Λιπαρά: Είναι απαραίτητα για τα παιδιά;

Λιπαρά: Είναι απαραίτητα για τα παιδιά;

Τα λιπαρά είναι απαραίτητα στη διατροφή μας, στην κατάλληλη αναλογία. Οι ειδικοί μας προειδοποιούν πόσο σημαντικό είναι να μην αποκλείουμε από τη διατροφή μας τα απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά.

Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, οι ανάγκες πρόσληψης λιπαρών μεταβάλλονται, ειδικά όσον αφορά τα πολυακόρεστα λιπαρά. Για να επιτύχουμε μια υγιεινή ισορροπία σε κάθε φάση της ζωής μας, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε το ρόλο των λιπαρών από τις παιδικές ηλικίες.

Παιδιά μέχρι 5 ετών

Τα 5 πρώτα χρόνια είναι σημαντικά στην ανάπτυξη του κάθε παιδιού. Σε αυτήν την περίοδο τα παιδιά δοκιμάζουν μια ολόκληρη σειρά από καινούριες γεύσεις και είδη τροφής. Επειδή είναι δύσκολο να εκπαιδεύσει κανείς ένα μικρό παιδί να λάβει επαρκή τροφή για τις ενεργειακές του ανάγκες χρειάζονται καλής ποιότητας μικρογεύματα, όπως μαύρο ψωμί, τόστ, σταφιδόψωμο, σε συνδυασμό με εκλεκτά φυτικά προϊόντα (μαργαρίνες) και μαρμελάδα, τυρί, γάλα που περιέχουν απαραίτητες καθημερινές θρεπτικές ουσίες.

Από 5 ετών μέχρι την εφηβεία

Η παιδική ηλικία είναι μια περίοδος ανάπτυξης, επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να περιέχει μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή που περιέχει απαραίτητα λιπαρά, αμυλούχους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, μεταλλικά άλατα και βιταμίνες.

Τα παιδιά πρέπει να ακολουθούν τις ίδιες συστάσεις για ισορροπημένη διατροφή όπως οι ενήλικες δηλαδή:

– Μείωση κορεσμένων λιπαρών

– Εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας πολυακόρεστων λιπαρών. Στα πολυακόρεστα ανήκουν τα ω-3 και ω-6 λιπαρά, τα οποία περιέχονται κυρίως σε ξηρούς καρπούς, στα λιπαρά ψάρια, στο λιναρόσπορο, σε μαργαρίνες

– Περιορισμό κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε χοληστερόλη

– Κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως

– Πρόσληψη γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων

– Πρόσληψη ψωμιού, ρυζιού, πατάτας και γενικότερα δημητριακών πλούσιων σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες

– Καθημερινή πρόσληψη ελαιολάδου

Είναι σημαντικό να ακολουθείται μια ισορροπημένη διατροφή που προσφέρει την ενέργεια και τις θρεπτικές αξίες που απαιτούνται για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών.

 

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.