Λίστα αγορών για το supermarket

Λίστα αγορών για το supermarket

Γράφει η Θάλεια Καρδάτου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Παρατηρώντας γύρω σας ψωνίζοντας στο σούπερ μάρκετ θα συναντήσετε από τη μια ανέμελα άτομα που τριγυρνάνε αργά χαζεύοντας και γεμίζοντας το καλάθι με οτιδήποτε τους κινεί το ενδιαφέρον και από την άλλη βιαστικά άτομα που κάνουν τα ψώνια τους τρέχοντας και παίρνουν ακριβώς ό,τι έχουν προαποφασίσει αποφεύγοντας ακόμα και να κοιτάξουν το διπλανό προιόν από το προϊόν που αγοράζουν. Οι τελευταίοι μάλλον είναι και αυτοί που πηγαίνουν στο σουπερ μάρκετ έχοντας φτιάξει μια λίστα αγορών. Η λίστα αυτή προσφέρει αναμφισβήτητα οικονομικό όφελος, αλλά και οφέλη στην υγεία σας.

Οικονομικά οφέλη

Τα τελευταία χρόνια οι διάφοροι προγραμματισμοί που έχετε κάνει και κυρίως οι οικονομικοί έχουν ανατραπεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, λόγω της μείωσης των μισθών, των συντάξεων και της αύξησης της ανεργίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η διαχείριση των χρημάτων να πρέπει να γίνεται από εδώ και στο εξής με ιδιαίτερη προσοχή και αυτό αφορά ακόμα και τα τρόφιμα που αγοράζετε καθημερινά από το

σουπερμάρκετ, το μανάβικο ή το παντοπωλείο. Πριν, μπορεί να αγοράζατε οτιδήποτε σας άρεσε οπτικά ή κάτι καινούριο το οποίο θέλατε να δοκιμάσετε, χωρίς δεύτερη σκέψη, χωρίς να ελέγξετε το ντουλάπι σας εάν ήδη υπάρχει ή δεν κοιτάγατε την ημερομηνία λήξης στην διατροφική ετικέτα του τροφίμου. Το αποτέλεσμα ήταν να δαπανάτε περιττά χρήματα για να αγοράζετε τρόφιμα τα οποία είτε δεν σας ήταν απαραίτητα, είτε τα διπλο-αγοράζατε, είτε τα πετάγατε στα σκουπίδια λόγω του ότι είχε περάσει το χρονικό διάστημα κατανάλωσής τους.

Λόγω λοιπόν της οικονομικής κρίσης, μπορείτε να κάνετε πολύ καλύτερη διαχείριση των τροφίμων, χωρίς σπατάλες, οικονομικές και τροφικές. Το βασικότερο εργαλείο για να μπορέστε να οργανώσετε την αγορά των προϊόντων (τρόφιμα και λοιπά είδη) που του είναι απαραίτητα στην καθημερινότητά σας από ένα σουπερμάρκετ είναι να φτιάξετε την λεγόμενη «λίστα αγορών». Με τον τρόπο αυτό, αποφεύγετε την αγορά προϊόντων τα οποία ήδη υπάρχουν στο ψυγείο, στον καταψύκτη και στο ντουλάπι σας και εξοικονομούνται χρήματα από τον οικογενειακό προϋπολογισμό! Επιπλέον η λίστα σας βοηθάει να αγοράζετε στοχευμένα και να μην ελκύεστε από τα προϊόντα στα γύρω ράφια, που πιθανώς δε σας χρειάζονται.

Οφέλη υγείας

Κάνοντας μια «λίστα αγορών» έχετε ένα εξαιρετικό εργαλείο για την εποπτεία των αγορών σας. Εάν χρησιμοποιηθεί σωστά, αυτή η απλή λίστα μπορεί πράγματι να μετατραπεί σε ένα πολύτιμο εργαλείο, όχι μόνο για την εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά να αποτελέσει και έναν οδηγό ισορροπημένης διατροφής. Ένας εύκολος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να δομήσετε τη λίστα σας με βάση την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής! Δηλαδή, να δώσετε βάση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα αμυλούχα προϊόντα ολικής άλεσης, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά και τα καλά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και η μαλακή φυτική μαργαρίνη. Σε μικρότερη ποσότητα μπορείτε να βάλετε τα κρεατικά, το κοτόπουλο και τα ψάρια. Αυτές οι ποσότητες εξαρτώνται και από τον εβδομαδιαίο προγραμματισμό μαγειρέματος που έχετε. Σκεφτείτε από πριν και καταγράψτε, τα φαγητά που θα μαγειρέψετε μέσα στην εβδομάδα, ώστε να αγοράσετε τις αντίστοιχες ποσότητες υλικών από το σουπερμάρκετ. Προσοχή στην περίπτωση που τελικά περισσέψουν κάποια τρόφιμα, να τα αποθηκεύσετε σωστά για να τα ξαναχρησιμοποιήσετε στο μέλλον (για παράδειγμα κατάψυξη, ψυγείο, χώροι με σκιά) ή να τα αξιοποιήσετε σε κάποιο άλλο φαγητό μέσα στην εβδομάδα.

 

Δοκιμάστε, λοιπόν, πριν από την επόμενη επίσκεψή σας στο σούπερ μάρκετ να καταρτίσετε μια «λίστα αγορών» και θα εντυπωσιαστείτε βλέποντας πόσα τρόφιμα αγοράζατε στο παρελθόν που δεν σας ήταν υποχρεωτικά αναγκαία. Αν, μάλιστα, η κατάρτιση αυτής της λίστας αγορών βασιστεί στα χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής, τότε –εκτός από οικονομία– θα κάνετε και ένα βήμα προς μια πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Και μία φιλική συμβουλή για το τέλος: Προτιμήστε να πηγαίνετε πάντα χορτάτοι στο σούπερ μάρκετ! Έχετε περισσότερες πιθανότητες να ακολουθήσετε τη λίστα και να μην αγοράσετε περισσότερα και πιο ανθυγιεινά τρόφιμα, σε σχέση με αυτά που έχετε σημειώσει.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ζέρβας Ν., Ντορζή Ν. Από το Ράφι στο Καρότσι, Οδηγός διατροφής στο supermarket. Λευκωσία: Mednutrition Wellness; 2012

Ετικέτες

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.