Οι διατροφικές παγίδες των γιορτών!

Οι διατροφικές παγίδες των γιορτών!

Εύα Σταυρίδη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Η  Πρωτοχρονιά βρίσκεται προ των πυλών και μαζί της συνοδεύονται και τα γνωστά σε όλους μας γιορτινά τραπέζια και τα χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα!

Αρκετοί «ξεφεύγουν» αυτές τις μέρες λόγω της χαρούμενης ατμόσφαιρας και των χαλαρών ρυθμών! Τι γίνεται όμως όταν προσέχετε τη διατροφή σας για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό όπως γιατί θέλετε να προσέξετε το βάρος σας, να μειώσετε τη χοληστερίνη σας ή γιατί ο γιατρός σας, σας έχει τονίσει πως πρέπει να πέσουν τα τριγλυκερίδια σύντομα; Τα γιορτινά εδέσματα μπορεί να κρύβουν παγίδες, που όμως εάν τις εντοπίσετε θα χαρείτε τις γιορτές σας και θα πετύχετε το στόχο σας!

Να λοιπόν τι πρέπει να προσέξετε ώστε να μην πέσετε στις διατροφικές «παγίδες» των γιορτών:

  1. Η πέτσα από τη γαλοπούλα: το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο γεύμα σίγουρα θα είναι λιγότερο επιβαρυντικό εάν αφαιρέσετε την πέτσα της, καθώς αποτελείται κυρίως από κορεσμένα λιπαρά.
  2. Η γέμιση της γαλοπούλας: συνήθως αποτελείται από ζωικό βούτυρο και διάφορα είδη επεξεργασμένου κρέατος π.χ. λουκάνικα. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα παραπάνω με μαλακή φυτική μαργαρίνη, φιλετάκια κοτόπουλου και αποξηραμένα φρούτα ώστε να κάνετε το χριστουγεννιάτικο γεύμα σας πλούσιο σε «καλά» ακόρεστα λιπαρά και βιταμίνες!
  3. Χριστουγεννιάτικα γλυκά: μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, βασιλόπιτα… Σίγουρα θα τα δοκιμάσετε. Μην ξεχνάτε όμως πως η ποσότητα μετράει! Έτσι, περιοριστείτε στις ημέρες που έχετε τα γιορτινά τραπέζια και φυσικά δοκιμάστε συνταγές όσο το δυνατόν πιο ελαφριές, όπως λιγότερη ζάχαρη, αντικατάσταση ζωικού βουτύρου με ελαιόλαδο ή μαλακή φυτική μαργαρίνη κτλ.
  4. Αλκοόλ; Ναι, αλλά με μέτρο! Προτιμήστε κρασί ή μπύρα αντί των «σκληρών» ποτών, το οποίο έχει λιγότερες θερμίδες και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά!
  5. Πολλά τραπέζια, καλέσματα! Για να μην σας επιβαρύνουν και δείτε ξαφνικά να μην κουμπώνει το αγαπημένο σας τζιν, προτιμήστε να κρατάτε ένα μέτρο στην ποσότητα και την ποιότητα αυτών που θα καταναλώσετε. Είναι σημαντικό να διατηρήσετε κανονικά τα υπόλοιπα γεύματά σας, ώστε να μην πηγαίνετε εντελώς πεινασμένοι, ενώ απαραίτητο είναι να υπάρχει πάντοτε σαλάτα στο πιάτο σας!

Το φαγητό και ιδιαίτερα το γιορτινό, είναι μια απόλαυση! Ωστόσο, προκειμένου να μη χαθεί το μέτρο και τελικά σας γεμίσει με τύψεις, περιττά κιλά και αυξημένα επίπεδα λιπιδίων, αναλογιστείτε πως αυτό που μετράει σε αυτές τις γιορτές είναι η επαφή μας με τους αγαπημένους μας ανθρώπους!

Καλή Πρωτοχρονιά και ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος !

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.