Μύθοι και αλήθειες για τα λιπαρά!

Μύθοι και αλήθειες για τα λιπαρά!

Γράφει η Εύα Σταυρίδη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε για τα «λιπαρά της διατροφής»; Σίγουρα έχετε ακούσει πολλά για αυτό το θέμα! Σε μια εποχή όπου υπάρχει μία σύγχυση γύρω από αυτό το συστατικό, ίσως να έχετε μπερδευτεί και εσείς! Ποια από αυτά που ακούτε είναι μύθοι και ποια αλήθειες; Ήρθε η ώρα να τσεκάρετε τις γνώσεις πάνω σε ένα από τα πιο παρεξηγημένα συστατικά των τροφίμων: τα λιπαρά!

«Όλα τα λιπαρά είναι το ίδιο!»

Μύθος: Υπάρχουν ευεργετικά και λιγότερο ευεργετικά λιπαρά. Τα ευεργετικά τα βρίσκουμε κυρίως σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα, όπως το ελαιόλαδο, η μαλακή φυτική μαργαρίνη, οι ξηροί καρποί, αλλά και ψάρια και θαλασσινά, όπως ο σολομός, αλλά και στο αβγό. Αυτά λέγονται ακόρεστα λιπαρά και είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού! Τα λιγότερο ευεργετικά είναι αυτά που περιέχονται σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα, όπως το μοσχάρι και το χοιρινό, το ζωικό βούτυρο, τα γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά και τα επεξεργασμένα και τηγανητά τρόφιμα. Αυτά λέγονται κορεσμένα και trans λιπαρά. Βέβαια και τα κορεσμένα λιπαρά τα χρειάζεται ο οργανισμός μας, απλά σε αρκετά μικρότερες ποσότητες, σε σχέση με τα ακόρεστα. Άρα, βλέπετε πως δεν μπαίνουν όλα τα λιπαρά στο ίδιο καζάνι!

«Τα λιπαρά έχουν πολλές θερμίδες»

Αλήθεια: Εάν αναλογιστεί κανείς πως 1 γραμμάριο πρωτεΐνης ή υδατάνθρακα προσδίδει 4 θερμίδες, ενώ 1 γραμμάριο λίπους προσδίδει 9 θερμίδες, τότε μπορούμε να πούμε ότι όντως τα λιπαρά αποτελούν μία «συμπυκνωμένη μορφή ενέργειας», είτε ανήκουν στα ακόρεστα είτε στα κορεσμένα! Αυτό όμως δεν πρέπει να σας αγχώνει, καθώς όπως ισχύει με όλα τα τρόφιμα, αυτό που πρέπει πάντα να έχετε στο μυαλό σας είναι η φράση: «μέτρον άριστον»!

«Υπάρχουν και λιπαρά που μπορούν να μας βοηθήσουν να κρατήσουμε τη χοληστερίνη μας σε φυσιολογικά επίπεδα»

Αλήθεια: Επανερχόμαστε στην ποιότητα των λιπαρών! Τα κορεσμένα ανεβάζουν την «κακή» χοληστερίνη του αίματος. Αντίθετα, κάποια συστατικά που ονομάζονται φυτοστερόλες και βρίσκονται στα εμπλουτισμένα φυτικά λιπαρά, όπως η μαλακή φυτική μαργαρίνη, έχει φανεί ερευνητικά ότι μπορούν να μειώσουν την «κακή» LDL χοληστερόλη, κατά 7-10%.

«Η μαλακή φυτική μαργαρίνη προτιμάται από το ζωικό βούτυρο»

Αλήθεια: Κατ’ αρχάς, το ζωικό βούτυρο έχει περισσότερες θερμίδες από τη μαργαρίνη (τα 10 γραμμάρια διαθέτουν 70 θερμίδες αντί 50 στη μαργαρίνη). Η βασική τους διαφορά όμως έγκειται στην ποιότητα των λιπαρών τους. Το ζωικό βούτυρο περιέχει τα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία θα πρέπει να καταναλώνονται με σύνεση ενώ η μαργαρίνη είναι φυτικό προϊόν, που υπερτερεί σε ακόρεστα-ευεργετικά λιπαρά.

Οι παραπάνω φράσεις είναι αυτές που ακούμε συχνότερα πάνω σε αυτό το θέμα! Καλό είναι να μην ξεχνάμε το μέτρο στη διατροφή μας, αλλά και πάντα να επιλέγουμε ενημερωμένοι και με συνείδηση!

 

Βιβλιογραφία

EUFIC, EUFIC website, How to choose your culinary oil (updated on February 2014), accessed on 10th Decamber 2014: http://www.eufic.org/article/en/artid/How_to_choose_your_culinary_oil/

Maki K.c., Orloff D., Nicholls S., Dunbar R., Roth E., Curcio D., Johnson J., Kling D., Davidson M.H., A highly bioavailable omega-3 free-fatty acid reduces non-high density lipoprotein cholesterol in high-risk patients treated with a statin and residual hypertriglyceridemia (ESPRIT TRIAL), J Am Coll Cardiol. 2013 March;61(10_S)

Gagliardi A.C.M., Maranhão R.C., de Sousa H.P.E, Schaefer J., Santos R.D. Effects of margarines and butter consumption on lipid profiles, inflammation markers and lipid

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.