Από τι κινδυνεύουν περισσότερο οι γυναίκες;

Από τι κινδυνεύουν περισσότερο οι γυναίκες;

Οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα εκτίθενται σε κίνδυνο καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής τους λόγω του ότι δεν γνωρίζουν ότι η εμμηνόπαυση προκαλεί αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης, αυξάνοντας έτσι και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου (ΚΑΝ).

Αυτό είναι το ανησυχητικό εύρημα μίας πανευρωπαϊκής μελέτης, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Taylor Nelson Sofres και υποστηρίζεται από κορυφαίους ειδικούς σε θέματα υγείας.

 Η Έρευνα

Taylor Nelson Sofres (Αύγουστος 2007) Έρευνα στάσεων σχετικά με την εμμηνόπαυση και τη χοληστερόλη:

Πανευρωπαϊκή έρευνα στάσεων που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2007 αποκάλυψε τις στάσεις και συμπεριφορές επαγγελματιών της υγείας και γυναικών άνω των 45 ετών όσον αφορά στη χοληστερόλη, τη διαχείριση της υγείας τους και την εμμηνόπαυση.

Βασικά ευρήματα:

  • Οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες ανησυχούν περισσότερο για την οστεοπόρωση (44%), τα σωματικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης (43%) και τον καρκίνο του μαστού (37%).
  • 1 στις 4 γυναίκες συνδέει την εμμηνόπαυση με την υψηλή χοληστερόλη, ενώ λιγότερες από 1 στις 3 την συνδέουν με την καρδιαγγειακή νόσο.
  • Το 73% θα προτιμούσε να ελέγξει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μέσω αλλαγής του τρόπου ζωής και όχι με φάρμακα (21%).

Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία

Στην Ευρώπη, η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες και ευθύνεται για περίπου το 55% του συνόλου των θανάτων γυναικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η καρδιαγγειακή νόσος σκοτώνει κάθε χρόνο περισσότερες γυναίκες από ότι οι πέντε επόμενες αιτίες θανάτου μαζί.

Επίσης, οι γυναίκες διατρέχουν εννέα φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο απ’ ότι από καρκίνο του μαστού, μολονότι ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι η πιο κοινή αιτία θανάτου είναι ο καρκίνος.

Απαραίτητη η γνώση και η εξέταση χοληστερόλης

Εφόσον οι γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι κατά την εμμηνόπαυση αυξάνονται τα επίπεδα της κακής LDL-χοληστερόλης, δεν υποβάλλονται στις απαραίτητες εξετάσεις. Αυτή η έλλειψη ζωτικής πληροφόρησης αφήνει τις γυναίκες εκτεθειμένες σε μακροπρόθεσμο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου επειδή οι «σιωπηλές» αλλαγές στον μεταβολισμό που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση μπορούν ενδεχομένως, εάν δεν αντιμετωπιστούν, να αποβούν μοιραίες.

Σημαντικότατο είναι το γεγονός ότι ανάμεσα στις πιο συχνές ανεπιθύμητες συνέπειες της εμμηνόπαυσης, όπως είναι οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις, η χοληστερόλη είναι ένα σύμπτωμα που οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορούν να ελέγξουν, μέσα από απλές αλλαγές στην διατροφή και τον τρόπο ζωής.

 

Πηγή: Taylor Nelson Sofres (Αύγουστος 2007). Έρευνα στάσεων σχετικά με την εμμηνόπαυση και τη χοληστερόλη.

Συνδεθείτε για να αφήσετε το σχόλιό σας εδώ.