Προϊόντα επάλειψης: Κάνει καλό να τα χρησιμοποιούμε ή όχι;

Προϊόντα επάλειψης: Κάνει καλό να τα χρησιμοποιούμε ή όχι;

Παρόλο που οι κάτοικοι των ανεπτυγμένων χωρών καταναλώνουν πολλά λιπαρά και, ειδικότερα, κορεσμένα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι σημαντικό να μην αποκλειστούν από τη διατροφή τα απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά. Αυτά λαμβάνονται κυρίως από τα «ορατά» λίπη (προϊόντα επάλειψης και έλαια), ενώ τα «αόρατα» λίπη (λίπη που υπάρχουν στο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα πρόχειρα γεύματα, τα γλυκά, τα έτοιμα σνακς  κ.λπ.) είναι κυρίως κορεσμένα.

Επομένως, το καλύτερο είναι να μετριαστεί συνολικά η ποσότητα του λίπους που λαμβάνεται, αλλά να εξασφαλίζεται συνεχώς επαρκής ποσότητα των απαραίτητων πολυακόρεστων λιπαρών. Το να μην χρησιμοποιούμε καθόλου προϊόντα επάλειψης θα είχε ως αποτέλεσμα την «επικράτηση» των κορεσμένων «αόρατων» λιπαρών, με αποτέλεσμα μια λιγότερο ισορροπημένη διατροφή. Επειδή οι έρευνες δείχνουν ότι στην Ελλάδα δεν καταναλώνουμε ούτε καν τη συνιστώμενη ποσότητα πολυακόρεστων λιπαρών, ούτε οι ενήλικες, ούτε τα παιδιά, η πλήρης αποφυγή των προϊόντων επάλειψης θα δυσκόλευε την καθημερινή πρόσληψη απαραίτητων ω-3 και  ω-6 λιπαρών, καλή πηγή των οποίων είναι οι μαργαρίνες (προϊόντα επάλειψης). Τέλος, θα πρέπει να τονισθεί ότι τα προϊόντα επάλειψης (μαργαρίνες) είναι απαλλαγμένα από τα επιβλαβή τρανς λιπαρά, μιας και δε χρησιμοποιείται πια -εδώ και 20 χρόνια-  η υδρογόνωση κατά την παραγωγή τους.

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.