Τι κρύβεται πίσω από τις λιγούρες ;

Τι κρύβεται πίσω από τις λιγούρες ;

Η λιγούρα ορίζεται ως το αίσθημα μεγάλης πείνας ! Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς στο άκουσμα της λέξης σκεφτόμαστε την όρεξη που νιώθουμε για τρόφιμα περίεργες ώρες μέσα στη μέρα (π.χ. αργά το βράδυ, ή λίγο πριν ξαπλώσουμε).

Μερικές από τις πιο συνηθισμένες λιγούρες περιλαμβάνουν την επιθυμία για γλυκά όπως η σοκολάτα ή αλμυρά όπως το τυρί αλλά και πιο ιδιαίτερες επιθυμίες όπως αυτή για πάγο ή πικάντικα τρόφιμα. Μπορεί να   σημαίνουν κάτι όμως όλες αυτές οι λιγούρες για τον οργανισμό μας;

Επιθυμία για κάτι γλυκό

Τις περισσότερες φορές η λιγούρα για κάτι γλυκό είναι ο τρόπος του οργανισμού να μας ειδοποιήσει για τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Βέβαια δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η επιθυμία αυτή συνδέεται άμεσα με την άσχημη ψυχολογική μας κατάσταση καθώς η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ζάχαρη απελευθερώνει ενδορφίνες – ορμόνες που συνδέονται με τη χαρά και τη χαλάρωση.

Φυσικά δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τη λιγούρα για το αγαπημένο ίσως γλυκό όλων, το οποίο δεν είναι άλλο από τη σοκολάτα. Η υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας πρέπει να αποφεύγεται , και να περιορίζουμε την κατανάλωση της σε ένα κομμάτι μαύρης, κατά προτίμηση, σοκολάτας.

Επιθυμία για κάτι αλμυρό

Πίσω από την ανάγκη για κάτι αλμυρό κρύβεται η επιθυμία για αλάτι. Η έλλειψη αυτή του νατρίου συχνά είναι απόρροια της έλλειψης ασβεστίου στον οργανισμό. Επιπλέον, το καθημερινό άγχος οδηγεί τον οργανισμό να παράγει λιγότερες ποσότητες ορμονών όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη , γεγονός που μεταφράζεται σε λιγούρα για κάτι αλμυρό.

 

Επιθυμία για κάτι πικάντικο

Τσίλι, πάπρικα, ταμπάσκο… Η ανάγκη για πικάντικες γεύσεις συνδέεται στενά με την εξωτερική θερμοκρασία για αυτό και τις περισσότερες φορές η επιθυμία για κάτι ‘καυτό’ είναι εντονότερη κατά τους χειμερινούς μήνες.

Όταν λοιπόν νοιώστε το αίσθημα της λιγούρας προσπαθήστε να αναλογιστείτε αν όντως πεινάτε πραγματικά, σκεφτείτε πριν πόση ώρα φάγατε για να δείτε αν όντως δικαιολογείται η ανάγκη σας για κατανάλωση κάποιου «πρόχειρου» φαγητού (συνήθως η λιγούρα πιστεύουμε ότι παύει μόνο με αυτό). Ηρεμήστε και πιείτε ένα ποτήρι νερό ή ένα ποτήρι τσάι και περιμένετε 10-15 λεπτά προκειμένου να διαπιστώσετε αν έχει φύγει η λιγούρα που νοιώθατε προσπαθώντας έτσι να μην υποκύψετε αμέσως στο πρώτο αίσθημα πείνας.

Ετικέτες

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.