H αλήθεια για το ψωμί

H αλήθεια για το ψωμί

Γράφει η Δήμητρα Μελαδάκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc

Το ψωμί αποτελεί αγαπημένο τρόφιμο στη χώρα μας, συνοδεύει τα λαδερά και τα όσπρια και ανήκοντας στην ομάδα των σιτηρών, αποτελεί τη βάση της Μεσογειακής Διατροφής που χαρίζει υγεία και μακροβιότητα.

Και όμως, αντίθετα με ό,τι πιστεύουν πολλοί, το ψωμί μπορεί να αποτελέσει βασικό κομμάτι της διατροφής μας και η κατανάλωσή του δεν σχετίζεται με παραπανίσια κιλά, όταν βέβαια γίνεται με μέτρο. Αντίθετα, είναι μία εύκολη πηγή υδατανθράκων, του μακροθρεπτικού συστατικού που μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια μέσα στην ημέρα μας.

Και γιατί πολλοί πιστεύουν πως το ψωμί παχαίνει; Μάλλον γιατί έχουμε την τάση να το υπερκαταναλώνουμε, να τρώμε δηλαδή μεγαλύτερη ποσότητα από την ενδεδειγμένη. Για να μην το παρακάνετε στην ποσότητα, προτιμήστε κάποιο ψωμί ολικής άλεσης που αποτελεί μία πιο θρεπτική επιλογή και θα σας προκαλέσει μεγαλύτερο κορεσμό. Με τον τρόπο αυτό θα καταφέρετε να έχετε καλύτερο έλεγχο του πόσο ψωμί θα καταναλώσετε και δεν θα χρειαστεί να πείτε “το ψωμί…ψωμάκι”.

Πως μπορούμε να το συνδυάσουμε;

Το ψωμί με λίγη μαλακή φυτική μαργαρίνη είναι γνωστή επιλογή. Μπορεί να αποτελέσει εύκολο και γρήγορο σνακ, με λίγο μέλι ίσως για τους λάτρεις του γλυκού ή να σερβιριστεί πριν το γεύμα, όπως στα καλά εστιατόρια. Αυτός ο συνδυασμός θα σας δώσει τα καλά λιπαρά της μαργαρίνης και θα σας χορτάσει με αποτέλεσμα να αποφύγετε τις υπερβολές στη συνέχεια του γεύματος. Εναλλακτική της μαλακής φυτικής μαργαρίνης, το ελαιόλαδο, λίγες ελιές ή το αβοκάντο.

Γι αυτούς που θέλουν να προσθέσουν και πρωτεΐνη, ένας συνηθισμένος συνδυασμός είναι το ψωμί με τυρί. Προτιμήστε κάποιο τυρί με χαμηλά λιπαρά και προσέξτε και εδώ την υπερκατανάλωση. Το αυγό επίσης μπορεί να αποτελέσει καλό συνδυασμό με το ψωμί, καταναλώστε το χωρίς να φοβάστε ότι θα ανεβάσει τη χοληστερόλη σας, καθώς αποτελεί διατροφικό μύθο!

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Carbohydrates. Centers for Disease Control and Prevention. http://www.cdc.gov/nutrition/everyone/basics/carbs.html. Accessed Dec. 11, 2013.

Fats and Cholesterol: Out with the Bad, In with the Good – Overview on good and bad fats. Includes information on the latest studies about healthy fats, saturated and trans fats, and heart disease, obesity and cancers. (Harvard School of Public Health)

 

Ετικέτες

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.