Υδατάνθρακες και ώρα κατανάλωσης

Υδατάνθρακες και ώρα κατανάλωσης

Οι περισσότεροι θα απαντούσαν ότι γενικά πρέπει να αποφεύγουμε τους υδατάνθρακες πιστεύοντας ότι είναι ένα συστατικό υπό περιορισμό καθώς η υπερβολική κατανάλωση τους μπορεί να προκαλέσει κυτταρίτιδα, κατακράτηση και άλλα πολλά σενάρια.

Στην πραγματικότητα κάθε άλλο παρά περιορισμός θα πρέπει να υπάρχει στην κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν υδατάνθρακες αφού είναι η βασικότερη πηγή ενέργειας για το σώμα και τον εγκέφαλο. Έτσι λοιπόν, οι υδατάνθρακες θα πρέπει να αποτελούν, στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου τη μισή σχεδόν ποσότητα των ημερησίων θερμίδων που χρειαζόμαστε.

Η καλύτερη ώρα για να τρώμε υδατάνθρακες θα πρέπει να βασίζεται στην δραστηριότητα που πρόκειται να ακολουθήσουμε μέσα στην ημέρα για να επιλέξουμε την ανάλογη ποσότητα. Αυτό σημαίνει ότι εάν έχετε στο πρόγραμμα σας γυμναστική καλό θα είναι μέσα σε 45 λεπτά μετά το τέλος της άσκησης, να καταναλώσετε υδατάνθρακες, ώστε αντικαταστήσετε το καύσιμο των μυών (γλυκογόνο) που χρησιμοποιήσατε. Θα πρέπει βέβαια οι υδατάνθρακες να είναι ποιοτικοί, όπως τα σάκχαρα που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά.

Στην περίπτωση που δεν γυμνάζεστε, καλό θα ήταν να καταναλώνετε υδατάνθρακες σε επιμέρους γεύματα μέσα στην ημέρα, στο πρωινό σνακ όπως και στο μεσημεριανό γεύμα. Ωστόσο, η πρόληψη τους θα πρέπει να περιορίζετε το βράδυ, όχι ότι σας κάνουν κακό, αλλά τότε είναι λιγότερο αναγκαίοι ενεργειακά, σε σχέση με τις δραστήριες ώρες της ημέρας.

Το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε την κατανάλωση υδατανθράκων τις βραδινές ώρες και να θυμόμαστε πως οι υδατάνθρακες που βρίσκονται στα ολικής άλεσης τρόφιμα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

 

Ετικέτες

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.