Έξυπνες συμβουλές για να μην αγχωθείτε με το βάρος σας στις γιορτές

Έξυπνες συμβουλές για να μην αγχωθείτε με το βάρος σας στις γιορτές

Δήμητρα Μελαδάκη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Τα Χριστούγεννα ήρθαν και μαζί τους ήρθαν και μελομακάρονα, κουραμπιέδες, σοκολάτες και σχέδια για γιορτινά τραπέζια. Δεν υπάρχει λόγος για πανικό, δεν είναι αναπόφευκτο να πάρετε βάρος αυτές τις γιορτές, ούτε να ξεχάσετε την ποιότητα της διατροφής σας. Ακολουθούν μερικά tips για το πως θα το κάνετε αυτό, πώς δηλαδή θα ρυθμίσετε τα φαγητά σας στις γιορτές, ώστε και να τα απολαύσετε και τελικά να μην ξεφύγετε.

Αρχίζοντας από τα βασικά, είναι μάλλον απίθανο κάποιος να πάρει βάρος επειδή έφαγε σε 3-4 εορταστικά τραπέζια σε διάστημα 2 εβδομάδων. Αντίθετα όμως είναι πολύ πιθανό να πάρει βάρος κάποιος που δεν προσέχει τη διατροφή και υπερκαταναλώνει φαγητό, ποτό και γλυκά για 15 ημέρες. Άρα, όλες τις ημέρες των εορτών που δεν έχουμε κάποιο τραπέζι δεν ξεχνάμε τις συνήθειες όλου του χρόνου προσέχοντας τη μερίδα, καταναλώνοντας φρούτα και λαχανικά, πίνοντας αρκετό νερό και αποφεύγοντας την κατανάλωση γλυκών σε μεγάλες ποσότητες καθημερινά.

Έξτρα συμβουλή: είναι πιο πιθανό να φάτε μελομακάρονα και κουραμπιέδες αν τα έχετε σε εμφανές σημείο στο σπίτι, π.χ. πάνω στην τραπεζαρία, σε σχέση με το αν τα έχετε σε αδιαφανείς συσκευασίες σε μέρος όπου δεν είναι στο οπτικό σας πεδίο. Συνεπώς, ας μείνουν τα μελομακάρονα σε κάποιο κουτί μέσα στο ντουλάπι.

Ακόμα, αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στους πειρασμούς, μην προσθέτετε τα γλυκά στη διατροφή σας απλά χωρίς να αφαιρείτε κάτι, αλλά εντάξτε τα σε αυτή. Δηλαδή, καλύτερα να φάτε για πρωινό ένα ποτήρι γάλα με 1-2 μελομακάρονα, από το να φάτε κανονικά το πρωινό σας συν 1-2 μελομακάρονα. Αν θέλετε να έχετε μία πιο λεπτομερή ματιά στην πρόσληψή σας κρατήστε ημερολόγιο, χειρόγραφα ή ηλεκτρονικά σε κάποια από τις δημοφιλείς εφαρμογές που υπάρχουν.

Πάμε στις “δύσκολες μέρες” των εορταστικών γευμάτων, δύσκολες κυρίως λόγω της μεγάλης ποικιλίας φαγητών αλλά και της μεγάλης διάρκειας του γεύματος. Τι κάνουμε λοιπόν; Αρχικά, μην πηγαίνετε στο γιορτινό τραπέζι νηστικοί. Καταναλώστε ένα σνακ με πρωτεΐνη και φυτικές ίνες πριν. Έτσι, δεν θα πεινάτε τόσο και θα μπορείτε να ελέγχετε ευκολότερα την διατροφική σας πρόσληψη στο τραπέζι. Γεμίστε το πιάτο σας με όλα όσα θα φάτε αντί να τσιμπάτε από τις πιατέλες κατευθείαν. Έτσι θα έχετε καλύτερη αντίληψη της ποσότητας και της ποιότητας του φαγητού που θα καταναλώσετε συνολικά. Σερβιριστείτε μία καλή μερίδα σαλάτας και πρωτεΐνης και να θυμάστε ότι δεν είναι ανάγκη να δοκιμάσετε από όλα τα φαγητά στο τραπέζι, διαλέξτε μόνο αυτά που σας ελκύουν περισσότερο σκεπτόμενοι πάντα την διατροφική τους αξία. Αποφύγετε τρόφιμα με σάλτσες και ιδιαίτερα άσπρη σάλτσα και τρόφιμα με βάση το τυρί (π.χ. σουφλέ με τυριά). Ωστόσο, αν επιθυμείτε να καταναλώσετε κάποιο τέτοιο τρόφιμο, κάντε το σε μικρή μερίδα. Καταναλώστε το φαγητό σας αργά, έτσι μειώνονται οι πιθανότητες να ξαναγεμίσετε το πιάτο σας.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πρόσληψη ποτών μπορεί να φορτώσει θερμιδικά το γεύμα. Αποφύγετε γενικά τα αναψυκτικά και τους χυμούς, ενώ περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ σε κρασί ή μπύρα, αποφεύγοντας άλλα ποτά με μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ αλλά και με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη (π.χ. λικέρ).

Φυσικά, δεν είναι ανάγκη να σας αγχώνει τόσο πολύ η διατροφική σας πρόσληψη κατά την περίοδο των γιορτών. Η κατανάλωση φαγητού και ποτού είναι άλλωστε αναπόσπαστο κομμάτι του εορτασμού. Φάτε με σύνεση τις υπόλοιπες ημέρες, κρατήστε το μέτρο στα εορταστικά τραπέζια και αν η ζυγαριά ανέβει μισό κιλάκι, αυτό θα φύγει πολύ εύκολα ξαναμπαίνοντας στους ρυθμούς της καθημερινότητας μετά τις γιορτές.

Καλές γιορτές!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ello-Martin JALedikwe JHRolls BJ. The influence of food portion size and energy density on energy intake: implications for weight management. Am J Clin Nutr. 2005 Jul;82(1 Suppl):236S-241S.

Johnson FWardle J. Variety, palatability, and obesity. Adv Nutr. 2014 Nov 14;5(6):851-9. doi: 10.3945/an.114.007120.

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.