Υγιεινή Διατροφή: Δικαίωμα του παιδιού, υποχρέωση του γονιού!

Υγιεινή Διατροφή: Δικαίωμα του παιδιού, υποχρέωση του γονιού!

Γράφει η Εύα Σταυρίδη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

(20/11: Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού)

Έχετε κι εσείς αναρωτηθεί για το βάρος του παιδιού σας; Σας πιάνει άγχος για το εάν τρέφεται σωστά, εάν παίρνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξή του; Είναι απόλυτα φυσιολογικό, καθώς ο κάθε γονιός ανησυχεί για το ζήτημα της διατροφής του παιδιού του.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία ορίστηκε το 1989 από τα Ηνωμένα Έθνη ως η 20η Νοέμβρη, είναι ευκαιρία θα θυμηθούμε πως η σωστή και υγιεινή διατροφή υφίσταται ως ένα από τα δικαιώματα των παιδιών. Μάλιστα αποτελεί μέρος μίας από τις 4 ευρύτερες κατηγορίες δικαιωμάτων που είναι το Δικαίωμα της Επιβίωσης!

Τα πιο πρόσφατα στατιστικά δεδομένα για την παιδική διατροφή στην Ελλάδα δυστυχώς δεν είναι τα καλύτερα καθώς φαίνεται πως η διατροφή των παιδιών υποβαθμίζεται ποιοτικά όλο και περισσότερο, με τη χώρα μας να κατέχει την πρωτιά σε ποσοστά παχυσαρκίας στην Ευρώπη.

Υποστηρίζοντας λοιπόν ένα καλύτερο μέλλον, μην ξεχνάτε πως ο καταλληλότερος άνθρωπος για τη σωστή διατροφή του παιδιού σας δεν είναι άλλος παρά εσείς, οι γονείς! Λάβετε υπόψη σας πως τα παιδιά δεν μπορούν να έχουν άλλες επιλογές, πέραν από αυτές του περιβάλλοντος στο οποίο θα βρεθούν, το οποίο καθορίζετε κυρίως εσείς.

Για αυτό, μπορείτε να δημιουργήσετε το ιδανικό διατροφικό περιβάλλον για το παιδί σας! Απομακρύνετε από το σπίτι οτιδήποτε είναι junk food όπως γλυκά και πατατάκια, τα οποία προσδίδουν κυρίως κενές θερμίδες. Αντίθετα, προμηθευτείτε φρούτα και λαχανικά, εντάξτε στο εβδομαδιαίο σας μενού τα όσπρια και τα λαδερά φαγητά, αποφύγετε να μαγειρεύετε τηγανητά φαγητά. Επιπλέον, προσπαθήστε να εφοδιάσετε το παιδί σας με 2-3 γαλακτοκομικά τρόφιμα την ημέρα, ώστε να προσλαμβάνει την κατάλληλη ποσότητα ασβεστίου και αντικαταστήστε τα κορεσμένα «βλαβερά» λιπαρά (που υπάρχουν σε ζωικά τρόφιμα όπως αλλαντικά και ζωικό βούτυρο) με τα ακόρεστα «ευεργετικά» λιπαρά (που υπάρχουν σε φυτικές τροφές όπως το ελαιόλαδο και η μαλακή φυτική μαργαρίνη). Βοηθήστε το να ανταπεξέλθει στο σχολείο του, έχοντας μαζί του ένα υγιεινό και χορταστικό σνακ όπως τοστ και φρούτα και ένα μπουκαλάκι νερό για να ενυδατώνεται διαρκώς. Βάλτε όριο στα γλυκά που θα καταναλώνει εβδομαδιαίως. Και τέλος, κάντε την υγιεινή διατροφή «οικογενειακή υπόθεση»! Τα παιδιά ασυνείδητα μιμούνται τη διατροφική συμπεριφορά των γονιών τους!

Τα παραπάνω είναι μόνο μία «σταγόνα στον ωκεανό» από αυτά που μπορείτε να κάνετε για να εφοδιάσετε το παιδί σας με τις καλύτερες διατροφικές συνήθειες!

Για ένα καλύτερο μέλλον για το παιδί σας!

 

Βιβλιογραφία

Farajian, P., Panagiotakos, D., Risvas, G., Karasouli, K., Bountziouka, V., Voutzourakis, N., και συν. (2013, February). Socio-economic and demographic determinants of childhood obesity prevalence in Greece: the GRECO (Greek Childhood Obesity) study. Public Health Nutrition , 16 (2), σσ. 240-247.

UNICEF. (1992). Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού-20 Νοεμβρίου. Ανάκτηση Νοέμβριος 2015, από www.unicef.gr: https://www.unicef.gr/convention

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.