Πίσω στο σχολείο – οι προσαρμογές στη διατροφή για να ξαναμπεί στο πρόγραμμα

Πίσω στο σχολείο – οι προσαρμογές στη διατροφή για να ξαναμπεί στο πρόγραμμα

Γράφει η Δήμητρα Μελαδάκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Ο Σεπτέμβρης μπήκε, επιστρέφουν και οι τελευταίοι από τις διακοπές και σε λίγες ημέρες θα ανοίξουν και τα σχολεία. Μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητα των μικρών μας φίλων, πως θα μπορέσουμε να προσαρμόσουμε τη διατροφή τους έτσι ώστε να ταιριάζει στις νέες του απαιτήσεις;

Το πρόγραμμα δυστυχώς του σχολείου και των υπόλοιπων υποχρεώσεων μειώνει την ευελιξία στα γεύματα και στις επιλογές τροφίμων που υπάρχει τους καλοκαιρινούς μήνες. Άρα, ο προγραμματισμός των γευμάτων γίνεται μεγαλύτερης σημασίας. Το παιδί θα περνάει αρκετές ώρες της ημέρας εκτός σπιτιού, όπου δεν θα έχει πρόσβαση σε τροφή και συνεπώς η διατροφή του θα πρέπει να σχεδιαστεί έτσι ώστε να μην πεινάει, να έχει φάει ικανοποιητικό γεύμα πριν και αν χρειάζεται να έχει κάποιο σνακ μαζί του.

Ξεκινήστε με ένα καλό πρωινό που βέλτιστα καταναλώνεται από όλη την οικογένεια μαζί. Το πρωινό θα δώσει στο παιδί την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσει τη μέρα του και να είναι χορτάτο τις πρώτες ώρες. Η κατανάλωση πρωινού έχει φανεί να σχετίζεται ακόμα και με καλύτερη απόδοση στο σχολείο! Οι επιλογές πολλές: φρυγανιές με μαλακή φυτική μαργαρίνη και μέλι/ μαρμελάδα, γάλα ή γιαούρτι, τοστ με τυρί και άλλα πολλά.

Συνεχίζοντας την ημέρα, οι ώρες μέχρι το μεσημεριανό είναι πολλές και σίγουρα το παιδί θα πεινάσει και θα χρειαστεί να έχει κάποιο σνακ μαζί του στο σχολείο. Τι μπορεί να είναι αυτό; Φρούτα, ξηροί καρποί, τοστ με τυρί, κουλούρι Θες/νίκης κ.ά.

Τα υπόλοιπα γεύματα θα καθορίζονται από το πρόγραμμα των εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Φροντίστε το παιδί να προλαβαίνει να φάει ένα μεσημεριανό που θα το χορτάσει με ποικιλία τροφίμων και διατροφικών ομάδων και φυσικά με συνοδεία σαλάτας. Ακόμα, προετοιμάστε και έχετε στο σπίτι εύκολα προσβάσιμα σνακ όπως φρούτα και ξηρούς καρπούς τα οποία θα μπορεί να καταναλώσει το παιδί όταν πεινάσει.

Δυστυχώς τα καλοκαίρια ξεφεύγουμε όλοι και μαζί και τα παιδιά, ειδικά αν περνούν χρόνο με παππού/ γιαγιά που έχουν την τάση να τα κακομαθαίνουν, καταναλώνοντας περισσότερα γλυκά/ παγωτά και γρήγορο φαγητό. Σταδιακά, μειώστε αυτές τις παρεκκλίσεις από το πρόγραμμα, αλλά φυσικά μην κόβετε εντελώς ή απαγορεύετε τρόφιμα που τα παιδιά προτιμούν από το διαιτολόγιό τους. Απλά ξεχωρίστε ποια είναι τα τρόφιμα αυτά που τρώμε καθημερινά και ποια πιο σπάνια.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Hoyland A1, Dye L, Lawton CL. A systematic review of the effect of breakfast on the cognitive performance of children and adolescents. Nutr Res Rev. 2009 Dec;22(2):220-43. doi: 10.1017/S0954422409990175.

Ledoux TA, Hingle MD, Baranowski T. Relationship of fruit and vegetable intake with adiposity: a systematic review. Obes Rev. 2011 May;12(5):e143-50.

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.