Τα οφέλη της νηστείας

Τα οφέλη της νηστείας

Με την συνεργασία της  Γεωργίας Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, ΜSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας, Αντιπροέδρου Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.grwww.activekids.grwww.care24.gr

Αυτή η περίοδος που διανύουμε είναι περίοδος νηστείας. Αποτελεί εκτός των άλλων και μια πολύ καλή ευκαιρία να απέχουμε από κάποιες «βλαβερές» διατροφικές συνήθειες και να δώσουμε την ευκαιρία στον οργανισμό μας να αποτοξινωθεί. Ωστόσο, εκτός από οφέλη η νηστεία εγκυμονεί και κάποιους κινδύνους. Σε συνέντευξη που μας παραχώρησε η Γεωργία Καπώλη, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας, Αντιπροέδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.gr, www.activekids.gr, www.care24.gr, μας εξηγεί ποια είναι αυτά τα οφέλη, τι πρέπει να προσέχουμε και ξεδιαλύνει το τοπίο για το εάν μέσω της νηστείας δύναται να χάσουμε βάρος.

1. Ποια είναι τα οφέλη της νηστείας;
Πολλές μελέτες των τελευταίων χρόνων υποστηρίζουν τις ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία λόγω της νηστείας. Μείωση των υψηλών επιπέδων χοληστερίνης & των τριγλυκεριδίων, μείωση συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, προστασία από πολλές παθήσεις ( π.χ. καρδιαγγειακές), αποτελούν ίσως το καλύτερο επιχείρημα για να ακολουθήσει κανείς μια νηστεία την περίοδο του Πάσχα & αυτό βέβαια προκύπτει από διάφορες επιστημονικές μελέτες,  & δεδομένα. (Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες & μελέτες του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής & Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, όσοι κάνουν νηστεία τις μισές μέρες του χρόνου έχουν μειωμένη χοληστερόλη έως & 20% την κακή χοληστερόλη, λιγότερο σωματικό βάρος, μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου ακόμα & ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης).

2. Τι πρέπει να προσέχω στη νηστεία;
Είναι σημαντικό να ενισχύσουμε την πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε ασβέστιο, σίδηρο και πρωτεΐνες λόγω της αποχής από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (κρέας, πουλερικά, αυγά, γαλακτοκομικά). Συγκεκριμένα, καλό είναι να εντάξουμε στη διατροφή το μπρόκολο, τα αποξηραμένα φρούτα (ειδικά δαμάσκηνα, σύκα), τα μανιτάρια, τα όσπρια, το ταχίνι, τη σόγια, τους ξηρούς καρπούς, θαλασσινά, όπου εξασφαλίζουν ακόμη και σε περιόδους νηστείας τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά. Σημαντικός είναι και ο συνδυασμός τροφών, αφού ο συνδυασμός των αμινοξέων που περιέχουν προσφέρει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας (π.χ. φακές με ρύζι).

3. Ποια άτομα πρέπει να αποφεύγουν τη νηστεία;

  • Τα παιδιά, οι έγκυες, οι θηλάζουσες, άτομα με σιδηροπενική αναιμία όπου έχουν αυξημένες ανάγκες σε απορροφήσιμο σίδηρο, ο οποίος κατά κύριο λόγο βρίσκεται στο κόκκινο κρέας.
  • Άτομα σε οστεοπόρωση ή οστεοπενία όπου η αποχή για μεγάλο χρονικό διάστημα από τα γαλακτοκομικά ίσως χειροτερεύσει την κατάσταση.
  • Άτομα με αυξημένο σάκχαρο λόγω της υπερβολικής πρόσληψης υδατανθράκων ενδέχεται να ανεβούν τα επίπεδα σακχάρου και τριγλυκεριδίων στο αίμα.
  • Σε άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα που μπορεί να πάσχουν από οποιαδήποτε ασθένεια καλό είναι να αποφεύγουν την νηστεία μεγάλης χρονικής διάρκειας.

4.Όταν νηστεύω μπορώ να χάνω κιλά;
Η νηστεία πολλές φορές χρησιμοποιείται ως κίνητρο για την επίτευξη απώλειας βάρους. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι παρότι απέχουν από την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών δεν καταφέρνουν να χάσουν βάρος. Αυτό οφείλεται τσε αυξημένη κατανάλωση τροφίμων όπως το ψωμί, οι ξηροί καρποί και τα νηστίσιμα αρτοσκευάσματα. Επιπλέον, σε άτομα που απέχουν μόνο από το κρέας, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στις ποσότητες κατανάλωσης λαδιού και ελιών, γλυκών όπως το τσουρέκι, ο χαλβάς και τα διάφορων βουτημάτων, καθώς και αλμυρών σνακ (πατατάκια). Ωστόσο, εάν οι ποσότητες κατανάλωσης αυτών των «επικίνδυνων» τροφίμων είναι προσεγμένες, τότε πράγματι η νηστεία προσφέρεται για απώλεια βάρους.

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.