Η μαργαρίνη στο πασχαλινό τραπέζι

Η μαργαρίνη στο πασχαλινό τραπέζι

Γράφει η Δήμητρα Μελαδάκη, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Και μετά τη νηστεία τι;
Αρνί, κοκορέτσι, μαγειρίτσα, κουλουράκια, τσουρέκι και άλλα πολλά. Και όλα αυτά έχουν  ένα κοινό συστατικό, το κορεσμένο λίπους, η υψηλή κατανάλωση του οποίου φαίνεται ότι σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα.

Μα να μη φάμε αρνί; Πάσχα είναι!
Επειδή ακριβώς δεν μπορούμε να μην φάμε αρνί και δυστυχώς τη σύσταση του λίπους του αρνιού δεν μπορούμε να την ελέγξουμε, σούβλα ή ψητό θα έχει αρκετό κορεσμένο λίπος. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσέξουμε τη σύσταση των υπόλοιπων εδεσμάτων στο πασχαλινό τραπέζι.

Το αγελαδινό βούτυρο που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για να παρασκευαστούν τα τσουρέκια και τα πασχαλινά κουλουράκια ανήκει κ αυτό στην κατηγορία των κορεσμένων λιπαρών. Γιατί να μην το αντικαταστήσουμε στις συνταγές αυτές με μαργαρίνη, η οποία ανήκει στην κατηγορία των πολυακόρεστων λιπαρών; Είναι γνωστό άλλωστε ότι η πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών προστατεύει την καρδιά μας. Μαργαρίνη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κ στο μαγείρεμα για μία διαφορετική γεύση και άρωμα στα φαγητά μας, όπως για παράδειγμα πατάτες φούρνου ή ρύζι.

Για να βελτιώσουμε λοιπόν την ποιότητα των λιπαρών που θα καταναλώσουμε στο πασχαλινό τραπέζι και να μετριάσουμε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, αρκεί να  αντικαταστήσουμε το αγελαδινό βούτυρο των συνταγών με φυτική soft μαργαρίνη  και φυσικά να προσθέσουμε ωμό ελαιόλαδο στις σαλάτες και τα dressings.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Gebauer SK, Chardigny JM, Jakobsen MU, Lamarche B, Lock AL, Proctor SD, Baer DJ, ‘Effects of ruminant trans fatty acids on cardiovascular disease and cancer: a comprehensive review of epidemiological, clinical, and mechanistic studies.’, Adv Nutr. 2011 Jul;2(4):332-54.
  • Schwab ULauritzen LTholstrup THaldorssoni TRiserus UUusitupa MBecker W. Food Nutr Res. 2014 Jul 10;58. doi: 10.3402/fnr.v58.25145.  Effect of the amount and type of dietary fat on cardiometabolic risk factors and risk of developing type 2 diabetes, cardiovascular diseases, and cancer: a systematic review.

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.