Trans λιπαρά: Πού υπάρχουν στην διατροφή μας;

Trans λιπαρά: Πού υπάρχουν στην διατροφή μας;

Τα τρανς λιπαρά υπάρχουν είτε φυσικά σε ζωϊκές πηγές, είτε προκύπτουν μετά από θερμική επεξεργαίσα των ελαίων. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τα λιπαρά κρέατα, το βούτυρο αγελάδος ή πρόβειο, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λουκάνικα, το πλήρες τυρί, ενώ στη δεύτερη ανήκουν τα έτοιμα γλυκίσματα, το fast food και τα τηγανητά.

Στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής η καθημερινή πρόσληψη τρανς λιπαρών δε θα πρέπει να υπερβαίνει το 1% της ενέργειας που πρέπει να καταναλώνουμε.

Για να αποφύγουμε την κατανάλωση τρανς λιπαρών προτιμάμε να καταναλώνουμε τρόφιμα χαμηλά σε λιπαρά, όπως το άπαχο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα και να παρατηρούμε προσεκτικά τις ετικέτες των τυποποιημένων προϊόντων πριν τα επιλέξουμε. Η περιεκτικότητα σε μερικώς υδρογονωμένα έλαια είναι αυτή που αντιστοιχεί σε τρανς λιπαρά, οπότε τα αποφεύγουμε αν τα εντοπίσουμε.

Είναι ενδιαφέρον ότι πολλά τρόφιμα που μπορεί να πιστεύαμε ότι περιέχουν τρανς λιπαρά θα παρατηρήσουμε ότι δεν περιέχουν, όπως πχ οι μαργαρίνες, που είναι από τα πιο παρεξηγημένα τρόφιμα. Έχουν κατηγορηθεί πολύ, αλλά η αλήθεια είναι ότι εδώ και 20 χρόνια έχει καταργηθεί η διαδικασία της υδρογόνωσης για την παραγωγή τους, οπότε πλέον δεν περιέχουν τα βλαβερά τρανς λιπαρά.

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.