Πως θα χάσω τα κιλά των διακοπών;

Πως θα χάσω τα κιλά των διακοπών;

Γράφει η Δήμητρα Μελαδάκη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Το καλοκαίρι είναι μία περίοδος χαλάρωσης για τους περισσότερους, με τη χαλάρωση αυτή να επεκτείνεται και στο θέματα του φαγητού. Το φαγητό έξω, το αλκοόλ, τα αναψυκτικά και τα γλυκά βρίσκονται συχνότερα στη διατροφή μας τους καλοκαιρινούς μήνες με αποτέλεσμα το βάρος να αυξάνεται. Η επιστροφή όμως στην καθημερινότητα ήρθε, άρα ήρθε κ η ώρα να απαλλαγείτε από τα κιλά των διακοπών. Πως θα γίνει αυτό;

  • Μην καθυστερείτε να βάλετε τη διατροφή σας σε πρόγραμμα, ξεκινώντας από την αγορά των προϊόντων που θέλετε να καταναλώσετε. Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί η κατανάλωση φαγητού εκτός σπιτιού και θα αυξηθεί το μαγείρεμα στο σπίτι, που συνήθως σημαίνει περισσότερες υγιεινές επιλογές σε όλα τα γεύματα της ημέρας.
  • Η υγιεινή διατροφή σε σημαίνει ότι πρέπει να είναι βαρετή. Δεν χρειάζεται να καταναλώνετε μόνο ψητό και σαλάτα για να χάσετε βάρος, αλλά ποικιλία τροφίμων συμπεριλαμβανομένων και των παραδοσιακών λαδερών και οσπρίων. Αναζητήστε στο διαδίκτυο νέες συνταγές που μπορείτε να εντάξετε στο διαιτολόγιό σας.
  • Δεν παίζει ρόλο μόνο η ποιότητα δυστυχώς, αλλά και η ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε. Ενημερωθείτε για το σωστό μέγεθος μερίδας για εσάς και προσπαθήστε να καταναλώνετε αυτή την ποσότητα.
  • Μην καθυστερείτε άλλο την επιστροφή ή την εγγραφή σας στο γυμναστήριο, στα μαθήματα χορού ή σε όποια άλλη μορφή φυσικής δραστηριότητας προτιμάτε. Εκμεταλλευτείτε, επίσης, τον καιρό που είναι ακόμα καλός για βόλτες για περπάτημα και δραστηριότητες εκτός σπιτιού.
  • Αποφύγετε να ακολουθήσετε κάποια διάσημη δίαιτα, μία διατροφή που βρήκατε στο διαδίκτυο ή ένα πρόγραμμα διατροφής που έδωσε κάποιος διαιτολόγος σε μια φίλη σας. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, οι ρυθμοί της ζωής μας και οι ανάγκες μας δεν είναι ίδιες, άρα πως θα είναι η διατροφή μας; Αν νιώθετε την ανάγκη βοήθειας στην προσπάθειά σας να χάσετε τα κιλά των διακοπών, μην διστάσετε να επισκεφτείτε κάποιο επιστήμονα διαιτολόγο που θα σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο που θα καλύπτει τις ανάγκες σας.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Ello-Martin JALedikwe JHRolls BJ. The influence of food portion size and energy density on energy intake: implications for weight management. Am J Clin Nutr. 2005 Jul;82(1 Suppl):236S-241S.

Rees KHartley LFlowers NClarke AHooper LThorogood MStranges S“Mediterranean” dietary pattern for the primary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev. 2013 Aug 12;8:CD009825. doi: 10.1002/14651858.CD009825.pub2.

 

Ετικέτες

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.