Πρωινό για όλη την οικογένεια!

Πρωινό για όλη την οικογένεια!

Εύα Σταυρίδη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Το πρωινό γεύμα είναι ένα από τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας, για μικρούς και μεγάλους. Ταυτόχρονα όμως είναι και το γεύμα της ημέρας που παιδιά και έφηβοι παραλείπουν σε μεγαλύτερο βαθμό. Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία ότι οι διαιτητικές συμπεριφορές υιοθετούνται κυρίως σε αυτές τις ηλικίες και πως μετά την ενηλικίωση η παράλειψη του πρωινού έχει αυξητικούς ρυθμούς, η ανάγκη για την μύηση του πρωινού γεύματος για τους μικρούς μας φίλους είναι μείζονος σημασίας! Μάλιστα, το οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει το «κατάλληλο υπόστρωμα» για την υιοθέτηση της συνήθειας αυτής! Οι γονείς μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα ως προς το υγιεινό πρωινό, τόσο ως προς την κατανάλωση, όσο και ως προς τη διαδικασία παρασκευής του γεύματος μαζί με το παιδί. Η διαδικασία αποκτά έτσι ενδιαφέρον, μπορεί να γίνει διασκεδαστική και διδάσκει στο παιδί τη σύνθεση του ιδανικού γεύματος.

Μερικά μόνο από τα οφέλη που έχει η συνήθεια της κατανάλωσης πρωινού είναι η συσχέτιση με ένα υγιές σωματικό βάρος, η καλύτερη ρύθμιση της όρεξης μέσα  στη μέρα, η βελτιωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και η ενίσχυση της απόδοσης σε σχολείο/δουλειά αλλά και η ενέργεια, οι βιταμίνες και τα άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που προσφέρει!

Σας παραθέτω μερικές ιδέες επιλογών θρεπτικού πρωινού για όλη την οικογένεια:

  • Γάλα με χαμηλά λιπαρά και ψωμί ή φρυγανιές με μέλι ή μαρμελάδα και μαλακή φυτική μαργαρίνη
  • Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά με φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς
  • Φυσικός χυμός με τοστ (ψωμί ολικής άλεσης, γαλοπούλα, τυρί, μαλακή φυτική μαργαρίνη)
  • Αυγουλάκι με φρυγανιές και τυρί χαμηλό σε λιπαρά, μαζί με φυσικό χυμό
  • Γάλα με χαμηλά λιπαρά ή φυσικός χυμός και σπιτικό κέικ (με λιγότερη ζάχαρη και αξιοποίηση φρούτου όπως η μπανάνα για τη γλυκιά γεύση και μαλακή φυτική μαργαρίνη αντί για ζωικό βούτυρο)
  • Σαντουιτσάκι με λαχανικά, τυρί χαμηλών λιπαρών και μαλακή φυτική μαργαρίνη, μαζί με 1 φρούτο
  • Ψωμί με φυστικοβούτυρο και 1 φρούτο εποχής

Εκμεταλλευτείτε αυτή τη γιορτινή περίοδο που είναι κλειστά τα σχολεία ώστε να διδάξετε στο παιδί σας τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα σωστό πρωινό, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα και εσείς αυτή την αγαπημένη συνήθεια!

Βιβλιογραφία

Pearson N., Biddle S., Gorely T., Research review: Family correlates of breakfast consumption among children and adolescents. A systematic review, Appetite, 2009 Feb; 52 (1): 1-7.

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.