Τροφές που σου χαρίζουν χρόνια

Τροφές που σου χαρίζουν χρόνια

Γράφει η Δήμητρα Μελαδάκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Μία ισορροπημένη διατροφή και η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους μπορεί να βοηθήσει την πρόληψη και την αντιμετώπιση ασθενειών, να μας χαρίσει σωματική και ψυχική υγεία και να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο. Τι πρέπει να προσέξουμε συγκεκριμένα για να “κερδίσουμε χρόνια” μέσω της διατροφής μας;

  • Βάλτε τα φρούτα και τα λαχανικά στο καθημερινό σας διαιτολόγιο, θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ένα φυσιολογικό βάρος και να κρατήσετε γερή την καρδιά σας.
  • Επιλέξτε προϊόντα ολικής άλεσης. Οι φυτικές ίνες θα διατηρήσουν την υγεία του γαστρεντερικού, θα βοηθήσουν στα καρδιαγγειακά, αλλά και στη ρύθμιση του σωματικού σας βάρους.
  • Προσέξτε τα είδη του λίπους στη διατροφή σας. Επιλέξτε καλά λιπαρά όπως ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και μαλακή φυτική μαργαρίνη και περιορίστε τα τηγανητά και τα σφολιατοειδή.
  • Τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα όταν μιλάμε για αντιγήρανση, όχι μόνο εξωτερική, όπως του δέρματος, αλλά και εσωτερική και συγκεκριμένα του εγκεφάλου. Τα αντιοξειδωτικά βρίσκονται παντού, σε φρούτα, λαχανικά, βότανα, μπαχαρικά, τσάι και άλλα πολλά.
  • Καταναλώστε ψάρι συχνά καθώς θα σας προσφέρει τα απαραίτητα ω-3 λιπαρά για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, της μνήμης και του εγκεφάλου.
  • Βγείτε στον ήλιο! Η βιταμίνη D, που συντίθεται κυρίως με την έκθεσή μας στον ήλιο, φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει στη μακροβιότητα.
  • Δεν είναι ανάγκη να κόψετε τον καφέ. Μέτρια κατανάλωση καφέ 1-3 καφέδες την ημέρα μπορεί να βοηθήσει την πρόληψη του Διαβήτη και του Alzheimer.
  • Ακόμα καλύτερα, προσθέστε το τσάι στα καθημερινά σας ροφήματα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τριών φλιτζανιών την ημέρα προστατεύει από τα καρδιαγγειακά και μειώνει τη θνησιμότητα!
  • Πολύ νερό! Μεγαλώνοντας ίσως το αίσθημα της δίψας να μη λειτουργεί καλά, οπότε δεν πρέπει να ξεχνάτε το νερό για να διατηρήσετε τη καλή λειτουργία των νεφρών σας.

Διαβάζοντας τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο τρόφιμο που θα σας χαρίσει χρόνια , αλλά μία ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφών χωρίς ελλείψεις και περιορισμούς. Άλλοι παράγοντες όπως η άσκηση, η αποφυγή του καπνίσματος και η καλή ψυχολογία συμπληρώνουν τη λίστα που θα σας βοηθήσει να ζήσετε πολλά χρόνια.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Cannella C1, Savina CDonini LM. Nutrition, longevity and behavior. Arch Gerontol Geriatr. 2009;49 Suppl 1:19-27. doi: 10.1016/j.archger.2009.09.008.

Chi Zhang, Ying-Yi Qin, Xin Wei, Fei-Fei Yu, Yu-Hao Zhou , Jia He. Tea consumption and risk of cardiovascular outcomes and total mortality: a systematic review and meta-analysis of prospective observational studies. European Journal of Epidemiology, February 2015, Volume 30, Issue 2, pp 103-113

Fraser GE, Shavlik DJ. Ten years of life: Is it a matter of choice? Arch Intern Med. 2001;161(13):1645-1652.

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.