτελούν παραδείγματα εντελώς λανθασμένων τακτικών, καθώς επηρεάζουν τόσο την ανάπτυξη του, όσο και την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Σε περιπτώσεις λοιπόν που ανησυχούμε για το βάρος του παιδιού μας , καλό είναι να επισκεφθούμε πρώτα έναν διατροφολόγο και να μην προσπαθήσουμε να ελέγξουμε μόνοι μας την κατάσταση.

Η παιδική διατροφική διαπαιδαγώγηση είναι πολύ σημαντική καθώς πολλά από τα μετέπειτα προβλήματα υγείας των ενηλίκων προκύπτουν από λανθασμένες διατροφικές συνήθειες . Επομένως, πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα και αν νιώθουμε ότι δε μπορούμε να ανταπεξέλθουμε να συζητήσουμε με κάποιον ειδικό, ώστε να μας δώσει κάποιες κατευθυντήριες συμβουλές.

Ετικέτες

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.