Θρεπτικά σνακ για παιδιά

Θρεπτικά σνακ για παιδιά

Γράφει η Δήμητρα Μελαδάκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Πολλοί γονείς, ενώ προσπαθούν και επιτυγχάνουν τα γεύματα των παιδιών να είναι σωστά σχεδιασμένα και ισορροπημένα, καταφεύγουν σε λύσεις σνακ όπως κρουασάν, πατατάκια, γαριδάκια και σοκολάτες, εύκολες δηλαδή λύσεις, καθώς δεν χρειάζονται ιδιαίτερη προετοιμασία και φυσικά γίνονται αμέσως αποδεκτά από τα παιδιά. Μήπως όμως θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε την ποιότητα των σνακ που παρέχουμε στα παιδιά μας; Θα σας αναφέρω κάποιες θρεπτικές και υγιεινές επιλογές σνακ, που είναι εύκολες και πολλές φορές δεν σκεφτόμαστε καν ότι προκύπτουν από τρόφιμα που έχουμε καθημερινά στο σπίτι μας!

  • Τι πιο θρεπτικό από φρούτα για σνακ; Καθαρίστε και τοποθετήστε στο πιάτο τα φρούτα με ευχάριστο τρόπο, κάντε πολύχρωμες φρουτοσαλάτες και προσθέστε λίγο μέλι για να κάνετε την κατανάλωση φρούτων πιο ευχάριστη για τα παιδιά σας.
  • Εναλλακτική των φρούτων για σνακ θα μπορούσαν να είναι στικ λαχανικών, όπως καροτάκι και αγγουράκι. Σε συνδυασμό με λίγο τυρί ή κάποιο ντιπ γιαουρτιού.
  • Εντάξτε και το γιαούρτι στις επιλογές του παιδιού, είτε σαν προσθήκη στη φρουτοσαλάτα, είτε με λίγο μέλι/ γλυκό του κουταλιού.
  • Οι ξηροί καρποί δεν είναι συνήθως στις πρώτες επιλογές των παιδιών, όμως αξίζει να δοκιμάσετε να τους προσφέρετε σκέτους ή με κάποιο φρούτο, φρέσκο ή αποξηραμένο, στα παιδιά. Αποτελούν πολύ θρεπτικό αλλά και χορταστικό σνακ.
  • Αντί για να καταφεύγετε σε κάποιο έτοιμο γλυκό, μπορείτε να προσφέρετε στο παιδί φρυγανιές με μαλακή φυτική μαργαρίνη και μέλι ή μαρμελάδα για σνακ.
  • Και αν θέλουμε κάποια πιο αλμυρή επιλογή, μπορείτε να δοκιμάσετε το συνδυασμό κάποιου αμυλούχου προϊόντος, όπως κράκερ, κριτσίνια, φρυγανιές με λίγο τυρί.
  • Αντικαταστήστε τα έτοιμα κέικ, μπισκότα και μπάρες δημητριακών με τα αντίστοιχα σπιτικά σπιτικά. Βρείτε πιο υγιεινές συνταγές, αντικαταστήστε τα ζωικά λιπαρά, όπως το ζωικό βούτυρο με ελαιόλαδο και μαλακή φυτική μαργαρίνη και προετοιμάστε τα μαζί με τα παιδιά.

Τέλος, αξίζει να προσέξουμε και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες καταναλώνονται αυτά τα σνακ. Καλό θα ήταν το παιδί να καταναλώνει τα σνακ του, όπως και τα γεύματά του, χωρίς να κάνει κάτι άλλο ταυτόχρονα όπως π.χ. να βλέπει τηλεόραση ή να διαβάζει. Ακόμα είναι σημαντικό το παιδί να είναι καθιστό και όχι όρθιο. Έτσι αποφεύγουμε τη μηχανική κατανάλωση τροφής και το παιδί μπορεί να αντιληφθεί ευκολότερα τα σημάδια του κορεσμού.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ledoux TAHingle MDBaranowski T. Relationship of fruit and vegetable intake with adiposity: a systematic review. Obes Rev. 2011 May;12(5):e143-50.

Patrick HNicklas TA. A review of family and social determinants of children’s eating patterns and diet quality. J Am Coll Nutr. 2005 Apr;24(2):83-92.

 

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.