Κάντε τα πιάτα σας πιο υγιεινά

Κάντε τα πιάτα σας πιο υγιεινά

Γράφει η Θάλεια Καρδάτου, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Η αντίληψη ότι ένα ελαφρύ πιάτο είναι άνοστο, άγευστο και μονότονο αποτελεί πλέον παρελθόν! Ακολουθώντας απλά βήματα όπως περιγράφονται παρακάτω θα καταφέρουμε να κάνουμε τα πιάτα μας υγιεινά, λιγότερο θερμιδογόνα και ταυτόχρονα γευστικά και χορταστικά.

Ελαιόλαδο και φυτικά λιπαρά αντί ζωικών: Αντικαταστήστε τα κορεσμένα («κακά») λιπαρά όπως το ζωικό βούτυρο και προτιμήστε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στη μαγειρική, ή φυτική μαργαρίνη στη ζαχαροπλαστική σας. Να έχετε πάντα υπόψη σας τη ποσότητα καθώς το ελαιόλαδο για παράδειγμα μπορεί να αποτελεί πηγή καλών λιπαρών και βιταμίνης Ε, όμως μία κουταλιά της σούπας αποδίδει περίπου 135 θερμίδες. Προσθέστε λοιπόν στη σαλάτα σας μία κουταλιά ελαιόλαδο και ενισχύστε τη γεύση της με ξύδι, λεμόνι και διάφορα μυρωδικά. Έχετε υπόψη σας ότι υπάρχει light φυτική μαργαρίνη που αποδίδει πολύ λιγότερες θερμίδες (50 θερμίδες ανά κουταλιά σούπας) λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό.

Ταψί αντί για τηγάνι: Οτιδήποτε φτιάχνετε τηγανητό, από τις κοτομπουκιές μέχρι τις πατάτες κι από την ομελέτα μέχρι τα φιλέτα ψαριού, μπορείτε κάλλιστα να τα μαγειρέψετε στο φούρνο. Χρησιμοποιώντας υψηλές θερμοκρασίες μπορείτε να πετύχετε να είναι τραγανά εξωτερικά και ζουμερά στο εσωτερικό τους.

Μπαχαρικά αντί για αλάτι: Συχνά πασπαλίζουμε το φαγητό μας με αλάτι ή ζωικό βούτυρο για νοστιμιά. Στην πραγματικότητα, όμως, εκτός από νοστιμιά, του προσθέτουμε λίπος και μάλιστα (κακά λιπαρά) και νάτριο χωρίς να χρειάζεται. Δοκιμάστε να δώσετε γεύση στα φαγητά σας με φρέσκα και αποξηραμένα βότανα όπως μαϊντανό, σκόρδο, βασιλικό, άνηθο και άλλα βότανα της αρεσκείας σας, έτσι ώστε και να μη χάνετε σε γεύση και νοστιμιά και να εμπλουτίζετε υγιεινά τα γεύματά σας.

Προϊόντα ολικής άλεσης αντί επεξεργασμένων τροφών: Το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα δημητριακά στην επεξεργασμένη μορφή τους έχουν χάσει τις φυτικές τους ίνες και μεγάλο μέρος της διατροφικής τους αξίας. Προτιμήστε τα ολικής άλεσης και εκτός του ότι θα κάνετε καλό στη γραμμή σας, αφού οι φυτικές τους ίνες θα σας κρατήσουν χορτασμένους και μακριά από το τσιμπολόγημα, θα ενισχύσετε την υγεία του εντέρου σας και, σύμφωνα με έρευνες, θα κρατηθείτε μακριά από διάφορες χρόνιες παθήσεις.

Γλυκαντικές ύλες αντί ζάχαρης: Οι λόγοι για να μειώσουμε ή ακόμα καλύτερα να «κόψουμε» τη ζάχαρη είναι αμέτρητοι, αφού αποτελεί πρωταγωνιστικό παράγοντα σε διάφορα προβλήματα υγείας από το διαβήτη, μέχρι την οστεοπόρωση, τα νεφρά, το ασθενές ανοσοποιητικό, τη γήρανση κ.λπ. Αντικαταστήστε, λοιπόν, μέρος ή όλη τη ζάχαρη με ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες όπως στέβια ή σουκραλόζη ικανοποιώντας έτσι την επιθυμία σας για γλυκιά γεύση με λιγότερες θερμίδες.

Περισσότερα λαχανικά αντί αμυλούχων τροφίμων στο πιάτο μας: Τα λαχανικά είναι πλούσια σε απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, ενώ οι φυτικές τους ίνες μας κάνουν καλό και στην υγεία του εντέρου, αλλά και στη σιλουέτα. Προσθέστε, λοιπόν, λαχανικά στο πιάτο σας συνοδεύοντας το κρέας ή το ψάρι σας, αντικαθιστώντας π.χ. τις τηγανητές πατάτες και το λευκό ρύζι.

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.