Η μαργαρίνη στο πρωινό γεύμα

Η μαργαρίνη στο πρωινό γεύμα

Γράφει η Θάλεια Καρδάτου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Πρωινό: λαμβάνοντας υπόψη την ετυμολογία της λέξης αυτής στα αγγλικά- breakfast, ή αλλιώς ‘breakthefast’, που στα ελληνικά σημαίνει ‘διακοπή της νηστείας’ μπορούμε να εξηγήσουμε και τη σημασία του πρωινού γεύματος στη διατροφή μας. Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται «καύσιμα» δηλαδή ενέργεια (σάκχαρα) για να λειτουργήσει σωστά.  Για τους περισσότερους ανθρώπους το τελευταίο γεύμα που καταναλώνεται πριν την πρωινή αφύπνιση πραγματοποιείται συνήθως 10-12 ώρες νωρίτερα. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, η καρδιά, οι πνεύμονες, ο εγκέφαλος και άλλα ζωτικά όργανα συνεχίζουν να λειτουργούν, καταναλώνοντας τα ενεργειακά μας αποθέματα. Έτσι λοιπόν το πρωινό γεύμα κρίνεται απαραίτητο προκειμένου να ανεφοδιαστούν οι αποθήκες καυσίμων στο σώμα μας, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ενεργειακές απαιτήσεις των δραστηριοτήτων που θα ακολουθήσουν.

Τι προσφέρει όμως πραγματικά το πρωινό γεύμα; Μεγαλύτερη πνευματική διαύγεια, καλύτερη απόδοση στη δουλειά, περισσότερη ενέργεια. Επιλέγοντας λοιπόν στο πρωινό μας τρόφιμα που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες και φτωχά σε κορεσμένα λιπαρά, μπορούμε να επιτύχουμε όλα τα παραπάνω.

Από τις ιδανικότερες επιλογές για πρόσληψη καλών λιπαρών στο πρωινό μας είναι οι μαλακές φυτικές μαργαρίνες. Οι μαλακές φυτικές μαργαρίνες αποτελούν πολύ καλή φυσική πηγή των απαραίτητων πολυακόρεστων ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων και περιέχουν τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D και E. Είναι χαμηλές σε κορεσμένα και ελεύθερες από trans λιπαρά, ενώ παράλληλα είναι πλούσιες σε ακόρεστα «καλά» λιπαρά. Επιπλέον, υπάρχουν στο εμπόριο μαργαρίνες πλούσιες σε φυτοστερόλες, που αποδεδειγμένα βοηθούν στη μείωση της αυξημένης χοληστερόλης. Η μεσογειακή μας διατροφή, συστήνει το ελαιόλαδο ως το κύριο προστιθέμενο έλαιο. Έτσι οι φυτικές μαλακές μαργαρίνες μπορούν να ενταχθούν σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο ως μια εξίσου υγιεινή λύση με πλούσια γεύση, αντικαθιστώντας τη χρήση του ζωικού βουτύρου. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να εντάξουμε τη μαργαρίνη στο πρωινό μας πρακτικά; Παρακάτω ακολουθούν χρήσιμες προτάσεις!

  • Ψωμί (κατά προτίμηση ολικής άλεσης) με μαλακή φυτική μαργαρίνη, μέλι ή σπιτική μαρμελάδα και ένα ποτήρι γάλα χαμηλό σε λιπαρά.
  • Τοστ με 2 φέτες ψωμί (κατά προτίμηση ολικής άλεσης) αλειμμένες με μαλακή φυτική μαργαρίνη, 1 φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών και 1 φέτα άπαχο φιλέτο γαλοπούλας ή χαμηλό σε λιπαρά ζαμπόν και 1 ποτήρι φυσικός χυμός
  • 1 φέτα σπιτικό κέικ παρασκευασμένο με μαλακή φυτική μαργαρίνη και 1 φλιτζάνι γάλα ή 1 ποτήρι φυσικός χυμός
  • 1 κομμάτι σπιτική μηλόπιτα παρασκευασμένη με μαλακή φυτική μαργαρίνη και μικρότερη ποσότητα ζάχαρης και 1 ποτήρι φυσικός χυμός
  • Αυγοφέτες ψημένες σε φυτική μαργαρίνη με τυρί χαμηλών λιπαρών ή μέλι και 1-2 φρούτα εποχής
  • Ψωμάκι τύπου brioche (ή άλλο) με μαλακή φυτική μαργαρίνη, γαλοπούλα, και λαχανικά επιλογής
  • Μπισκότα σπιτικά με μαλακή φυτική μαργαρίνη και αποξηραμένα φρούτα, με 1 φλιτζάνι γάλα
Ετικέτες

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.