Πώς θα χάσω τα κιλά των εορτών;

Πώς θα χάσω τα κιλά των εορτών;

Εύα Σταυρίδη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Πέρασαν οι γιορτές και αισθάνεστε πως φάγατε πολύ; Παρατηρείτε μια αλλαγή στον καθρέφτη σας παράλληλα με τη δυσκολία να φορέσετε το αγαπημένο σας τζιν;

Κατά τη διάρκεια των γιορτών πολύς κόσμος παίρνει βάρος! Είναι κάτι φυσιολογικό, καθώς όλοι χαλαρώνουν αυτές τις μέρες, το φαγητό υπάρχει σε αφθονία αλλά και τα γλυκά και το αλκοόλ δίνουν και παίρνουν…

Δεν χρειάζεται να αγχώνεστε, ούτε να καταφεύγετε σε αποχή από το φαγητό ή σε στερητικές δίαιτες. Είναι σημαντικό όμως να τηρήσετε κάποιες πρακτικές συμβουλές:

Οργάνωση: Προγραμματίστε τα γεύματα της εβδομάδας! Προμηθευτείτε εγκαίρως ό,τι χρειάζεστε. Επιλέξτε να καταναλώσετε ως κύριο γεύμα: 2 φορές όσπρια, 1 φορά κοτόπουλο, 1-2 φορές λαδερό, 1-2 φορές ψάρι και 1 φορά κόκκινο κρέας, μέσα στην εβδομάδα

3-5 γεύματα ημερησίως: Βάλτε τουλάχιστον 3 βασικά γεύματα και 1-2 ενδιάμεσα σνακ και ταυτόχρονα περιορίστε το τσιμπολόγημα.

Μερίδες: Η ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε παίζει ίσως τον βασικότερο ρόλο στον έλεγχο του βάρους μας.

Ενυδάτωση: Είναι πιθανόν να έχετε μία μικρή κατακράτηση λόγω της κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε αλάτι και ζάχαρη αυτές τις γιορτινές μέρες. Ενυδατώστε τον οργανισμό σας επαρκώς, έχοντας πάντα ένα μπουκαλάκι νερό μαζί σας ή καταναλώνοντας ροφήματα όπως το τσάι και το χαμομήλι.

Αλάτι: Ομοίως για τον παραπάνω λόγο προσπαθήστε να μειώσετε τη χρήση αλατιού αυτές τις μέρες.

Φρούτα και λαχανικά: Να έχετε πάντα τη σαλάτα στο μεσημεριανό σας και προσθέστε 2 φρούτα ημερησίως στη διατροφή σας.

Προσοχή στα θερμιδικά «πλούσια» τρόφιμα: Μετά τις υπερβολές των γιορτών, περιορίστε τα γλυκά, τα φαγητά με πολλά λιπαρά, και ειδικά τα κορεσμένα που είναι και βλαβερά. Πηγές κορεσμένων λιπαρών είναι τα ζωικά τρόφιμα, κρέατα, αγελαδινό βούτυρο, τα γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά. Προτιμήστε φυτικά έλαια και άλλα τρόφιμα χαμηλών λιπαρών: εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, φυτική μαργαρίνη η οποία μπορεί να είναι και light, άπαχα κρέατα.

Φυσική δραστηριότητα: Βάλτε ξανά την άσκηση στη ζωή σας! Εάν δεν έχετε χρόνο λόγω υποχρεώσεων σκεφτείτε τρόπους να αυξήσετε την καθημερινή σας κίνηση, π.χ. κατεβείτε από το λεωφορείο ή το μετρό μία στάση πριν και περπατήστε, ανεβείτε τις σκάλες ή προτιμήστε να πάτε στο περίπτερο με τα πόδια και όχι με το αμάξι.

Να θυμάστε πως είναι σημαντικό να βάζετε εφικτούς στόχους! Δεν χρειάζεται να έχετε υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό σας. Η σταθερή εβδομαδιαία απώλεια βάρους 0,5-1 κιλό είναι ο ιδανικός στόχος. Με υπομονή και επιμονή θα επανέλθετε γρήγορα στα κιλά σας!

Βιβλιογραφία

Yanoski J, Yanoski S, Sovik K, Ngueyen T, O’Neil P, Sebring N, A Prospective Study of Holiday Weight Gain, N Engl J Med, 2000 March; 342: 861-867

Ετικέτες

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.