Η σωστή διατροφή χαρίζει ψυχική υγεία

Η σωστή διατροφή χαρίζει ψυχική υγεία

Μέχρι σήμερα δίναμε έμφαση στις τροφές που κάνουν καλό κυρίως στην υγεία και στην φυσική μας κατάσταση. Ήρθε η ώρα να αναφερθούμε στις τροφές που κάνουν καλό στην ψυχική μας υγεία και κάνουν περισσότερο ευδιάθετους και ευτυχισμένους.

Μαύρη σοκολάτα

Αναμφισβήτητα αποτελεί το γλυκό της παρηγοριάς για όλους. Περιέχει ουσίες όπως το λίπος, η ζάχαρη, η καφεΐνη, η τρυπτοφάνη καθώς και οι φλαβονόλες, που ανεβάζουν τη διάθεση των ατόμων.

Καρύδια

Δεν είναι τυχαίο που η κατανάλωση καρυδιών βοηθάει στην καλή διάθεση αφού τα συστατικά τους αποτελούνται από ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Β6, τρυπτοφάνη, πρωτεΐνες και φολικό οξύ.

 Λιπαρά ψάρια

Ένα διατροφολόγιο πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα συνεισφέρει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας και της πνευματικής ενέργειας, αλλά και στην ελάττωση του κινδύνου για εμφάνιση κατάθλιψης. Επιπλέον τα ψάρια περιέχουν ψευδάργυρο ο οποίος είναι απαραίτητος για δεκάδες βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού, ενώ οι πρωτεΐνες τους είναι πιο εύπεπτες από ό,τι των κρεάτων και επιδρούν θετικότερα στα επίπεδα μελανοκορτίνης, ευνοώντας έτσι την καλή διάθεση.

Μπανάνα

Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί ως βασικό καύσιμο τη γλυκόζη, σάκχαρο που περιέχεται στην μπανάνα σε πολύ υψηλότερο ποσοστό από άλλα φρούτα. Επομένως, η μπανάνα αποτελεί το κατάλληλο τονωτικό για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου.

 Άπαχο Κρέας

Τρώγοντας το ψαχνό γαλοπούλας, κοτόπουλου, μοσχαριού ή χοιρινού προσλαμβάνουμε πλήρεις πρωτεΐνες, σίδηρο και βιταμίνες Β, συστατικά απαραίτητα για το νευρικό σύστημα. Ακόμα η χοληστερόλη, εφόσον διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα στο αίμα, βοηθάει στην προστασία των κυτταρικών μεμβρανών και στην παραγωγή ορμονών, ενώ τα αμινοξέα διεγείρουν την παραγωγή ντοπαμίνης και νορ-αδρεναλίνης, που με τη σειρά τους αυξάνουν την ετοιμότητα και την ενεργητικότητα.

 

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.