Υγιεινές επιλογές πρωινού στις διακοπές

Υγιεινές επιλογές πρωινού στις διακοπές

Γράφει η Δήμητρα Μελαδάκη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος MSc

 

Είναι μία από τις πιο κλασσικές ερωτήσεις το «τι να φάω για πρωινό στις διακοπές», καθώς πολλοί μπερδεύονται, είτε λόγω μεγάλης διαθεσιμότητας τροφίμων, είτε λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας στο μέρος που έχουν επιλέξει να κάνουν τις διακοπές τους. Δεν υπάρχει λόγος πανικού όμως, καθώς μπορείτε να βρείτε υγιεινές επιλογές πρωινού, όπου και αν βρίσκεστε, για να αρχίσετε την ημέρα σας χορτάτοι και γεμάτοι ενέργεια.

Ας αρχίσουμε με την περίπτωση όπου μένετε σε ένα ξενοδοχείο με μπουφέ για πρωινό. Οι επιλογές πολλές, παραπάνω ίσως από αυτές που μπορούμε να διαχειριστούμε, και ο κίνδυνος υπερκατανάλωσης μεγάλος. Ψυχραιμία, λογικά δεν θα μείνετε σε αυτό το ξενοδοχείο μόνο μία μέρα, οπότε δεν είναι ανάγκη να δοκιμάσετε τα πάντα σε μία μέρα. Κάντε μία με δύο επιλογές κάθε πρωί. Προτιμήστε “απλά” πρωινά όπως φρυγανιές ολικής άλεσης με μαλακή μαργαρίνη και μαρμελάδα (θα έχετε πολλές επιλογές γεύσεων)/ μέλι, γιαούρτι ή γάλα, ψωμί με τυρί/ αυγό ή τοστ και φρούτα σε σχέση με σφολιατοειδή και γλυκά.

Αν τώρα δεν έχετε πρωινό στο ξενοδοχείο/ στα ενοικιαζόμενα δωμάτια , μένετε σε δικό σας σπίτι ή φιλοξενείστε από φίλους, η καλύτερη λύση είναι να προμηθευτείτε τα απαραίτητα για το πρωινό σας και να το καταναλώνετε στο μέρος όπου διαμένετε. Γάλα/ γιαούρτι, ψωμί ή φρυγανιές ολικής άλεσης, μαλακή μαργαρίνη, μέλι/ μαρμελάδα, φρούτα, γαλοπούλα, τυρί και δεν χρειάζεστε τίποτα παραπάνω για το ένα θρεπτικό πρωινό για να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Συμφέρει άλλωστε κ από οικονομικής άποψης.

Αν τώρα δεν μπορείτε να αποφύγετε τη λύση του κοντινού φούρνου, προσέξτε την επιλογή σας προτιμώντας κάποιο κουλούρι Θες/νίκης, τοστ ή σάντουιτς/ αραβική με τυρί, χωρίς πολλά αλλαντικά και σος. Αποφύγετε τις σφολιάτες, όπως τυρόπιτες, λουκανικόπιτες και μπουγάτσες.

Φυσικά πρέπει να κάνετε την επιλογή του πρωινού σας και με γνώμονα την ώρα που θα είναι το επόμενό σας γεύμα. Αν δηλαδή συνηθίζετε να καταναλώνετε το κυρίως σας γεύμα νωρίς, ένα μικρό πρωινό θα σας καλύψει, αν όμως συνηθίζετε να καταναλώνετε το κυρίως γεύμα το απόγευμα ή και το βράδυ, ίσως χρειάζεστε κάτι παραπάνω. Ταυτόχρονα, αν είστε συνηθισμένοι στο να καταναλώνετε σνακ μέσα στην ημέρα σας, φροντίστε να έχετε μαζί σας τρόφιμα και φρούτα, για να αποφύγετε τις εύκολες, αλλά όχι τόσο υγιεινές επιλογές.

Διάβασα κάπου το εξής πολύ εύστοχο: “Σπίτι του ο Έλληνας για πρωινό πίνει μόνο ένα φραπέ, αλλά στο μπουφέ του ξενοδοχείου τρώει και τα φίλτρα και τις καφετιέρες”. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση λοιπόν, το πρωινό γεύμα στις διακοπές είναι όσο σημαντικό είναι και στην καθημερινότητά μας γενικότερα. Επομένως, φροντίστε να κάνετε τις κατά το δυνατό καλύτερες επιλογές, με μέτρο στην ποσότητα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Kristensen M1, Jensen MG. Dietary fibres in the regulation of appetite and food intake. Importance of viscosity. Appetite. 2011 Feb;56(1):65-70. doi: 10.1016/j.appet.2010.11.147. Epub 2010 Nov 27.

St-Onge MP1. Dietary fats, teas, dairy, and nuts: potential functional foods for weight control? Am J Clin Nutr. 2005 Jan;81(1):7-15.

Ετικέτες

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.