Παιδί: Τι να τρώει το καλοκαίρι;

Παιδί: Τι να τρώει το καλοκαίρι;

Γράφει η Δήμητρα Μελαδάκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Διανύουμε το μήνα που τα σχολεία κλείνουν και οι μικροί μας φίλοι μένουν σπίτι. Το πρόγραμμά τους αλλάζει, οι δραστηριότητές τους αλλάζουν και οι διατροφικές τους συνήθειες επηρεάζονται. Τι είναι αυτό λοιπόν που πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή του παιδιού τους καλοκαιρινούς μήνες;

Το παιδί μάλλον μένει περισσότερη ώρα σπίτι από ότι τους χειμερινούς μήνες και ίσως προσέξετε ότι σας λέει ότι πεινάει λίγο συχνότερα. Το να τρώμε επειδή βαριόμαστε δεν είναι δυστυχώς προνόμιο των ενηλίκων, οπότε αν το παιδί σας ζητάει συνεχώς κάτι να φάει, πάρτε λίγο χρόνο και μιλήστε του για τα σημάδια πείνας και κορεσμού του σώματός του. Είναι σημαντικό να καταλάβει ότι τρώμε όταν έχει έρθει η ώρα για φαγητό και φυσιολογικά πεινάει ο οργανισμός μας.

Προγραμματισμός και τους καλοκαιρινούς μήνες. Είτε στις διακοπές είτε στο σπίτι, μην αφήνετε τη διατροφή του παιδιού στην τύχη. Προγραμματίστε το πρωινό του, τα σνακ που θα φάει στο σπίτι ή στην παραλία και τα κυρίως γεύματα. Με τον τρόπο αυτό δεν θα πέσετε σε λύσεις που εξαρτώνται από τη διαθεσιμότητα της καντίνας στην παραλία ή του φούρνου. Το πρωινό γεύμα ειδικά είναι εύκολο. Προμηθευτείτε για παράδειγμα ψωμί ή φρυγανιές, μέλι ή μαρμελάδα της επιλογής σας και μαλακή φυτική μαργαρίνη. Συμπληρώστε με ένα φρούτο ή φυσικό χυμό φρούτων για ένα ολοκληρωμένο γεύμα.

Το καλό με το καλοκαίρι είναι η ποικιλία των φρούτων που προσφέρει που συνήθως είναι πιο επιθυμητά από τα παιδιά, σε σχέση με τα χειμερινά φρούτα. Αγοράστε φρούτα εποχής και με ευκαιρία τη μεγάλη ποικιλία δώστε στα παιδιά να δοκιμάσουν όσα περισσότερα γίνεται. Φτιάξτε με αυτά πολύχρωμες φρουτοσαλάτες και σχέδια και να είστε σίγουροι ότι θα δοκιμάσουν με περισσότερη ευκολία. Έχετε φρούτα έτοιμα για κατανάλωση, πλυμένα δηλαδή και κομμένα αν χρειάζεται, σε σημεία που τα παιδιά έχουν εύκολη πρόσβαση, όπως πάνω στον πάγκο της κουζίνας και στο εξωτερικό μέρος των ραφιών του ψυγείου.

Ο αγαπημένος όμως πρωταγωνιστής του καλοκαιριού δεν είναι άλλος από το παγωτό. Τι θα πρέπει να κάνετε όταν το παιδί σας ζητάει επίμονα συχνά παγωτό; Σίγουρα δε θα του το απαγορέψετε, αλλά καλό είναι να μην το έχετε και στο καθημερινό διαιτολόγιό του. Το καλό είναι ότι υπάρχουν πλέον στην αγορά παγωτά με χαμηλές θερμίδες και υπέροχη γεύση, που έχουν αντικαταστήσει τη ζάχαρη με στέβια, χαρίζοντας λιγότερες από 200 θερμίδες ανά κυπελάκι. Έτσι, μπορούν να αποτελέσουν καλή λύση πιο συνχά μέσα στην εβδομάδα.

Ακόμα, κατά κανόνα το καλοκαίρι έχετε περισσότερο χρόνια με τα παιδιά σας, οπότε είναι ευκαιρία να φάτε όλοι μαζί, αλλά ακόμη και να παρασκευάσετε μαζί με τα παιδιά φαγητά και πιο υγιεινά γλυκά, μια διαδικασία που θα απολαύσουν, αλλά και θα μάθουν χρήσιμες πληροφορίες για τα συστατικά των τροφών και την προετοιμασία τους.

Ως προς την άσκηση, είναι σημαντικό να βρείτε δραστηριότητες εντός και εκτός σπιτιού για τα παιδιά σας, ώστε να αποφύγουν τις πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή ή της τηλεόρασης. Μπορείτε για παράδειγμα να τα γράψετε σε κάποιο από τα πολλά camps που γίνονται στην πόλη μέχρι να πάτε διακοπές και στις διακοπές ενθαρρύνετε τα να κολυμπήσουν και να παίξουν.

Τέλος, το πιο σημαντικό που μπορείτε να κάνετε είναι να αποτελέσετε εσείς οι ίδιοι το παράδειγμα που θέλετε να ακολουθήσουν. Κάντε καλές διατροφικές επιλογές, ασκηθείτε τακτικά και χρησιμοποιήστε λίγο από τον περισσότερο χρόνο που έχετε μαζί τους το καλοκαίρι για να ασχοληθείτε παίζοντας με το φαγητό και την παρασκευή του.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Kelley GA1, Kelley KS2. Effects of exercise in the treatment of overweight and obese children and adolescents: a systematic review of meta-analyses. J Obes. 2013;2013:783103. doi: 10.1155/2013/783103. Epub 2013 Dec 24.

Lee HJLee SYPark EC. Do family meals affect childhood overweight or obesity?: nationwide survey 2008-2012. Pediatr Obes. 2015 Jun 10. doi: 10.1111/ijpo.12035. [Epub ahead of print]

Pimpin LAmbrosini GLLlewellyn CHJohnson Lvan Jaarsveld CHJebb SAWardle J. Dietary intake of young twins: nature or nurture? Am J Clin Nutr. 2013 Nov;98(5):1326-34. doi: 10.3945/ajcn.113.065250. Epub 2013 Sep 18.

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.