• Η διατροφή στον καύσωνα

Η διατροφή στον καύσωνα

Γράφει η Θάλεια Καρδάτου, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Όσο πλησιάζουμε στην καρδιά του καλοκαιριού και ο υδράργυρος ανεβαίνει, οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν προκειμένου να προσαρμοστεί ο οργανισμός μας στην εποχή. Το ζητούμενο για την προστασία μας σε περιόδους έντονης ζέστης είναι να «χαμηλώσουμε» τον εσωτερικό «θερμοστάτη» του σώματός μας, να αποφύγουμε την αφυδάτωση και να διατηρήσουμε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για τη σωστή διεξαγωγή των ζωτικών λειτουργιών και την ευεξία μας. Παρακάτω θα σας δώσω κάποιες συμβουλές σχετικά με τα υγρά και τις τροφές που συστήνονται την περίοδο αυτή, αν και ο καθένας μπορεί να τις προσαρμόσει στις δικές του προτιμήσεις και αντοχές!

Υγρά: καλό είναι να πίνετε τουλάχιστον 6 με 8 ποτήρια υγρών την ημέρα, όπως νερό, ροφήματα και αφεψήματα χωρίς ζάχαρη καθώς και φυσικούς χυμούς. Εάν μάλιστα κάνετε κάποια άσκηση, θα σας σύστηνα να καταναλώνετε 2-4 ποτήρια κάθε ώρα, αναλόγως την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης. Καλό είναι να αποφύγετε τα πολύ παγωμένα υγρά, καθώς δροσίζουν το σημείο του σώματος που έρχεται σε επαφή με το κρύο και αμέσως ο οργανισμός αντιδρά, καταστέλλοντας ορισμένες λειτουργίες ώστε να θερμάνει τα ψυχρά σημεία και να τα εξισορροπήσει με τη μέση θερμοκρασία του σώματος, χωρίς να προσφέρει τελικά κάποια ανακούφιση από τη ζέστη. Όσον αφορά τα αλκοολούχα ποτά, συστήνεται η κατανάλωσή τους με μέτρο, καθώς μία μεγαλύτερη ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.

Τροφές: μπορεί λόγω ζέστης να νιώθετε συχνά αίσθημα δυσφορίας και απουσία όρεξης αλλά μην ξεχνάτε πως το σώμα μας έχει ανάγκη τις θερμίδες για να παράγει την ενέργεια που χρειάζεται για να ιδρώνει και να παραμένει δροσερό. Οπότε φροντίστε μέσα στη μέρα να τρώτε έτσι ώστε να πάρετε όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Αυτό βέβαια μπορεί να επιτευχθεί με την κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων μέσα στην ημέρα ώστε να αποφευχθούν συμπτώματα δυσφορίας και φουσκώματος εξαιτίας της υπερκατανάλωσης τροφής.

Στην κορυφή της λίστας των τροφών που ενδείκνυνται για τη ζέστη είναι τα λαχανικά και τα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (όπως για παράδειγμα το αγγούρι και το καρπούζι). Υπάρχουν βέβαια και τροφές που καλό είναι να αποφεύγετε ή να μετριάζετε, με την άνοδο της θερμοκρασίας όπως τα γλυκά, τα αλλαντικά, τα κρεατικά, οι βαριές σάλτσες, τα τηγανητά, το αγελαδινό βούτυρο και γενικώς τα τρόφιμα που περιέχουν πολλά ζωικά λιπαρά. Αντιθέτως δώστε βάση σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως ξηρούς καρπούς, λαχανικά, λαδερά φαγητά, όσπρια (στην κρύα εκδοχή τους), ελαιόλαδο και μαλακή φυτική μαργαρίνη, καθώς και άπαχα κρεατικά, όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα και ψάρια.

Εάν δεν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου (όπως ηλικιωμένοι, άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα- καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη και άτομα που λαμβάνουν χρόνια φαρμακευτική αγωγή- διουρητικά, ορμονούχα, ψυχοφάρμακα), η μερική ή καθόλου συμμόρφωση με τις παραπάνω συστάσεις ενδέχεται να μην επηρεάσει καθόλου την υγεία ή τη διάθεσή σας. Αντιθέτως, άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου επιβάλλεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά και να συμβουλεύονται τον ιατρό και τον διαιτολόγο τους.

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.