Πήρα κιλά στις διακοπές. Πώς θα τα χάσω;

Πήρα κιλά στις διακοπές. Πώς θα τα χάσω;

Γράφει η Θάλεια Καρδάτου, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν για όλους μας περίοδο χαλάρωσης και ελάχιστοι είναι αυτοί που βάζουν στον εαυτό τους «κανόνες» και «όρια». Συνήθως, λοιπόν, η έλλειψη «κανόνων» και «ορίων» και στη διατροφή οδηγεί σε «διατροφικές ατασθαλίες» και τελικά σε παραπανίσια κιλά που κουβαλάμε αργότερα σαν σουβενίρ των διακοπών μας. Γι αυτό και κατά τη διάρκεια της επιστροφής ή την επόμενη της επιστροφής στη βάση μας ακούμε συχνά φράσεις όπως «1 Εβδομάδα αποτοξίνωσης τώρα», «κομμένο το βραδινό», «τέλος το ψωμί και οι μπύρες»… Ορισμένοι από αυτούς τους τρόπου μπορεί να μας βοηθήσουν να «ξεφουσκώσουμε» και να αποχωριστούμε κάποια από τα κιλά που πήραμε στις διακοπές, ωστόσο είναι πολύ πιθανόν να μας κουράσουν άμεσα και να τους εγκαταλείψουμε με αποτέλεσμα να μη φτάσουμε στο στόχο μας ή να επαναπροσλάβουμε γρήγορα το βάρος αυτό. Είναι προτιμότερο ο οργανισμός μας να μπει στη διαδικασία μικρών και καθημερινών αλλαγών και να μην τον υποβάλουμε σε «σοκ» από περιόδους υπερφαγίας σε περιόδους νηστείας. Με τα παρακάτω tips θα δείτε πόσο εύκολα μπορείτε να χάσετε τα κιλά που πήρατε στις διακοπές!

Μικρά & συχνά γεύματα

Πολύ σημαντικό για επιτυχημένη απώλεια βάρους είναι η τακτική κατανάλωση φαγητού. Ένα γεύμα κάθε 3 ώρες βοηθά στον καλύτερο έλεγχο της όρεξης και του κορεσμού, απαραίτητο όταν θέλουμε να ακολουθήσουμε ένα διατροφικό σχήμα για απώλεια κιλών. Οι σχετικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι τρώγοντας τακτικά ελέγχουμε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και όσο τα κρατάμε σταθερά, τόσο καλύτερα φερόμαστε απέναντι στο φαγητό αλλά κάνουμε και ποιοτικές επιλογές τροφίμων καθημερινά στο πιάτο μας.

Νερό

Η απώλεια βάρους προϋποθέτει και επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού. Συστήνεται η πρόσληψη νερού, αλλά και ροφημάτων χωρίς ζάχαρη, όπως το πράσινο τσάι. Συγκεκριμένα, το πράσινο τσάι, λόγω των κατεχινών που περιέχει, προκαλεί μικρή αύξηση της θερμογένεσης, με αποτέλεσμα να τονώνεται ο μεταβολικός μας ρυθμός.

Φρούτα & λαχανικά

Τα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά, μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθειά μας να χάσουμε κιλά. Ποικίλες μελέτες αποδεικνύουν συνεχώς, ότι όσοι καταναλώνουν τουλάχιστον 2-3 φρούτα και 1 μεγάλη μερίδα σαλάτας καθημερινά, έχουν ένα πιο υγιές σωματικό βάρος. Η μειωμένη θερμιδική τους αξία, σε συνδυασμό με τον κορεσμό που προκαλούν λόγω των φυτικών ινών, αλλά και η μεγάλη περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά συστατικά, αποτελούν τους βασικούς λόγους για τους οποίους βρίσκονται σε όλα τα διαιτολόγια για απώλεια βάρους.

Αλκοόλ

Η αποφυγή του αλκοόλ, θα συμβάλει καθοριστικά στην απώλεια βάρους. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, παρατηρείται αυξημένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Ελαττώνοντας το αλκοόλ μειώνουμε αρκετά τις προσλαμβανόμενες θερμίδες, αφού 1 γραμμάριο αλκοόλης ισοδυναμεί με 7 θερμίδες.

Γυμναστική
Όσο κι αν αρνείσαι να ξεκινήσεις γυμναστική, τώρα είναι η σωστή στιγμή. Μετά από μια μεγάλη αποχή, το σώμα κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια να ανταπεξέλθει στις έντονες ασκήσεις με αποτέλεσμα να καίει λίπος και θερμίδες γρηγορότερα.

Υπομονή

Δώσε χρόνο στον οργανισμό σου να κάνει τις αλλαγές και τα αποτελέσματα θα έρθουν. Εξάλλου δεν οφείλεται όλο το παραπανίσιο βάρος σου στις κραιπάλες των διακοπών παρά μόνο 2-3 κιλάκια. Δεν είναι ουτοπία να θέλεις να χάσεις τα κιλά που έβαλες σε ένα χρόνο μέσα σε μια εβδομάδα;

Ετικέτες

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.