Εσείς έχετε αναρωτηθεί πότε για ποιο λόγο τρώτε ;

Εσείς έχετε αναρωτηθεί πότε για ποιο λόγο τρώτε ;

Στην ερώτηση αυτή οι περισσότεροι άνθρωποι θα απαντούσαν ‘Μα φυσικά για να καλύψουμε την ανάγκη της πείνας’. Και αυτή είναι η σωστή απάντηση ως ένα βαθμό.

Ωστόσο η ψυχολογία μας και οι εκάστοτε συνθήκες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην συναισθηματική κατανάλωση του φαγητού.

Αισθήματα θλίψης και πόνου μας κάνουν να τρώμε περισσότερο προσπαθώντας ίσως να καλύψουμε τα συναισθηματικά κενά με το φαγητό. Αντίθετα, το άγχος, η ανησυχία και ο φόβος μειώνουν την όρεξη μας και μας αποτρέπουν από το ανούσιο τσιμπολόγημα και τις λιγούρες.

Αντίστοιχα, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι άνθρωποι που έχουν συνδυάσει το φαγητό με την επιβράβευση ή την παρηγοριά. Έτσι, σε ευχάριστες καταστάσεις ασυνείδητα τείνουμε να τρώμε περισσότερο καθώς έχουμε συσχετίσει το φαγητό ως μέσο ανταμοιβής. Ενώ από την άλλη πλευρά, στις δύσκολες καταστάσεις της ζωής μας και πάλι καταφεύγουμε στο φαγητό και κυρίως στα γλυκά ως παρηγοριά.

Επιπλέον, χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης είναι και η τάση της μίμησης κυρίως των ανθρώπων με τους οποίους συναναστρεφόμαστε περισσότερο. Αυτό σημαίνει πως παρέα με φίλους ή συγγενείς συνηθίζουμε να καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες από ότι αν ήμασταν μόνοι μας.

Όλα τα παραπάνω προσδίδουν μία άλλη διάσταση στην κατανάλωση του φαγητού που ξεπερνά κατά πολύ αυτή της απλής κάλυψης μίας βιολογικής ανάγκης.

Η συναισθηματική αναζήτηση του φαγητού συμβαίνει πολύ πιο συχνά από όσο φανταζόμαστε και εξαρτάται τόσο από την ηλικία και το φύλο μας όσο και από το χαρακτήρα μας και τις συνθήκες του περιβάλλοντος.

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.