Παιδική διατροφή- Θέστε τις σωστές βάσεις

Παιδική διατροφή- Θέστε τις σωστές βάσεις

Γράφει η Δήμητρα Μελαδάκη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Η διατροφή του παιδιού αποτελεί θέμα συζήτησης και ανησυχίας για πολλούς γονείς. Από τη μία όλες οι συστάσεις για καλή διατροφή και άσκηση και από την άλλη μία δύσκολη καθημερινότητα με πολλές απαιτήσεις για παιδιά και γονείς, παιδιά που πολλές φορές αρνούνται να συνεργαστούν στο θέμα της διατροφής τους και πολλές εύκολες αλλά όχι τόσο καλές λύσεις γευμάτων και σνακ. Πως μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά να έχουν μια καλή διατροφή; Ποιες είναι οι βάσεις που πρέπει να θέσετε;

Σύνηθες πρόβλημα στη διατροφή των παιδιών είναι η έλλειψη ποικιλίας, με τα παιδιά να αρνούνται να δοκιμάσουν νέες τροφές, συνήθως φρούτα και λαχανικά, με αποτέλεσμα να καταλήγουν να τρώνε πολύ συγκεκριμένα πράγματα κάθε μέρα. Τι μπορείτε να κάνετε; Αρχικά, να δώσετε στο παιδί να δοκιμάσει όσο το δυνατόν περισσότερα τρόφιμα μέχρι τα 4 του χρόνια, έρευνες δείχνουν ότι τότε τα παιδιά είναι πιο δεκτικά. Μετά χρειάζεται υπομονή.  Παρουσιάστε στο παιδί το νέο τρόφιμο που επιθυμείτε να δοκιμάσει, πολλές φορές, μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 20! Παρουσιάστε το με ωραίο τρόπο σερβιρίσματος και σε συνδυασμό με κάτι που καταναλώνει ευχάριστα. Για παράδειγμα, αν επιθυμείτε το παιδί σας να φάει μπρόκολο είναι πιο πιθανό να το αποστραφεί αν το παρουσιάσετε σε σαλάτα με τα φύλλα του σε σχέση με το αν το παρουσιάσετε σαν δεντράκι σε συνδυασμό με το αγαπημένο του φαγητό.

Μην ξεχνάτε το πρωινό και τα σνακ. Μάθετε το παιδί σας να τρώει ένα καλό πρωινό, όπως γάλα με φρυγανιές με φυτική μαργαρίνη και μέλι/ μαρμελάδα, γιαούρτι με φρούτο και άλλα. Για σνακ, δώστε του φρούτα, ξηρούς καρπούς και γαλακτοκομικά και αποφύγετε τις λύσεις των γλυκών.

Προσοχή και στη μερίδα! Τα παιδιά δεν έχουν τις ίδιες ενεργειακές ανάγκες με τους ενήλικες, γι αυτό δεν πρέπει να του σερβίρετε και να απαιτείτε να φάει την ίδια ποσότητα με εσάς. Αφήστε το να φάει όσο θέλει και μην το πιέζετε να αδειάσει το πιάτο του.

Ένας από τους βασικούς παράγοντες που διαμορφώνουν τελικά τις διατροφικές επιλογές του παιδιού είναι οι επιλογές του γονέα. Μην απαιτείτε από το παιδί σας να καταναλώσει τρόφιμα που εσείς αποστρέφεστε ή να τρώει πρωινό, όταν εσείς δεν το κάνετε ποτέ. Ο γονέας είναι πρότυπο για το παιδί, οπότε δώστε του το καλό παράδειγμα ακολουθώντας ο ίδιος μία ισορροπημένη διατροφή. Τα οικογενειακά γεύματα φαίνεται ακόμα ότι σχετίζονται με καλύτερες διατροφικές συνήθειες και χαμηλότερο σωματικό βάρος στα παιδιά, οπότε πάρτε λίγο χρόνο να φάτε μαζί με το παιδί και γιατί όχι, να ψωνίσετε τρόφιμα, αλλά και τα να μαγειρέψετε μαζί του.

Φυσικά στη διατροφή του παιδιού τίποτα δεν απαγορεύεται. Μην του απαγορέψετε να καταναλώνει κάποια τροφή, απλά ξεχωρίστε ποια τρόφιμα είναι αυτά που καταναλώνουμε καθημερινά, όπως φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης και ποια πιο σπάνια, όπως παγωτά, γλυκά και αναψυκτικά.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ledoux TAHingle MDBaranowski T. Relationship of fruit and vegetable intake with adiposity: a systematic review. Obes Rev. 2011 May;12(5):e143-50.

Lee HJLee SYPark EC. Do family meals affect childhood overweight or obesity?: nationwide survey 2008-2012. Pediatr Obes. 2015 Jun 10. doi: 10.1111/ijpo.12035. [Epub ahead of print]

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.