Τα λιπαρά στο καλοκαιρινό σας πιάτο

Τα λιπαρά στο καλοκαιρινό σας πιάτο

Γράφει η Δήμητρα Μελαδάκη, διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc

Το καλοκαίρι ήρθε, η θερμοκρασία ανέβηκε και οι διατροφικές μας προτιμήσεις αλλάζουν λίγο. Προτιμούμε πιο “ελαφριά” φαγητά με λιγότερο λίπος και δροσιστικά σνακ, ενώ και η καθημερινότητά μας αλλάζει, άρα καταφεύγουμε σε πιο εύκολες λύσεις φαγητών και ενδιάμεσων γευμάτων που απαιτούν λιγότερη ώρα στην κουζίνα. Τι θέση έχουν τα λιπαρά στο καλοκαιρινό σας πιάτο; Πως θα διασφαλίσουμε την πρόσληψη καλών λιπαρών τους μήνες αυτούς;

Ξεκινήστε τη μέρα σας με καλά λιπαρά. Προσθέστε φυτική μαλακή μαργαρίνη στις φρυγανιές, το ψωμί ολικής άλεσης ή το τοστ αντικαθιστώντας το ζωικό βούτυρο και ξηρούς καρπούς στο γάλα ή το γιαούρτι.

Προχωρώντας στο κυρίως γεύμα, λόγω της διαθεσιμότητας πολλών λαχανικών στη χώρα μας, τα παραδοσιακά λαδερά φαγητά, όπως τα φασολάκια, τα γεμιστά και το μπριάμ, καταναλώνονται συχνά το καλοκαίρι με βασικό τους συστατικό το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Για πιο ελαφριά και υγιεινά πιάτα, προσέξτε την ποσότητά του στο φαγητό και αποφύγετε το τσιγάρισμα. Γενικά το ελαιόλαδο είναι πρώτο στις προτιμήσεις των Ελλήνων για το μαγείρεμα. Στις περιπτώσεις όμως που η συνταγή συνιστά τη χρήση ζωικού βουτύρου, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με φυτική μαλακή μαργαρίνη για γεύση συνδυασμένη με λιγότερες θερμίδες και περισσότερα θρεπτικά συστατικά!

Το ελαιόλαδο είναι ο πρωταγωνιστής και στις σαλάτες που πολλοί προτιμούν για κυρίως γεύμα ή βραδινό. Εναλλακτικά μπορείτε να προσθέσετε στις σαλάτα σας μαγιονέζα με χαμηλά λιπαρά ή αβοκάντο ως λιπαρή ύλη.

Τέλος, ιδανικό σνακ με καλά λιπαρά είναι οι ξηροί καρποί, ειδικά όταν συνοδεύονται με φρούτα. Εύκολοι στη μεταφορά για τη δουλειά, ή και την παραλία για τους πιο τυχερούς, θα σας δώσουν ενέργεια και θα σας χορτάσουν.

Δυστυχώς τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνονται και οι  πειρασμοί με “κακά” λιπαρά, όπως τα τηγανητά που αποτελούν εύκολη λύση φαγητού, τα γλυκά και τα παγωτά πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη, καθώς και το φαγητό έξω. Μειώστε την κατανάλωση των τροφών αυτών, κάντε καλές επιλογές στο φαγητό έξω και το delivery, προτιμήστε παγωτά με λιγότερα λιπαρά και ζάχαρη (υπάρχουν παγωτά στο εμπόριο με γλυκαντικές ύλες, όπως η στέβια) και κλείστε άφοβα ραντεβού για αιματολογικές εξετάσεις το Σεπτέμβρη.

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.