Είμαι διαβητικός, πρέπει να προσέχω και τα λιπαρά που τρώω

Είμαι διαβητικός, πρέπει να προσέχω και τα λιπαρά που τρώω

Γράφει η Εύα Σταυρίδη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ο διαβήτης είναι μία μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, η οποία περιέχεται σε τρόφιμα με υδατάνθρακες όπως είναι το ψωμί, τα μακαρόνια, το ρύζι, η πατάτα, το καλαμπόκι, τα φρούτα, η ζάχαρη και πολλά άλλα. Οι κύριοι τύποι διαβήτη μπορεί να είναι ο διαβήτης τύπου 1, ο οποίος εμφανίζεται συνήθως στην παιδική ηλικία και αποκαλείται και ως ινσουλινοεξαρτώμενος, ο διαβήτης τύπου 2 οποίος προκύπτει σε μεγαλύτερες ηλικίες και ο διαβήτης κύησης, οποίος εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της κύησης. Η θεραπεία σε κάθε διαβήτη εξαρτάται από την πορεία της νόσου και μπορεί να είναι χορήγηση ινσουλίνης, χορήγηση φαρμάκων, είτε συνδυασμός των δύο.

Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη αναρωτιούνται: «Γνωρίζω πως πρέπει να προσέχω τους υδατάνθρακες που καταναλώνω μέσα από τη διατροφή μου. Πρέπει όμως να προσέχω και τα λιπαρά που τρώω;»

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι θετική. Στις περιπτώσεις σακχαρώδους διαβήτη είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει έλεγχος στην κατανάλωση λιπαρών, όχι μόνο όσον αφορά την ποσότητα αλλά και την ποιότητα αυτών!

Συγκεκριμένα είναι πολύ σημαντικό να περιοριστούν τα κορεσμένα «βλαβερά λιπαρά» που βρίσκονται στα ζωικά τρόφιμα, όπως είναι το ζωικό βούτυρο, τα λιπαρά των τυριών και του πλήρες γάλακτος και γιαουρτιού και το λίπος του κόκκινου κρέατος. Επιπροσθέτως, ο περιορισμός των τηγανητών και junk food ωφελεί καθώς έτσι αποφεύγετε ακόμα μία κατηγορία κακών λιπαρών που είναι τα trans. Καταναλώνοντας κορεσμένα και trans λιπαρά υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος ανάπτυξης υψηλών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Αυτό σε συνδυασμό με την ύπαρξη διαβήτη μπορεί να επιβαρύνει κατά πολύ την καρδιαγγειακή υγεία.

Αντιθέτως, προσπαθήστε να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με τα ακόρεστα «καλά» λιπαρά, όπως είναι το ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια, η μαλακή φυτική μαργαρίνη, οι ξηροί καρποί, το ταχίνι αλλά και τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και ο τόνος. Από αρκετές μελέτες έχει φανεί η θετική επίδραση των «καλών» λιπαρών όσον αφορά τη διέγερση έκκριση ινσουλίνης ειδικά στον μη-ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτης όπως ο τύπου 2. Μάλιστα, η εισαγωγή των ω-3 λιπαρών μαργαρίνη, λιπαρά ψάρια, καρύδια κτλ) στην διατροφή φαίνεται πως έχει ευεργετική και προστατευτική δράση στην υγεία της καρδιάς σε περιπτώσεις διαβήτη.

Θα πρέπει να έχετε στο νου σας πως ο διαβήτης δεν χρήζει κάποιας πολύ εξειδικευμένης διατροφής για να έχει μια καλή πορεία! Αρκεί να ακολουθείτε μία ισορροπημένη διατροφή που θα ακολουθούσατε ούτως ή άλλως! Μην ξεχνάτε τη σημασία των «κακών» και «καλών» λιπαρών στην εξέλιξη της συγκεκριμένης νόσου, αλλά και στην γενικότερη υγεία του οργανισμού σας!

 

Βιβλιογραφία

Lorente-Cebrian S, Costa A, Navas-Carretero S, Zabala M, Martinez A, Moreno-Aliaga M, Role of omega-3 fatty acids in obesity, metabolic syndrome and cardiovascular diseases: a review of the evidence. Journal of Physiology and Biochemistry, 2013 Sept; 69(3): 633-651.

Micha R, Mozaffarian D., Saturated Fat and Cardiometabolic Risk Factors, Coronary Heart Disease, Stroke, and Diabetes: a Fresh Look at the Evidence, Lipids, Oct 2010; 45(10):893-905

MvEwen B., Morel-Kopp M-C, Tofler G., Ward C., Effect of Omega-3 Fish Oil on Cardiovascular Risk in Diabetes, The Diabetes Educator, 2010 July/August; 36(4):565-584

Ετικέτες

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.