Tι θέση έχουν τα λίπη και οι υδατάνθρακες στη διατροφή του διαβήτη;

Tι θέση έχουν τα λίπη και οι υδατάνθρακες στη διατροφή του διαβήτη;

Γράφει η Δήμητρα Μελαδάκη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

O Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία νόσος που προσβάλει μεγάλο μέρος του παγκόσμιου, αλλά και του ελληνικού πληθυσμού και έχει άμεση σχέση με τη διατροφή.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, ο Διαβήτης είναι μία νόσος που επηρεάζει την έκκριση ινσουλίνης ή/ και την απόκριση των κυττάρων σε αυτή. Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που δίνει το σήμα για την απορρόφηση της γλυκόζης από τα κύτταρα και άρα στο Διαβήτη βλέπουμε αυξημένες τιμές γλυκόζης στο αίμα.

Επομένως, απλοϊκά σκεφτόμενοι και γνωρίζοντας ότι η γλυκόζη είναι υδατάνθρακας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο αποκλεισμός των υδατανθράκων, των σιτηρών και των φρούτων δηλαδή, και η μεγάλη έμφαση στη πρωτεΐνη είναι η ενδεδειγμένη διατροφή για την αντιμετώπιση του Διαβήτη. Είναι έτσι τα πράγματα όμως;

Ευτυχώς για τα άτομα με Διαβήτη, όχι. Η συνιστώμενη διατροφή στο Διαβήτη δεν διαφέρει κατά πολύ από τη συνιστώμενη διατροφή για το γενικό πληθυσμό, άρα ισορροπία και μέτρο.

Το επίκεντρο της προσοχής φυσικά βρίσκεται στους υδατάνθρακες, που είναι πράγματι ο βασικός ρυθμιστής της γλυκόζης του αίματος. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποκλειστούν οι υδατάνθρακες από τη διατροφή, αλλά θα πρέπει το άτομο με Διαβήτη να γνωρίζει ποια τρόφιμα περιέχουν υδατάνθρακες και να μην τα υπερκαταναλώνει, να προτιμά καλές πηγές υδατανθράκων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα προϊόντα ολικής άλεσης και τα όσπρια και να τα κατανέμει μέσα στην ημέρα του.

Ως προς το λίπος, η ποιότητα παίζει περισσότερο ρόλο από την ποσότητα. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης σχετίζεται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, οπότε τα άτομα αυτά θα πρέπει να προτιμούν τα καλά λιπαρά, τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα δηλαδή, στα οποία ανήκουν το ελαιόλαδο, η μαλακή φυτική μαργαρίνη, οι ξηροί καρποί, τα λιπαρά ψάρια, το ταχίνι, οι ελιές, το αβοκάντο και άλλα. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να μειώσουν την πρόσληψη trans και κορεσμένων λιπαρών, όπως πατατάκια, σφολιάτες, ζωικά λιπαρά όπως το ζωικό βούτυρο και άλλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διατροφή του ατόμου με Σακχαρώδη Διαβήτη θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και άλλους παράγοντες, όπως συνωδά νοσήματα, τρόπο ζωής και συνήθειες διατροφής και να έχει στόχο και την απώλεια βάρους όταν αυτό απαιτείται.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Evert AB1, Boucher JLCypress MDunbar SAFranz MJMayer-Davis EJNeumiller JJNwankwo RVerdi CLUrbanski PYancy WS Jr. Nutrition therapy recommendations for the management of adults with diabetes. Diabetes Care. 2014 Jan;37 Suppl 1:S120-43. doi: 10.2337/dc14-S120.

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.